Current Affairs Quiz: 18th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 18th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The World Bank has projected a growth rate of __________ for India this year and ________ for 2019 and 2020.
(a) 7.2%, 7.5%
(b) 7.3%, 7.5%
(c) 7.2%, 7.4%
(d) 7.3%, 7.4%
(e) 7.1%, 7.6%

S1. Ans.(b)
Sol. The World Bank has projected a growth rate of 7.3% for India this year and 7.5% for 2019 and 2020. The bank also noted that Indian economy has recovered from the effects of demonetisation and the Goods and Services Tax.

Q2. For which of the following state community, a Loan Agreement for IBRD loan of USD 48 million was signed with the World Bank?
(a) Assam
(b) Tripura
(c) Meghalaya
(d) Sikkim
(e) Himachal Pradesh

S2. Ans.(c)
Sol. A Loan Agreement for IBRD loan of USD 48 million for the “Meghalaya Community - Led Landscapes Management Project (MCLLMP)” was signed with the World Bank.

Q3. The Pulitzer Prizes for 2018 has been announced. In Fiction, Andrew Sean Greer’s ___________ has won the Pulitzer Prize for fiction.
(a) An American Marriage
(b) Everything Here Is Beautiful
(c) The Female Persuasi
(d) Less
(e) Circe

S3. Ans.(d)
Sol. The Pulitzer Prizes for 2018 has been announced. Following are the winners of the Pulitzer Prize 2018. In Fiction, Andrew Sean Greer’s “Less” has won the Pulitzer Prize for fiction. Greer’s novel tells the comic story of a middle-aged novelist.

Q4. The Union Government has revised target to complete Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana (PMGSY) from the year 2022 to ___________.
(a) 2020
(b) 2021
(c) 2018
(d) None of the given options is true
(e) 2019

S4. Ans.(e)
Sol. The Union Government has stated that the Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana or PMGSY is well on its way to achieving the target by March 2019. The scheme, since its inception in 2000, has been able to provide connectivity to more than One lakh 50 thousand habitations.

Q5. Name the Indian city that has been listed as the highest paying city in the country, with an average annual cost to company (CTC) for talent across all levels and functions standing at about Rs 11 lakh, according to Randstad Insights.
(a) Bengaluru
(b) Pune
(c) Delhi
(d) Mumbai
(e) Chennai

S5. Ans.(a)
Sol. The garden city of Bengaluru is found to be the highest paying city in the country, with an average annual cost to company (CTC) for talent across all levels and functions standing at about Rs 11 lakh, according to Randstad Insights, the research and analysis division of Randstad India.

Q6. Yes Bank has announced the launch of ‘Yes GST’, an OD (over draft) facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs). Through this, an MSME can avail OD up to ____________ based on their annual turnover, backed by GST returns.
(a) Rs 3 crore
(b) Rs 4 crore
(c) Rs 1 crore
(d) Rs 2 crore
(e) Rs 5 crore

S6. Ans.(c)
Sol. Yes Bank has announced the launch of ‘Yes GST’, an OD (over draft) facility for Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs). Through this, an MSME can avail OD up to Rs 1 crore, based on their annual turnover, backed by GST returns.

Q7. Bandhan Bank Ltd became one of the top 50 most valuable publicly traded firms in India. It headquarters in ___________.
(a) Gurugram
(b) Jaipur
(c) New Delhi
(d) Kolkata
(e) Mumbai

S7. Ans.(d)
Sol. Kolkata-based Bandhan Bank Ltd became one of the top 50 most valuable publicly traded firms in India. The market capitalization of Bandhan Bank was at Rs64,000 crore, claiming 50th rank, according to BSE data. Tata Consultancy Services Ltd is the most valuable company in India, followed by Reliance Industries Ltd and HDFC Bank Ltd.

Q8. Name the army officer who has assumed the charge as Director General of National Cadet Corps (NCC), the largest uniformed youth organization in the world.
(a) Lt. General A R Mathur
(b) Lt. General P P Malhotra
(c) Lt. General Gurubaksh Chaddha
(d) Lt. General Sukhbeer Singh
(e) Lt. General Vikram Dhanoa

S8. Ans.(b)
Sol. Lieutenant General PP Malhotra assumed charge as Director General of National Cadet Corps (NCC), the largest uniformed youth organization in the world.

Q9. What was the theme of World Haemophilia Day 2018?
(a) Explanation: The World Haemophilia Day
(b) Hear their voices
(c) Sharing Knowledge Makes Us Stronger
(d) Together, We Care
(e) Treatment for All, The Vision of All

S9. Ans.(c)
Sol. Every April 17 World Haemophilia Day is recognized worldwide to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders. The theme of WHD 2018 is 'Sharing Knowledge Makes Us Stronger'.

Q10. World Haemophilia Day is recognized worldwide on _______________ to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders. 
(a) 10 April
(b) 12 April
(c) 14 April
(d) 18 April
(e) 17 April

S10. Ans.(e)
Sol. Every April 17 World Haemophilia Day is recognised worldwide to increase awareness of haemophilia and other inherited bleeding disorders. The theme of WHD 2018 is 'Sharing Knowledge Makes Us Stronger'.

Q11. Veteran personality S Nihal Singh has passed recently at the age of 88. He was _____________.
(a) Writer
(b) Politician
(c) Journalist
(d) Kathak Dancer
(e) Classical Singer

S11. Ans.(c)
Sol. Veteran journalist S Nihal Singh passed at the age of 88 following an illness. He was suffering from kidney-related ailments.

Q12. Name the country that has recently joined the India-led International Solar Alliance (ISA).
(a) The UAE
(b) United Kingdom
(c) Australia
(d) Indonesia
(e) Oman

S12. Ans.(b)
Sol. The United Kingdom joined the India-led International Solar Alliance (ISA) ahead of Prime Minister Narendra Modi’s four-day visit to Britain. At an event held at the London Stock Exchange as part of the Commonwealth Heads of Government Meeting 2018 (CHOGM), Britain formally announced its membership of the alliance.

Q13. On which of the following day, the World Heritage Day is celebrated to create awareness about Heritage among communities?
(a) 18th April
(b) 15th April
(c) 13th April
(d) 11th April
(e) 7th April

S13. Ans.(a)
Sol. Every year, 18th April is celebrated Worldwide as World Heritage Day to create awareness about Heritage among communities. This year the theme is 'Heritage for Generations'.

Q14. Minister of Communications Manoj Sinha launched here the DARPAN -PLI App, which will help in collection of premium for Postal Life Insurance (PLI) and Rural Postal Life Insurance (RPLI) policies at Branch Post Offices anywhere in India. What does 'D' stands for in DARPAN?
(a) Diversity
(b) Development
(c) Dynamic
(d) Digital
(e) Deemed

S14. Ans.(d)
Sol. Minister of Communications Manoj Sinha launched here the DARPAN (Digital Advancement of Rural Post Office for a New India)-PLI App, which will help in collection of premium for Postal Life Insurance (PLI) and Rural Postal Life Insurance (RPLI) policies at Branch Post Offices anywhere in India, with online updation of the policies.

Q15. What is the theme of World Heritage Day 2018?
(a) Cultural Heritage and Sustainable Tourism
(b) Heritage for Development
(c) Heritage for Generations
(d) Heritage of Commemoration
(e) None of the given themes is true

S15. Ans.(c)
Sol. Every year, 18th April is celebrated Worldwide as World Heritage Day to create awareness about Heritage among communities. This year the theme is 'Heritage for Generations'.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF