Current Affairs Quiz: 3rd April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the state team that has lifted their sixth Santosh Trophy Football title in a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata.
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Mizoram
(d) Maharashtra
(e) Jharkhand

S1. Ans.(b)
Sol. Kerala has lifted their sixth Santosh Trophy Football title. In a thrilling final at the Salt Lake Stadium in Kolkata. Kerala held their nerves to beat defending champions and 32-time winners Bengal via the penalty shootout.

Q2. The United Nations General Assembly unanimously declared ______________ as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. 
(a) 4th April
(b) 13th April
(c) 22nd April
(d) 2nd April
(e) 10th April

S2. Ans.(d)
Sol. The United Nations General Assembly unanimously declared 2 April as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. The theme for WAAD 2018 is "Empowering Women and Girls with Autism".

Q3. India is now the second-largest mobile phone producer in the world after China, according to the data shared by Indian Cellular Association with the government. India has replaced _____________.
(a) Japan
(b) Russia
(c) Vietnam
(d) The USA
(e) Saudi Arabia

S3. Ans.(c)
Sol. India is now the second-largest mobile phone producer in the world after China. According to the data shared by Indian Cellular Association with the government, annual production of mobile phones in India increased from 3 million units in 2014 to 11 million units in 2017. With this, India replaced Vietnam to become the second largest producer of mobile phones in 2017.

Q4. John Isner has recently won his first ever Masters 1,000 title with a victory over Alexander Zverev in the Miami Open final. John Isner is from which country?
(a) Germany
(b) Latvia
(c) Russia
(d) Switzerland
(e) America

S4. Ans.(e)
Sol. The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, is an annual tennis tournament for men and women currently held in Florida, the USA. American John Isner won his first ever Masters 1,000 title with a victory over German Alexander Zverev in the Miami Open final. S. Stephens won in the Women's singles category. She has defeated J. Ostapenko.

Q5. Name the city that has become the first city in the country to switch from BS-IV grade fuels to BS-V (equivalent to fuel meeting Euro-VI emission norms).
(a) New Delhi
(b) Chandigarh
(c) Varanasi
(d) Indore
(e) Ahmedabad

S5. Ans.(a)
Sol. With an aim to combat the rising levels of air pollution in Delhi-NCR region, petrol pumps in the capital started supplying ultra-clean Bharat Stage VI grade fuel (both petrol and diesel). This move makes New Delhi the first city in the country to switch from BS-IV grade fuels to BS-VI (equivalent to fuel meeting Euro-VI emission norms).

Q6. The United States and South Korea had recently begun their joint military training exercise named _______________.
(a) Tiger Roar
(b) Foal Eagle
(c) Cobra
(d) Panther Exercise
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The United States and South Korea began their joint military training exercise named 'Foal Eagle. More than 11,500 U.S. troops and nearly 300,000 South Korean forces will take part in the four-week exercises.

Q7. In which of the following Indian state, Asia's largest startup ecosystem congregation will be held?
(a) Tamil Nadu
(b) Uttar Pradesh
(c) Assam
(d) Kerala
(e) Goa

S7. Ans.(d)
Sol. Asia's largest startup ecosystem congregation, Huddle Kerala, will be held at Kovalam. The initiative is envisaged to provide a platform for start-ups to pitch their products and interact with a wide array of technology and industry leaders from around the world.

Q8. Name the statutory/regulatory body of India that has recently changed the methodology used by debt market players, including banks and primary dealers, for their valuation. 
(a) Forward Markets Commission
(b) Reserve Bank of India
(c) Securities and Exchange Board of India
(d) NABARD
(e) SIDBI

S8. Ans.(b)
Sol. In a bid to prevent the possibility of manipulation in the prices of securities, especially government securities (G-Secs), the Reserve Bank of India has changed the methodology used by debt market players, including banks and primary dealers, for their valuation.

Q9. The Miami Open tournament 2018, who among the following won in the Women's singles category?
(a) Barbora Krejcikova 
(b) Jelena Ostapenko
(c) Sloane Stephens
(d) Katerina Siniakova
(e) Maria Sharapova

S9. Ans.(c)
Sol. The Miami Open, sometimes known as the Miami Masters, is an annual tennis tournament for men and women currently held in Florida, the USA. American John Isner won his first ever Masters 1,000 title with a victory over German Alexander Zverev in the Miami Open final. S. Stephens won in the Women's singles category. She has defeated J. Ostapenko.

Q10. What was the theme for the World Autism Awareness Day 2018 _______________.
(a) Autism for Sustainable Development
(b) Empowering Women and Girls with Autism
(c) A World without Autism
(d) None of the given themes is true
(e) Autism for Women Empowerment

S10. Ans.(b)
Sol. The United Nations General Assembly unanimously declared 2 April as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. The theme for WAAD 2018 is "Empowering Women and Girls with Autism".

Q11. Name the state in which Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, laid the foundation stone of the 60 MW Naitwar Mori Hydro Electric Project (NMHEP).
(a) Jharkhand
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttarakhand
(e) Odisha

S11. Ans.(d)
Sol.  R K Singh, Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, laid the foundation stone of the 60 MW Naitwar Mori Hydro Electric Project (NMHEP) along with Uttarakhand Chief Minister Shri Trivendra Singh Rawat in Uttarkashi, Uttarakhand.

Q12. Name the senior bureaucrat who has been recently appointed as Deputy Election Commissioner as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the government. 
(a) Chandra Bhushan Kumar
(b) Soman Padmanabhan
(c) Prasoon Chaubey
(d) Abhishek Banerjee
(e) Kamlesh Chattopadhyay

S12. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Chandra Bhushan Kumar has been appointed as Deputy Election Commissioner as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the government.

