Current Affairs Questions: 29th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 29th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The leaders of North and South Korea agreed to pursue a permanent peace and the complete denuclearization of the divided peninsula, as they embraced after a historic summit laden with symbolism. Who among the following is the President of South Korea? 
(a) Kim Jong-un
(b) Ban Ki-un
(c) San So-kyi
(d) Moon Jae-in
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. The leaders of North and South Korea agreed to pursue a permanent peace and the complete denuclearization of the divided peninsula, as they embraced after a historic summit laden with symbolism. Kim Jong-un, the leader of North Korea and Moon Jae-in, the leader of South Korea also agreed to end hostile activities between the two nations, change the demilitarised zone (DMZ) that divides the country into a “peace zone” by ceasing propaganda broadcasts.

Q2. Shirui Lily Festival 2018 was concluded at Ukhrul district of which state?
(a) Assam
(b) Odisha
(c) Manipur
(d) Kerala
(e) Jammu & Kashmir

S2. Ans.(c)
Sol. Manipur's Shirui Lily Festival 2018 was concluded at Ukhrul district. The festival was spread over multiple venues. The festival was sponsored by the department of tourism, Manipur to spread awareness about conservation of the endangered Shirui Lily and promote the district of Ukhrul as a tourist destination in Manipur.

Q3. Name the company that has signed an MoU with the Tourism Ministry to take up Red Fort (in Delhi) and Gandikota Fort (Andhra Pradesh) under the ‘Adopt a Heritage’ project.
(a) Adani Groups
(b) Dalmia Bharat Limited
(c) IndiGo
(d) GMR group
(e) Reliance Group

S3. Ans.(b)
Sol. Dalmia Bharat Limited has signed an MoU with the Tourism Ministry to take up Red Fort (in Delhi) and Gandikota Fort (Andhra Pradesh) under the ‘Adopt a Heritage’ project.

Q4. The Haryana government has appointed international shooter _____________ the brand ambassador for its two health-related programmes.
(a) Manu Bhaker
(b) Sangeeta Jhajjar
(c) Rahi Sarnobat
(d) Gauri Sheoran
(e) Gagan Narang

S4. Ans.(d)
Sol. The Haryana government has appointed international shooter Gauri Sheoran the brand ambassador for its two health-related programmes. The decision was announced by Chief Minister Manohar Lal Khattar at the launch of the measles-rubella (MR) vaccination campaign.

Q5. Chief Minister of which among the following state, has become the longest-serving Chief Minister in India?
(a) West Bengal
(b) Karnataka
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
(e) Arunachal Pradesh

S5. Ans.(d)
Sol. Sikkim Chief Minister Pawan Chamling became the longest-serving Chief Minister in India, surpassing the record of Jyoti Basu, who served as West Bengal CM from 1977 to 2000.

Q6. Prime Minister Narendra Modi arrived in New Delhi after a two-day informal summit meeting with Chinese President Xi Jinping in Wuhan. Wuhan is a city of freshwater lakes along the banks of _____________.
(a) Yellow River
(b) Yangtze River
(c) Mekong River
(d) Salween River
(e) Amur River

S6. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi arrived in New Delhi after a two-day informal summit meeting with Chinese President Xi Jinping in Wuhan. Wuhan is a city of freshwater lakes along the banks of the Yangtze River.

Q7. Indigenously developed Light Combat Aircraft (LCA) Tejas has successfully fired an air-to-air BVR missile. BVR stands for ______________.
(a) Beyond Visual Radar
(b) Behind Visual Radar
(c) Bravery Visual Range
(d) Beyond Visual Range
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. Indigenously developed Light Combat Aircraft (LCA) Tejas has successfully fired an air-to-air beyond visual range (BVR) missile. With this, Tejas has demonstrated its overall capability as an effective combat jet and inched closer to receive final operational clearance.

Q8. Dadahaheb Phalke Excellence Awards 2018 honoured the individuals from the entertainment industry for their outstanding contribution towards the growth and development of cinema and/or television. Who among the following was honoured as the Pride of Indian cinema?
(a) Faida Jalal
(b) Amitabh Bacchan
(c) Rishi Kapoor
(d) Sanjay Dutt
(e) Anupam Kher

S8. Ans.(d)
Sol. Dadahaheb Phalke Excellence Awards 2018 honoured the individuals from the entertainment industry for their outstanding contribution towards the growth and development of cinema and/or television. Sanjay Dutt was honoured as the Pride of Indian cinema.

Q9. The Pulitzer Prizes for 2018 has been announced recently. The winner in the History category was ______________.
(a) Cost of Living
(b) The Gulf: The Making of an American Sea
(c) Less
(d) Sometimes
(e) Half-light: Collected History 1965-2016

S9. Ans.(b)
Sol. The Pulitzer Prizes for 2018 has been announced. The winner in the History category was 'The Gulf: The Making of an American Sea', by Jack E. Davis (Liveright/W.W. Norton).

Q10. Khangchendzonga National Park is situated in _________.
(a) Assam
(b) Meghalaya
(c) Sikkim
(d) Tripura
(e) Mizoram

S10. Ans.(c)
Sol. Khangchendzonga National Park is situated in Sikkim.




You may also like to Read:

        


Print Friendly and PDF