Current Affairs Quiz: 14th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 14th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. President Ram Nath Kovind has recently returned to India after three African nation’s tour of _____________.
(a) Tanzania, Uganda, and Zambia
(b) Equatorial Guinea, Swaziland and Tanzania
(c) Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia
(d) Uganda, Zambia, and Cameroon
(e) Mali, Tunisia, and Sudan

S1. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind has returned to New Delhi after three African nations tour of Equatorial Guinea, Swaziland and Zambia. Mr Kovind and his Zambian counterpart Edgar Chagwa Lungu laid the foundation stone of Lusaka traffic Decongestion Project.

Q2. In which of the following city, Prime Minister Narendra Modi has recently inaugurated Dr Ambedkar National Memorial?
(a) Bengaluru
(b) Guwahati
(c) Gangtok
(d) New Delhi
 (e) Patna

S2. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated Dr. Ambedkar National Memorial in New Delhi. The memorial is dedicated to the life and contributions of Dr. Ambedkar, the principal architect of the Constitution. The foundation stone for the Memorial was laid by the Prime Minister in 2016.

Q3. Name the Indian shooter who became India's youngest gold medalist at the Commonwealth Games after winning the men's 25m Rapid Fire Pistol Finals.
(a) Maheshwari Chouhan
(b) Arjun Babuta
(c) Manu Baker
(d) Mehuli Ghosh
(e) Anish Bhanwala

S3. Ans.(e)
Sol. Fifteen-year-old shooter Anish Bhanwala became India's youngest gold medalist at the Commonwealth Games, winning the men's 25m Rapid Fire Pistol Finals with a record score at Gold Coast, Australia.

Q4. Tejaswini Sawant is related with which of the following sports?
(a) Boxing
(b) Shooting
(c) Wrestling
(d) Table Tennis
(e) Badminton

S4. Ans.(b)
Sol. Tejaswini Sawant won India its fifth shooting gold medal at the 2018 Commonwealth Games, winning the women's 50m Rifle 3 Positions Finals in Gold Coast, Australia.

Q5. What is the ranking of India in the latest annual Index of Economic Freedom released by a top American think-tank the Heritage Foundation?
(a) 140th
(b) 161st
(c) 130th
(d) 148th
(e) 97th

S5. Ans.(c)
Sol. India has jumped 13 places in the last one year to the 130th spot in the latest annual Index of Economic Freedom released by a top American think-tank the Heritage Foundation. As per the latest Index of Economic Freedom, China has jumped one spot to 110th and Pakistan is now at 131 positions.
1. Hong Kong,
2. Singapore,
3. New Zealand.

Q6. The National Highways Authority of India has signed an agreement for the upgradation of which of the following section of highway in Myanmar to two lanes with the earthen shoulder?
(a) Naypyidaw-Bagan
(b) Yagyi-Kalewa
(c) Pyay-Kalewa
(d) Yagyi-Bagan
(e) Naypyidaw-Kalewa

S6. Ans.(b)
Sol. The National Highways Authority of India has signed an agreement for the upgradation of Yagyi – Kalewa section of highway in Myanmar to two lanes with the earthen shoulder. The aim is to provide seamless vehicular movement for enhancing trade, business, health, education and tourism among India, Myanmar, and Thailand.

Q7. In which of the following category, Wrestler Bajrang Punia won his first Commonwealth Games gold medal?
(a) freestyle 65 kg
(b) Greco Roman Wrestling 66 kg
(c) freestyle 86
(d) Greco Roman Wrestling 85 kg
(e) freestyle 125

S7. Ans.(a)
Sol. Wrestler Bajrang Punia won his first Commonwealth Games gold medal, defeating Wales' Kane Charig by technical superiority in the men's freestyle 65 kg final in Gold Coast, Australia.

Q8. Name the Veteran Hindi film actor who was awarded the Dadasaheb Phalke Award for his contribution to Indian Cinema. This was announced during the 65th National Film Awards.
(a) Sridevi
(b) Manoj Kumar
(c) Dev Anand
(d) Vinod Khanna
(e) Saira Bano

S8. Ans.(d)
Sol. Veteran Hindi film actor Shri Vinod Khanna was awarded the Dadasaheb Phalke Award for his contribution to Indian Cinema. This was announced during the 65th National Film Awards.

Q9. Who is the present CEO of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI)?
(a) Devesh Jha
(b) Atul Agnihotri
(c) Pawan Agarwal
(d) Sandeep Jhajharia
(e) A K Sangma

S9. Ans.(c)
Sol. Pawan Agarwal is the CEO of Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI).

Q10. Name the country that has retained the top spot in the latest annual Index of Economic Freedom released by a top American think-tank the Heritage Foundation.
(a) France
(b) The USA
(c) Japan
(d) Hong Kong
 (e) China

S10. Ans.(d)
Sol. India has jumped 13 places in the last one year to the 130th spot in the latest annual Index of Economic Freedom released by a top American think-tank the Heritage Foundation. As per the latest Index of Economic Freedom, China has jumped one spot to 110th and Pakistan is now at 131 positions.
1. Hong Kong,
2. Singapore,
3. New Zealand.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF