Current Affairs Quiz: 20th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the actor who will receive Dadasaheb Phalke Excellence Award 2018 for the Best Leading Lady (Critics Award) for her memorable performance in Bhoomi.
(a) Radhika Apte
(b) Aditi Rao Hydari
(c) Swara Bhaskar
(d) Shilpi Marwaha
(e) Sujata Kumar

S1. Ans.(b)
Sol. Aditi Rao Hydari will receive Dadasaheb Phalke Excellence Award 2018 for the Best Leading Lady (Critics Award) for her memorable performance in Bhoomi.

Q2. Name the Former US first lady who has passed away at the age of 92.
(a) Kathleen Kennedy
(b) Laura Lane Bush
(c) Nancy Davis
(d) Barbara Bush
(e) Eleanor Rosalynn

S2. Ans.(d)
Sol. Former US first lady Barbara Bush passed away at the age of 92. Office of George H.W. Bush informed about her demise in a statement. As the first lady, from 1989 to 1993, she embraced the cause of universal literacy and founded a foundation for family literacy.

Q3. The Indian Government has launched the initiative named ________________ to attract international students to study in India.
(a) India for All
(b) India- Ocean of Opportunities
(c) Study in India
(d) Chances in India
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)
Sol. The Indian Government has launched the ‘Study in India’ initiative to attract international students to study in India. The website of Study in India can be accessed at www.studyinindia.gov.in. External Affairs Minister Sushma Swaraj and Minister of State for Human Resources Development Satya Pal Singh jointly launched the initiative in New Delhi.

Q4. Vice President M Venkaiah Naidu has launched a health scheme of the Assam government named _____________ that offers free medical care of up to 2 lakh rupees for every individual from BPL and APL families.
(a) Atal Amrit Abhiyan
(b) Jan Suraksha Abhiyan
(c) Lok Seva Abhiyan
(d) Atal Suraksha Abhiyan
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Vice President M Venkaiah Naidu has launched a health scheme of the Assam government named Atal Amrit Abhiyan that offers free medical care of up to 2 lakh rupees for every individual from Below Poverty Line (BPL) and Above Poverty Line (APL) families.

Q5. For which of the following Indian state, National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has extended total credit support of Rs 14,690 crore for 2017-18?
(a) Gujarat
(b) Rajasthan
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Kerala

S5. Ans.(b)
Sol. National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) has extended total credit support of Rs 14,690 crore to Rajasthan for 2017-18.

Q6. The first meeting of National Council on India’s Nutrition Challenges under POSHAN Abhiyaan was held in New Delhi. The meeting was chaired by _______________.
(a) Amitabh Kant, CEO of NITI Aayog
(b) Bibek Debroy, Member of NITI Aayog
(c) Arvind Panghariya, former Vice Chairman of NITI Aayog
(d) Ajit Doval, NSA of India
(e) Dr. Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog

S6. Ans.(e)
Sol. The first meeting of National Council on India’s Nutrition Challenges under POSHAN Abhiyaan was held today in New Delhi. The meeting was chaired by Dr Rajiv Kumar, Vice Chairman, NITI Aayog.

Q7. India is now the world’s sixth largest economy worth Gross Domestic Product (GDP) at $2.6 trillion for 2017, according to the database of the International Monetary Fund’s World Economic Outlook (WEO). It has replaced _______________.
(a) Russia
(b) Japan
(c) Switzerland
(d) France
(e) Singapore

S7. Ans.(d)
Sol. India’s Gross Domestic Product (GDP), the worth of the economy, clocked in at $2.6 trillion for 2017, according to the database of the International Monetary Fund’s World Economic Outlook (WEO) for April 2018. India is now the world’s sixth largest economy, displacing France. The Top 3 economies of the world are:
1. The United States,
2. China,
3. Japan.

Q8. The Most Film Friendly State Award was announced recently by the Chairman of the Jury, Shri Ramesh Sippy. Name the state that was conferred the award for the Most Film Friendly State for its efforts towards easing filming in the State.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Odisha
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S8. Ans.(b)
Sol. The Most Film Friendly State Award was announced by the Chairman of the Jury, Shri Ramesh Sippy. State of Madhya Pradesh has conferred the award for the Most Film Friendly State for its efforts towards easing filming in the State by creating a well-structured website and film-friendly infrastructure. Total 16 states have participated in this award.

Q9. The country’s biggest lender, State Bank of India (SBI) has come up with an alternate and convenient method of cash withdrawal for its customers. Name the initiative with which bank is now providing facilities of cash.
(a) Cash@POS
(b) SBI for Cash
(c) SBI@POS
(d) POS@Lending
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(a)
Sol. Amid the ongoing difficulties of cash crunch being faced in various states of India, the country’s biggest lender, State Bank of India (SBI) has come up with an alternate and convenient method of cash withdrawal for its customers. The bank is now providing facilities of cash through ‘Cash@POS’ initiative.

Q10. As per the recently released 2018 Commonwealth Innovation Index, what is the ranking of India?
(a) 5th
(b) 12th
(c) 7th
(d) 15th
(e) 10th

S10. Ans.(e)
Sol. As per the 2018 Commonwealth Innovation Index, India fetched 10th position in the index topped by the United Kingdom, Singapore and Canada. The index was launched on the sidelines of the ongoing Commonwealth Heads of Government Meeting (CHOGM) as part of a new Commonwealth Innovation Hub.




You may also like to Read:

      



Print Friendly and PDF