Q13. Former Chief Minister R K Dorendra Singh had passed away recently. He was CM of which of the following state?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Meghalaya
(e) Arunachal Pradesh

S13. Ans.(c)
Sol. Former Manipur Chief Minister R K Dorendra Singh passed away at the Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences Hospital in Imphal.

Q14. In which of the following district, Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath has recently inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country? 
(a) Noida
(b) Ghaziabad
(c) Varanasi
(d) Lucknow
(e) Allahabad

S14. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country, connecting UP Gate and Rajnagar Extension, Ghaziabad.

Q15. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to _______________.
(a) Rs2 crore
(b) Rs4 crore
(c) Rs5 crore
(d) Rs10 crore
(e) Rs15 crore

S15. Ans.(d)
Sol. Looking to provide an impetus to early-stage start-ups, markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to Rs10 crore from the current Rs5 crore.

Q16. Name the Indian Sportsperson who was recently appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu.
(a) PV Sindhu
(b) Saina Nehwal
(c) Kidambi Srikanth
(d) PT Usha
(e) Venkatapathy Raju

S16. Ans.(c)
Sol. Indian shuttler Kidambi Srikanth was appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu.

Q17. Name the SFB that has recently announced the commencement of its banking operations in India.
(a) Samriddhi Small Finance Bank
(b) Sukriti Small Finance Bank
(c) Utkarsh Small Finance Bank
(d) None of the given options is true
(e) Jana Small Finance Bank

S17. Ans.(e)
Sol. Jana Small Finance Bank (formerly Janalakshmi Financial Services) announced the commencement of its banking operations. To cover its extensive customer base, Jana Bank will initially open 19 branches across 18 States and expand to 200 banking outlets,  including the 25% unbanked rural branches by June 2018.

Q18. Name the officer who has been recently appointed as Director General Border Roads (DGBR).
(a) Lt Gen Satnam Yadav
(b) Lt Gen T Sathasivam
(c) Lt Gen Harpal Singh
(d) Lt Gen Gurubaksh Bakshi
(e) Lt Gen Mahendra Rana

S18. Ans.(c)
Sol. Lt Gen Harpal Singh an alumnus of National Defence Academy, Khadakwasla has been appointed as Director General Border Roads (DGBR).

Q19. Name the American diplomat who was appointed to become the first woman to head UN political affairs, one of the most high-profile positions at the world body.
(a) Jeffrey Feltman
(b) Rosemary DiCarlo
(c) Henry Kissinger
(d) Reta Jo Lewis
(e) Sabrina De Sousa

S19. Ans.(b)
Sol. Long-serving American diplomat Rosemary DiCarlo was appointed to become the first woman to head UN political affairs, one of the most high-profile positions at the world body. DiCarlo will replace Jeffrey Feltman, another American who held the post of under-secretary-general for political affairs since 2012.

Q20. Name the Lyricist and director who has been selected for the J.C. Daniel Award, the Kerala government’s highest honor for lifetime contribution to Malayalam cinema.
(a) Sreekumaran Thampi
(b) O. N. V. Kurup
(c) Rafeeq Ahmed
(d) Dr. Madhu Vasudev
(e) Ponnkunnam Damodaran

S20. Ans.(a)
Sol. Lyricist and director Sreekumaran Thampi has been selected for the J.C. Daniel Award, the Kerala government’s highest honour for lifetime contribution to Malayalam cinema. The award comprises of Rs5 lakh and a citation.

Q21. Name the former managing director of Intel South Asia who has been appointed as the new president of Nasscom.
(a) R.Chandrashekhar
(b) Raman Roy
(c) Jeevan Prabhudeva
(d) Debjani Ghosh
(e) Akriti Bannerjee

S21. Ans.(d)
Sol. Debjani Ghosh, former managing director of Intel South Asia, is the new president of Nasscom. She has replaced R.Chandrashekhar upon completion of his term.

Q22. SIDBI (Small Industries Development Bank of India) has recently celebrated its foundation day. SIDBI Chairman has launched the virtual assistant named ____________ on banks revamped universal loan portal.
(a) Sukriti
(b) Ajeevika
(c) Samridhhi
(d) Samarthya
(e) Sahayata

S22. Ans.(c)
Sol. SIDBI (Small Industries Development Bank of India) has recently celebrated its foundation day (2nd April 1990). Chairman Managing Director of SIDBI Mohammad Mustafa launched a series of initiatives from its Lucknow bank headquarters. Chairman SIDBI also launched 'Samridhhi- the virtual assistant' on banks revamped universal loan portal www.udyamimitra.in. During the day, a ‘Bankability Kit’ (brought in partnership with Bank of Baroda and IDBI Bank) was also launched.

Q23. Which of the following airport has been awarded the cleanest airport in the country, during the 23rd annual day celebrations of the Airports Authority of India?
(a) Cochin International Airport
(b) Rajiv Gandhi International Airport
(c) Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
(d) Lal Bahadur Shastri International Airport
(e) Mangalore International Airport

S23. Ans.(e)
Sol. The Mangalore International Airport has been adjudged the cleanest airport in the country. Airport director VV Rao received the award during the 23rd annual day celebrations of the Airports Authority of India (AAI) in New Delhi.

Q24. SIDBI was founded on ____________.
(a) 2nd April 1988
(b) 2nd April 1990
(c) 2nd April 1992
(d) 2nd April 1994
(e) 2nd April 1996

S24. Ans.(b)
Sol. SIDBI was founded on 2nd April 1990.

Q25. Recently operationalized Jana Small Finance Bank headquarters in _____________.
(a) Jaipur
(b) Lucknow
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Chennai

S24. Ans.(b)
Sol. SIDBI was founded on 2nd April 1990.



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF