Current Affairs Quiz: 10th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India and Equatorial Guinea sign four agreements in the field of agriculture, mining, health, tele-communictations and IT after delegation-level talks between Indian President Ram Nath Kovind and Equatorial Guinea President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. What is the capital city of Equatorial Guinea?
(a) Suvan
(b) Sakao
(c) Malabo
(d) Nairobi
(e) Rabat

S1. Ans.(c)
Sol. India and Equatorial Guinea sign four agreements in the field of agriculture, mining, health, telecommunictations and IT after delegation-level talks between Indian President Ram Nath Kovind and Equatorial Guinea President Teodoro Obiang Nguema Mbasogo at Malabo, Equatorial Guinea. The Capital of Equatorial Guinea is Malabo and its currency is Central African CFA franc.

Q2. India’s foreign exchange reserves have recently hit a life-time high, according to the Reserve Bank of India data. What was the maximum value reached (Approx Value)?
(a) 534 billion US dollar
(b) 424 billion US dollar
(c) 234 billion US dollar
(d) 321 billion US dollar
(e) 567 billion US dollar

S2. Ans.(b)
Sol. India’s foreign exchange reserves hit a life-time high of 424.361 billion US dollar after rising by 1.828 billion dollar in the week to March 30, according to the Reserve Bank of India data.

Q3. Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari is currently on a four-day official visit to _____________.
(a) Hong Kong
(b) Japan
(c) Nigeria
(d) South Korea
(e) Switzerland

S3. Ans.(d)
Sol. Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari is on a four-day official visit to South Korea. During the visit, Mr Gadkari will focus on taking forward the bilateral cooperation between India and South Korea in areas, such as shipping, ports, inland waterways, and river interlinking.

Q4. Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb launched the state component of which of the following scheme in Agartala?
(a) Pradhan Mantri Adarsh Gram Yojana
(b) Pradhan Mantri Bhartiya Jan Aushadhi Kendra 
(c) Pradhan Mantri Ujjwala Yojana
(d) Pradhan Mantri Awas Yojana
(e) Pradhanmantri Kaushal Vikas Yojna

S4. Ans.(e)
Sol. Tripura Chief Minister Biplab Kumar Deb launched the state component of Pradhanmantri Kaushal Vikas Yojna (PMKVY) in Agartala. He assured that the target to give training to more than 1 lakh 16,000 youths by 2020.

Q5. Punam Yadav has recently won the 5th gold for India. She belongs to which sports?
(a) Weightlifting 
(b) Shooting
(c) Archery
(d) Boxing
(e) Table Tennis

S5. Ans.(a)
Sol. India’s weightlifter Punam Yadav won gold in the Women’s 69kg weightlifting category. Yadav lifted a combined total of 222kg (100 snatches and 122 clean and jerk) and defeated England’s Sarah Davies her closest competitor to take her second medal at the Commonwealth Games.

Q6. In which of the following state/UT, Union Minister Dharmendra Pradhan has recently launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme and distributed new LPG connections and cylinders to beneficiaries?
(a) Assam
(b) Chandigarh
(c) Haryana
(d) Delhi
(e) Karnataka

S6. Ans.(d)
Sol. Union Minister Dharmendra Pradhan launched Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) scheme in Delhi and distributed new LPG connections and cylinders to beneficiaries.

Q7. In which of the following National park, the two-day long Assam Spring Festival has begun?
(a) Kaziranga National Park
(b) Nameri National Park
(c) Manas National Park
(d) Orang National Park
(e) Dibrugarh National Park

S7. Ans.(c)
Sol. The two-day Assam Spring Festival began at the Manas National Park where visitors will get to experience the state's local food, music, handloom, and handicrafts.

Q8. The United Arab Emirates (UAE) and Malaysia concluded joint military exercise named ____________ aimed at sharing expertise and enhancing joint military actions in Dubai, UAE.
(a) U-Mal Exercise
(b) Desert Tiger 5
(c) Operation Sand Mark
(d) Desert Panther 4
(e) Black Mamba 3

S8. Ans.(b)
Sol. The United Arab Emirates (UAE) and Malaysia concluded joint military exercise “Desert Tiger 5” aimed at sharing expertise and enhancing joint military actions in Dubai, UAE.

Q9. The Reserve Bank of India switched back to the gross domestic product (GDP)-based measure to offer its growth estimates. It has previously used ________________.
(a) Inflation Methodology
(b) GDP Methodology
(c) Recession Methodology
(d) Gross Value Added Methodology
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India switched back to the gross domestic product (GDP)-based measure to offer its growth estimates from the gross value added (GVA) methodology, citing global best practices. The government had started analyzing growth estimates using GVA methodology from January 2015 and had also changed the base year to 2018 from January.

Q10. Name the F1 Racer who won at the Bahrain Grand Prix 2018.
(a) Sebastian Vettel
(b) Valtteri Bottas
(c) Lewis Hamilton
(d) Nico Rosberg
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. Ferrari's Sebastian Vettel won his second Grand Prix in as many races, at the Bahrain Grand Prix, while Mercedes' Valtteri Bottas finished second by just 0.699 seconds.

Q11. Bollywood actor Anushka Sharma will be awarded the Dadasaheb Phalke Excellence Award for her successful movies as a/an _______________.
(a) Actor
(b) Director
(c) Producer
(d) Dancer
(e) Writer

S11. Ans.(c)
Sol. Bollywood actor Anushka Sharma will be awarded the Dadasaheb Phalke Excellence Award for her successful movies as a producer.

Q12. In a move that could temporarily soften bond yields, the RBI, in consultation with the Government, hiked the FPI investment limit in Central government securities. FPI stands for ____________.
(a) Forex Portfolio Investors
(b) Foreign Portfolio Investors
(c) Foreign Profile Investors
(d) Forex Portfolio Incomes
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. In a move that could temporarily soften bond yields, the Reserve Bank of India, in consultation with the Government, hiked the foreign portfolio investors (FPI) investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to 5.5% in FY2019 and 6% in FY2020.

Q13. Name the newly appointed Chief Executive officer of Germany-based Deutsche Bank.
(a) Garth Ritchie
(b) John Cryan
(c) Karl von Rohr
(d) James Poder
(e) Christian Sewing

S13. Ans.(e)
Sol. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced John Cryan. Sewing will take over with immediate effect.

Q14. India has defeated which of the following team to clinch gold in the men's table tennis team event at the Commonwealth Games for the first time since 2006?
(a) Switzerland
(b) Nigeria
(c) Japan
(d) China
(e) The USA

S14. Ans.(b)
Sol. India defeated Nigeria to clinch gold in the men's table tennis team event at the Commonwealth Games for the first time since 2006. With this, India joined England to bag second-most table tennis gold medals (5) at CWG.

Q15. Mswati III is the King of ______________.
(a) Kenya
(b) Swaziland
(c) Morocco
(d) Ghana
(e) Ethiopia

S15. Ans.(b)
Sol. Mswati III is the King of an African Nation Swaziland.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF