Current Affairs Quiz: 11th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following country, an international conference on ‘Water, Environment and Climate Change: Knowledge Sharing and Partnership’ was held recently?
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) China
(e) India

S1. Ans.(c)
Sol. An international conference on ‘Water, Environment and Climate Change: Knowledge Sharing and Partnership’ started in Kathmandu, Nepal. The three-day event is being organized by the Department of Water Supply and Sewerage and Govt of Nepal.

Q2. Name the event in which Indian shooter Heena Sidhu set Commonwealth Games record to win gold.
(a) 10m Air Pistol Event
(b) Double Trap Event
(c) 50m Pistol Event
(d) 25m Pistol Event
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Indian shooter Heena Sidhu set Commonwealth Games record to win gold in women's 25m pistol shooting event. This is Sidhu's second medal at CWG 2018, after winning silver in women's 10m air pistol.

Q3. In which of the following city, Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated a scientific convention on the World Homeopathy Day?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Varanasi
(d) Indore
(e) Nagpur

S3. Ans.(b)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu inaugurated a scientific convention on the World Homeopathy Day in New Delhi. The day is observed to commemorate the birth anniversary of Homoeopathy founder Dr Christian Friedrich Samuel Hahnemann (10 April 1755).

Q4. In which of the following city, an International Conference on Human Rights in South Asia was organized recently?
(a) Islamabad
(b) New Delhi
(c) Dhaka
(d) Beijing
(e) Kathmandu

S4. Ans.(e)
Sol. President of Nepal Bidya Devi Bhandari inaugurated an International Conference on Human Rights in South Asia in Kathmandu. The conference is organized by the National Human Rights Commission of Nepal. The theme of the conference is "Identifying Challenges, Assessing Progress, Moving Forward: Addressing Impunity and Realizing Human Rights in South Asia".

Q5. Name the state that has recently hosted its first meeting of the NITI Forum- a unit of NITI Aayog in its capital city.
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Tripura
(d) Arunachal Pradesh
(e) Himachal Pradesh

S5. Ans.(c)
Sol. Tripura is all set to host the first meeting of the NITI Forum- a unit of NITI Aayog in Agartala. In this meeting, Chief Ministers of all Northeastern States, Minister of Development of North Eastern Region and senior officials of NITI Aayog and Union Government will join the conclave.

Q6. With which of the following country, China signed an MoU in Beijing to promote greater collaboration in third-party markets along the Belt and Road?
(a) Switzerland
(b) Mauritius
(c) Indonesia
(d) Singapore
(e) Hong Kong

S6. Ans.(d)
Sol. Singapore and China signed an MoU in Beijing, China to promote greater collaboration between Singapore and Chinese companies in third-party markets along the Belt and Road. Under the MOU, the Ministry of Trade and Industry (MTI), NDRC (China's lead agency for BRI) and Enterprise Singapore will form a working group to identify sectors and markets of mutual interest, and organise business matching activities and forums to facilitate third-party market cooperation between Singapore and Chinese companies along the Belt and Road.

Q7. The State Bank of India will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project. This project is situated in which country?
(a) India
(b) Bangladesh
(c) Myanmar
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

S7. Ans.(d)
Sol. The State Bank of India will be investing a total of Rs 80 billion in the Arun III hydropower project of Nepal, which has 900 megawatts (MW) electricity production capacities. The SJVN, which has been awarded the construction of the mega power project of Nepal, has made an informal agreement with the SBI to acquire the investment as a loan and soon will make the formal agreement.

Q8. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in ______________.
(a) Kathmandu
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Dhaka
(e) Colombo

S8. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated 16th International Energy Forum Ministerial Meeting in New Delhi. It is the largest gathering of Ministers from energy consuming, producing and transit countries. Hosted by India and co-hosted by China and Korea, the meeting aims to focus on how global shifts, transition policies and new technologies influence market stability and future investment in the energy sector.

Q9. In which of the following country, the SBI has announced the launch of its subsidiary with an initial capital commitment of 225 million pounds from its parent entity?
(a) The USA
(b) France
(c) The UK
(d) Russia
(e) Singapore

S9. Ans.(c)
Sol. The SBI has announced the launch of its UK subsidiary, SBI (UK) Limited, with an initial capital commitment of 225 million pounds from its parent entity. India's largest state-owned bank, which celebrated the new subsidiary with a special event in London, becomes the first foreign bank in the UK to ringfence its retail division from its wholesale business.

Q10. In which of the following state, Prime Minister Narendra Modi flagged off India's first all-electric high-speed locomotive recently?
(a) Uttar Pradesh
(b) Bihar
(c) Sikkim
(d) Jharkhand
(e) Punjab

S10. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi flagged off India's first all-electric high-speed locomotive in Bihar. The first big Make-in-India project completed by France's Alstom, the train has the country's most powerful engine with 12,000 horsepower and a maximum speed of 120 km per hour.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF