Current Affairs Quiz: 21st April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 21st April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Name the congressman from Oklahoma, who was recently confirmed on a 50-49 vote to become the 13th administrator of the National Aeronautics and Space Administration (NASA).
(a) Robert Lightfoot
(b) James Pattison
(c) Jim Bridenstine
(d) Andrew Badre
(e) None of the Given options is true

S1. Ans.(c)
Sol. Jim Bridenstine, a congressman from Oklahoma, US Navy veteran, and former pilot, was confirmed on a 50-49 vote and will become the 13th administrator of the National Aeronautics and Space Administration (NASA) seven months after Trump named him to lead the agency.

Q2. _______________ was unveiled as official Mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China.
(a) Speed Tiger
(b) Qiu Qiu
(c) Livers of Edge
(d) Son of Dreams
(e) Tai Pai

S2. Ans.(d)
Sol. 'Son of Dreams' was unveiled as official Mascot of the FIBA Basketball World Cup 2019 in China. The selection of Son of Dreams as China 2019's Official Mascot was the culmination of a unique process by FIBA.

Q3. State-run Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) started its socio-economic Neem Project, inaugurated by Union Minister Smriti Irani in _____________.
(a) Jharkhand
(b) Rajasthan
(c) Punjab
(d) Kerala
(e) Uttar Pradesh

S3. Ans.(e)
Sol. State-run Gujarat Narmada Valley Fertilizers & Chemicals Limited (GNFC) started its socio-economic Neem Project, inaugurated by Union Minister Smriti Irani in Amethi District of Uttar Pradesh. GNFC intends to collect 8,000 to 10,000 MT Neem seeds from the State.

Q4. Name the person who was recently appointed as the Secretary-General of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).
(a) Jyotsana Singh
(b) Sanjaya Baru
(c) Dilip Chenoy
(d) Amrit Lal Raghuvanshi
(e) Deepak Sehrawat

S4. Ans.(c)
Sol. Dilip Chenoy was appointed as the Secretary-General of industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). He has replaced Sanjaya Baru.

Q5. Name the Former Delhi High Court Chief Justice who has passed away recently at the age of 94.
(a) Rajinder Sachar
(b) Amit Duggal
(c) Parvinder Chadda
(d) Jitender Singh 
(e) Anant Bharadwaj

S5. Ans.(a)
Sol. Former Delhi High Court Chief Justice Rajinder Sachar passed away. He was 94.  Sachar, who was Chief Justice from August 6, 1985, to December 22, 1985, has since his retirement been associated with the People’s Union for Civil Liberties, a rights group.

Q6. Name the filmmaker who has become the first-ever Bollywood filmmaker to get a place at the famous Madame Tussauds.
(a) Shyam Benegal
(b) Satyajit Ray
(c) Mani Ratnam
(d) Karan Johar
(e) Rajkumar Hira

S6. Ans.(d)
Sol. Karan Johar has become the first-ever Bollywood filmmaker to get a place at the famous Madame Tussauds. The process has begun in London and it will take about six months for the wax figurine to be ready.

Q7. Name the state police that has unveiled the Pocket Cop project, which will enable quicker verification of passport applicants, and search of accused persons, among others.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Goa
(d) Karnataka
(e) Gujarat

S7. Ans.(e)
Sol. The Gujarat police unveiled the Pocket Cop project, which will enable quicker verification of passport applicants, and search of accused persons, among others. The project was inaugurated by Chief Minister Vijay Rupani in Gandhinagar.

Q8. According to the TRA Brand Trust Report 2018, name the bank that was declared as the most-trusted bank (both public and private sector) in the country.
(a) Allahabad Bank
(b) State Bank of India
(c) Bank of Baroda
(d) Syndicate Bank
(e) Bank of India

S8. Ans.(b)
Sol. According to the TRA Brand Trust Report 2018, the State Bank of India was the most-trusted bank (both public and private sector) in the country and ICICI Bank topped the chart among the private ones.  This year, State Bank of India tops the chart of BFSI (Banking and Financial Services Institutions) super-category despite seeing a dip in its overall brand trust index ranking.





Q9. Name the chairman of BCCL (India’s largest media house) who has received the All India Management Association’s (AIMA’s) annual award for lifetime contribution to media.
(a) Inder Malhotra
(b) Vinod Dua
(c) M. V. Kamath
(d) Kuldip Nayar
(e) Indu Jain

S9. Ans.(e)
Sol. Indu Jain, chairman of Bennett, Coleman & Co, India’s largest media house, has received the All India Management Association’s (AIMA’s) annual award for lifetime contribution to media.

Q10. Veteran journalist and columnist TVR Shenoy passed away in Karnataka. Mr. Shenoy was awarded the prestigious Padma Bhushan award in ______________.
(a) 2000
(b) 2003
(c) 2006
(d) 2010
(e) 2012

S10. Ans.(b)
Sol. Veteran journalist and columnist TVR Shenoy passed away at Manipal Hospital in Karnataka. Shenoy was famous for his deeper analysis and narrative style writing in his illustrious career. Mr Shenoy was awarded the prestigious Padma Bhushan award in 2003.

Q11. Name the Formula one racer who has won the Chinese Grand Prix 2018.
(a) Valtteri Bottas
(b) Kimi Raikkonen
(c) Daniel Ricciardo
(d) Lewis Hamilton
(e) Sebastian Vettel

S11. Ans.(c)
Sol. The 2018 Chinese Grand Prix was a Formula One motor race that took place at the Shanghai International Circuit in Shanghai, China. Red Bull's Daniel Ricciardo won the race ahead of Valtteri Bottas and Kimi Raikkonen.

Q12. Swaziland’s King Mswati III, Africa’s last absolute monarch, officially changed the name of his country to _____________________.
(a) Republic of Swazis
(b) Kingdom of eSwatini
(c) Kingdom of Swazis
(d) Republic of Mswati
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(b)
Sol. Swaziland’s King Mswati III, Africa’s last absolute monarch, officially changed the name of his country to the ‘Kingdom of eSwatini’. Accordingly, the country, a member of the Commonwealth, will now be known by its historic name of eSwatini.

Q13. The Union Government formed a new integrated institutional mechanism, Defence Planning Committee (DPC) to reform the process of higher defense planning. The permanent body would be chaired by ________________.
(a) NITI Aayog CEO, Amitabh Kant
(b) Venugopal, Attorney General of India
(c) None of the Given options is true
(d) National Security Advisor, Ajit Doval
(e) NITI Aayog Vice-Chairman, Rajiv Kumar

S13. Ans.(d)
Sol. The Union Government formed a new integrated institutional mechanism, Defence Planning Committee (DPC) to reform the process of higher defense planning. The permanent body would be chaired by National Security Advisor Ajit Doval.

Q14. Name the lender that has received the Reserve Bank of India’s (RBI) approval to open two representative offices in London and Singapore.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Yes Bank
(d) Axis Bank
(e) Karur Vysya Bank

S14. Ans.(c)
Sol. Private sector lender Yes Bank has received the Reserve Bank of India’s (RBI) approval to open two representative offices in London and Singapore.

Q15. According to the TRA Brand Trust Report 2018, name the bank that was announced as the best bank among the private ones.
(a) Axis Bank
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) IDFC Bank

S15. Ans.(c)
Sol. According to the TRA Brand Trust Report 2018, the State Bank of India was the most-trusted bank (both public and private sector) in the country and ICICI Bank topped the chart among the private ones.  This year, State Bank of India tops the chart of BFSI (Banking and Financial Services Institutions) super-category despite seeing a dip in its overall brand trust index ranking.




You may also like to Read:

      



Print Friendly and PDF