Current Affairs Quiz: 19th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. With which of the following three Nordic countries India has signed important agreements on the visit of PM Modi to Stockholm?
(a) Denmark, Finland, and Iceland
(b) Norway, Denmark and Iceland
(c) Sweden, Denmark and Iceland
(d) Iceland, Norway and Sweden
(e) Finland, Iceland, and Norway

S1. Ans.(c)
Sol. WIth Sweden, Denmark and Iceland India has recently signed important agreements on the visit of PM Modi to Stockholm.

Q2. The International Monetary Fund (IMF) has projected that India is expected to grow at _____________ in 2018 and _____________ in 2019.
(a) 7.3%, 7.7%
(b) 7.2%, 7.6%
(c) 7.1%, 7.5%
(d) 7.4%, 7.8%
(e) 7.0%, 7.4%

S2. Ans.(d)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) has stated that India is expected to grow at 7.4% in 2018 and 7.8% in 2019 and would re-emerge as one of the fastest growing major economies in the period.

Q3. Name the country that has won an election to a crucial non-governmental organization committee in the United Nations.
(a) Australia
(b) India
(c) Malaysia
(d) Japan
(e) Philippines

S3. Ans.(b)
Sol. India has won an election to a crucial non-governmental organization committee in the United Nations. It topped the election held by the Committee on Non-Governmental Organizations in the Asia Pacific States category.

Q4. Food and Agriculture Organization of the United Nations has Designated fourteen new sites, since 2106 as GIAHS, including the first ones in Europe. What does 'H' stands for in GIAHS?
(a) Homage
(b) Horizon
(c) Heritage
(d) Highway
(e) Helix

S4. Ans.(c)
Sol. Food and Agriculture Organization (FAO) has Designated fourteen new sites, since 2106 as Globally Important Agricultural Heritage Systems (GIAHS), including the first ones in Europe.

Q5. Commerce and Industry Minister has launched the Federation of Indian Export Organizations (FIEO) GlobalLinker platform for MSME exporters in New Delhi. FIEO was set up in _____________.
(a) 1960
(b) 1965
(c) 1970
(d) 1975
(e) 1980

S5. Ans.(b)
Sol. Commerce and Industry Minister launched the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) GlobalLinker platform for MSME exporters in New Delhi. This move is aimed at assisting the Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) engaged in exports. Federation of Indian Export Organisations was set up in 1965. It was set up by Union Ministry of Commerce.

Q6. The 2.5-km-long and second longest bridge of Odisha has been recently opened for public by the CM Naveen Patnaik. It has been built on which of the following river?
(a) Mahanadi River
(b) Krishna River
(c) Brahmani River
(d) Ib river
(e) Subarnarekha River

S6. Ans.(d)
Sol. The much-awaited bridge 'Ib Setu' built over the Ib river in Sambalpur district was thrown open to the public by Chief Minister Naveen Patnaik. The 2.5-km-long bridge, which is the State’s second longest bridge, has been built in three years at a cost of Rs. 117.50 crore.

Q7. The  SIDM of India and the Groupement des Industries Fran├žaises Aeronautiques et Spatiales (GIFAS) of France have signed an MoU on the sidelines of a major industrial mission in India in the field of aerospace and defence organized by GIFAS. What does SIDM stands for?
(a) Society of Indian Defence Manufacturers
(b) Society of Indian Development of Manufacturers
(c) Society of Indian Dynamic Manufacturers
(d) Society of Indian Demo Manufacturers
(e) None of the given option is true

S7. Ans.(a)
Sol. The Society of Indian Defence Manufacturers (SIDM) and the Groupement des Industries Fran├žaises Aeronautiques et Spatiales (GIFAS) signed an MoU on the sidelines of a major industrial mission in India in the field of aerospace and defence organised by GIFAS with the support of SIDM.

Q8. The Ministry of External Affairs in cooperation with the Government of which of the following country and the United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) hosted the India-Wiesbaden Conference 2018 in New-Delhi?
(a) USA
(b) Japan
(c) Russia
(d) Germany
(e) France

S8. Ans.(d)
Sol. The Ministry of External Affairs in cooperation with the Government of Germany and the United Nations Office for Disarmament Affairs (UNODA) hosted the India-Wiesbaden Conference 2018 in New-Delhi.

Q9. Bisket Jatra is the famous historical festival that has begun recently in ______________.
(a) Pakistan
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) Sri Lanka
(e) Bangladesh

S9. Ans.(c)
Sol. The Jatra begins in Nepal. It is believed that the festival started during Malla dynasty. In Nepal, the famous Bisket Jatra is being celebrated in Bhaktapur and other parts of Kathmandu valley.

Q10. Who is the present Managing Director of International Monetary Fund?
(a) Margaret Chan
(b) Takehiko Nakao
(c) Ban Ki moon
(d) Christine Lagarde
(e) Audrey Azoulay

S10. Ans.(d)
Sol. Christine Lagarde is the Managing Director of International Monetary Fund. It headquarters in Washington DC, USA.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF