Current Affairs Quiz: 5th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 5th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The 21st edition of the Commonwealth Games has begun recently in _______________.
(a) Indonesia
(b) China
(c) Australia
(d) Philippines
(e) The USA

S1. Ans.(c)
Sol. The 21st edition of the Commonwealth Games will begin in Gold Coast, Australia, with a colourful opening ceremony. This will be a momentous day for the city as the biggest event in its history begins. Carrara Stadium has been chosen as the venue to host the opening ceremony. These Games will mark the 5th time that Australia has hosted the games.

Q2. With which of the following lender Indian Army has signed an MoU on the Defence Salary Package?
(a) SBI
(b) HDFC Bank
(c) ICICI Bank
(d) Allahabad Bank
(e) Axis Bank

S2. Ans.(b)
Sol. An MoU was signed between the Indian Army and HDFC Bank on the Defence Salary Package. The first MoU between HDFC Bank and the Indian Army was signed in 2011 and was renewed in Mar 2015. The current MoU is tailor-made to suit the requirements of serving soldiers, pensioners and families.

Q3. Union Commerce and Industry and Civil Aviation Minister, Suresh Prabhu launched digital initiatives by EIC for ease of export at New Delhi. EIC stands for ____________________.
(a) Export International Corporation
(b) Export Import Council
(c) Export Import Corporation
(d) Export International Council
(e) Export Inspection Council

S3. Ans.(e)
Sol. Union Commerce and Industry and Civil Aviation Minister, Suresh Prabhu launched digital initiatives by Export Inspection Council (EIC) for ease of export at New Delhi. EIC is the official export certification body of Government of India and has launched this flagship project of Digital India Initiative to keep pace with changing dynamics of the world.

Q4. The Union Minister of Human Resource Development, Mr. Prakash Javadekar, released the NIRF India Rankings 2018 in various categories. Which of the following Institution has emerged as the best Overall institute in India?
(a) Indian Institute of Technology Bombay
(b) Indian Institute of Science (IISc Bengaluru)
(c) Indian Institute of Technology Madras
(d) Indian Institute of Technology Kanpur
(e) Indian Institute of Technology Roorkee

S4. Ans.(b)
Sol. The Union Minister of Human Resource Development, Mr Prakash Javadekar, released the NIRF (National Institute of Ranking Framework) India Rankings 2018 in various categories on the basis of performance of Higher Educational Institutions in a programme held in New Delhi.
The top 3 Overall Institutes in India are:
1. Indian Institute of Science (IISc Bengaluru),
2. Indian Institute of Technology Madras,
3. Indian Institute of Technology Bombay.

Q5. The crucial dialogue between the three leading democratic powers viz. _____________________ of the Indo-Pacific region was held recently in New Delhi.
(a) India, Japan, and the USA
(b) India, Indonesia, and the USA
(c) India, Japan, and Indonesia
(d) India, Malaysia, and the USA
(e) India, Malaysia, and Thailand

S5. Ans.(a)
Sol. The crucial dialogue between the three leading democratic powers (viz. India, Japan and the USA) of the Indo-Pacific region was held in New Delhi. It comes a fortnight ahead of the summit between US President Donald Trump and Japanese Prime Minister Shinzo Abe in Florida.

Q6. From which of the following city, the trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off?
(a) Howrah
(b) Dhaka
(c) Durgapur
(d) Agartala
(e) Kolkata

S6. Ans.(e)
Sol. The trial run of the first container train between India and Bangladesh was flagged off from Kolkata city. The train left for Bangladesh with 60 containers loaded with almost 1,200 tonnes of de-oiled cake, used as a raw material for animal feed.

Q7. The Ministry of Human Resource Development has constituted a High Powered Committee to examine the entire system of conducting Class X and Class XII examination conducted by the CBSE with a view to prevent leakages. This committee will be headed by ______________.
(a) Devesh Pathak
(b) Neelima Sinha
(c) Devendra Jhajharia
(d) Vinay Sheel Oberoi
(e) Rakesh Shukla

S7. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Human Resource Development has constituted a High Powered Committee to examine the entire system of conducting Class X and Class XII examination conducted by the CBSE with a view to prevent leakages.
Mr Vinay Sheel Oberoi, Retd. Secretary (Higher Education), MHRD will be the Chairperson of the 7 member High Power Committee.

Q8. Name the payment bank that has recently (April 2018) got its approval from RBI to commence its operations as a payments bank.
(a) Jio Payments Bank Limited
(b) Bharti Airtel Payment Bank
(c) Aditya Birla Payment Bank
(d) Paytm Payment Bank
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(a)
Sol. Jio Payments Bank Limited has commenced operations as a payments bank. The Reserve Bank has issued a licence to the bank under Section 22 (1) of the Banking Regulation Act, 1949 to carry on the business of payments bank in India.

Q9. Name the lender that has received RBI's approval to buy the securities services arm of IL&FS.
(a) Karur Vyasya Bank
(b) IDBI Bank
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) IndusInd Bank

S9. Ans.(e)
Sol. Private sector lender IndusInd Bank has received RBI's approval to buy the securities services arm of IL&FS. In March 2017, the bank entered an agreement with Infrastructure Leasing and Financial Services, the promoter shareholder of IL&FS Securities Services Ltd (ISSL), to acquire 100% stake in ISSL.

Q10. In the recently released the NIRF India Rankings 2018, which of the following university has emerged as the best University of India?
(a) Jawaharlal Nehru University (JNU), New Delhi
(b) Banaras Hindu University (BHU), Varanasi
(c) Indian Institute of Science, Bengaluru
(d) Aligarh Muslim University, Aligarh
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(c)
Sol. The Union Minister of Human Resource Development, Mr Prakash Javadekar, released the NIRF (National Institute of Ranking Framework) India Rankings 2018 in various categories on the basis of performance of Higher Educational Institutions in a programme held in New Delhi.
The top 3 Universities in India are-
1. Indian Institute of Science, Bengaluru,
2. Jawaharlal Nehru University (JNU), New Delhi,
3. Banaras Hindu University (BHU), Varanasi.



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF