Current Affairs Quiz: 16th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 16th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. In which of the following city, India Mobile Congress will be held in October 2018?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Pathankot

S1. Ans.(b)
Sol. India Mobile Congress will be held in October 2018 at Aerocity in New Delhi. It is one of the biggest marquee Mobile, Internet and Technology events in Asia, organized by Department of Telecommunications and Cellular Operators Association of India.

Q2. Name the only Indian female badminton player who won singles gold in Commonwealth Games history.
(a) P V Sindhu
(b) Jwala Gutta
(c) Arundhati Pantawane
(d) Saina Nehwal
(e) Prajakta Sawant

S2. Ans.(d)
Sol. Shuttler Saina Nehwal defeated world number three PV Sindhu in the first-ever all-Indian women's singles final at the Commonwealth Games. Nehwal is the only Indian female badminton player to win singles gold in Commonwealth Games history.

Q3. Aiming to contribute towards the economic and sustainable development of communities, NSDC signed an MoU with the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) to provide skill training to 500 youth and women at Kudankulam in Tamil Nadu. NSDC stands for ______________.
(a) National Synthetic Development Corporation
(b) National Skill Domestic Corporation
(c) National Skill Development Corporation
(d) National Software Domestic Corporation
(e) National Software Development Corporation

S3. Ans.(c)
Sol. Aiming to contribute towards the economic and sustainable development of communities, the National Skill Development Corporation (NSDC) signed an MoU with the Nuclear Power Corporation of India Limited (NPCIL) to provide skill training to 500 youth and women at Kudankulam in Tamil Nadu.

Q4. Name the Banki that has recently launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day.
(a) Allahabad Bank
(b) Canara Bank
(c) Bank of Baroda
(d) SBI
(e) Punjab National Bank

S4. Ans.(e)
Sol. State-run Punjab National Bank (PNB) launched new products such as pre-approved credit card and UPI solution to mark its 124th foundation day. Incorporated under the Act VI of 1882, Indian Companies Act, PNB commenced operations on April 12, 1895, from Lahore.

Q5. Name the company with which Bharat Electronics Limited (BEL) has signed an MoU to cater to the needs of evolving domestic and export markets for defense products and systems.
(a) Reliance Industries
(b) Larsen & Toubro
(c) TATA Steels
(d) Mittal Steels 
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. In line with the efforts to indigenize the defence sector under the 'Make in India' initiative, Larsen & Toubro (L&T) and Bharat Electronics Limited (BEL) signed an MoU to cater to the needs of evolving domestic and export markets for defense products and systems.

Q6. India finished third with how many overall medals in the medals tally at the Commonwealth Games 2018?
(a) 75 medals
(b) 60 medals
(c) 70 medals
(d) 66 medals
(e) 55 medals

S6. Ans.(d)
Sol. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018 with 66 medals (26 Gold, 20 Silver and 20 Bronze). Only Australia with 198 medals and England with 136 were ahead.

Q7. To which of the following two countries, Prime Minister Narendra Modi left on a five-day visit.
(a) Norway and the UK
(b) Sweden and the UK
(c) The UK and Iceland
(d) Iceland and Singapore
(e) South Africa and Germany

S7. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi left on a five-day visit to Sweden and the UK. The visit to the two nations aims at enhancing bilateral cooperation in key areas like trade, investments and Science & technology.

Q8. In which city, the Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM 2018) has begun recently under the theme 'Towards a Common Future'?
(a) Jakarta
(b) London
(c) Doha
(d) Riyadh
(e) Dubai

S8. Ans.(b)
Sol. The Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM 2018) has begun in London, the UK. Prime Minister Narendra Modi will take part in the event on 19th and 20th of April. The theme of the summit is 'Towards a Common Future'.

Q9. The seventh edition of Home Expo India 2018, organized by Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH), was inaugurated in _____________.
(a) Palampur
(b) New Delhi
(c) Faridabad
(d) Gurugram
(e) Greater Noida

S9. Ans.(e)
Sol. The seventh edition of Home Expo India 2018, organised by Export Promotion Council for Handicrafts (EPCH), was inaugurated at India Expo Centre & Mart in Greater Noida.

Q10. Stockholm is the Capital city of _____________.
(a) Norway
(b) Singapore
(c) Sweden
(d) Philippines
(e) Mauritius

S10. Ans.(c)
Sol. Sweden Capital- Stockholm, Currency- Swedish krona.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF