Current Affairs Quiz: 6th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 6th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. On the first day of competitions at the Gold Coast Commonwealth Games 2018, P Gururaja won the Silver Medal. He is related with which of the following sports?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Weightlifting
(d) Table Tennis
(e) Boxing

S1. Ans.(c)
Sol. On the first day of competitions at the Gold Coast Commonwealth Games 2018, in Australia, India began their campaign with a Silver Medal in Weightlifting. In the 56 kilogram category, P Gururaja lifted a total weight of 249 kg to finish second in the event.

Q2. TO which of the following country the External Affairs Minister Sushma Swaraj has begun her three-day visit to participate in the Mid-Term Ministerial Meeting of the Non-Aligned Movement (NAM)?
(a) Iraq
(b) Oman
(c) Serbia
(d) Azerbaijan
(e) Afghanistan

S2. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj has begun her three-day visit to Azerbaijan to participate in the Mid-Term Ministerial Meeting of the Non-Aligned Movement (NAM). Ms Swaraj held bilateral consultations with the Foreign Minister of Azerbaijan, Elmar Mammadyarov.

Q3. The Union has recently given its approval to the Protection of Human Rights (Amendments) Bill, 2018 for better protection and promotion of human rights in the country. Which among the following is the feature of this Bill?
(a) It proposes to include “National Commission for Protection of Child Rights” as deemed Member of the Commission;
(b) It proposes to add a woman Member in the composition of the Commission;
(c) It proposes to enlarge the scope of eligibility and scope of selection of Chairperson, National Human Rights Commission as well as the State Human Rights Commission; and
(d) It proposes to incorporate a mechanism to look after the cases of human rights violation in the Union Territories.
(a) Only (a)
(b) Both (a) and (b)
(c) Only (a), (b), and (c)
(d) None of the above
(e) All of the above

S3. Ans.(e)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its approval to the Protection of Human Rights (Amendments) Bill, 2018 for better protection and promotion of human rights in the country.
Salient Features of the Bill are as follows:
1. It proposes to include “National Commission for Protection of Child Rights” as deemed Member of the Commission;
2. It proposes to add a woman Member in the composition of the Commission;
3. It proposes to enlarge the scope of eligibility and scope of selection of Chairperson, National Human Rights Commission as well as the State Human Rights Commission; and
4. It proposes to incorporate a mechanism to look after the cases of human rights violation in the Union Territories.
5. It proposes to amend the term of office of Chairperson and Members of National Human Rights Commission and State Human Rights Commission to make it in consonance with the terms of Chairperson and Members of other Commissions.

Q4. Name the Weightlifter and current world champion who has clinched India’s first gold medal of the 2018 Commonwealth Games
(a) Mirabai Chanu
(b) Sanjita Chanu
(c) Sushil Kumar
(d) Nandini Devi
(e) Dimple Kaur

S4. Ans.(a)
Sol. Weightlifter and current world champion Mirabai Chanu has clinched India’s first gold medal of the 2018 Commonwealth Games. Mirabai Chanu becomes the first Indian to win a gold medal at the Commonwealth Games 2018.

Q5. Ilham Aliyev is the present President of which of the following country?
(a) Afghanistan
(b) Suva
(c) Kuwait
(d) Azerbaijan
(e) Oman

S5. Ans.(d)
Sol. Ilham Aliyev is the President of Azerbaijan. Its Capital is Baku and its Currency is Azerbaijani manat.

Q6. The RBI has recently released its first bimonthly policy for 2018-19. India’s real gross domestic product (GDP) growth marginally upward to _____________ in the first advance estimates.
(a) 6.5%
(b) 6.6%
(c) 6.7%
(d) 6.8%
(e) 6.9%

S6. Ans.(b)
Sol. The RBI has recently released its first bimonthly policy for 2018-19. India’s real gross domestic product (GDP) growth marginally upward to 6.6% from 6.5% in the first advance estimates. GDP growth in 2017-18 at 6.6% was lower than 7.1% in 2016-17.

Q7. With the help of which of the following country, Turkey has recently started building its 1st nuclear power plant in Mersin province?
(a) France
(b) China
(c) Russia
(d) The USA
(e) India

S7. Ans.(c)
Sol. The Turkish Atomic Energy Authority (TAEK) was awarded a construction licence for Akkuyu NPP, Turkey's first nuclear power plant, which is being built in Mersin province, in southern Turkey. JSC Akkuyu Nuklear is the Russian-owned company which is responsible for the project.

Q8. Name the Assam Health and Education Minister who was unanimously elected the Badminton Association of India (BAI) President during its annual general body meeting in Goa.
(a) Himanta Biswa Sarma
(b) Ajay Kumar Singhania
(c) Chanan Hemantha
(d) Akhilesh Das Gupta
(e) Bhujbal Das

S8. Ans.(a)
Sol. Assam Health and Education Minister Himanta Biswa Sarma was unanimously elected the Badminton Association of India (BAI) President during its annual general body meeting in Goa.

Q9. Belgrade is the capital city of _______________.
(a) Croatia
(b) Serbia
(c) Nigeria
(d) Kosovo
(e) Hungary

S9. Ans.(b)
Sol. Belgrade is the capital city of Serbia and its Currency is Serbian dinar.

Q10. The Cabinet has recently approved Cooperation Arrangement between India and ________________ for cooperation in the field of food safety and related areas.
(a) Canada
(b) Afghanistan
(c) Pakistan
(d) Bangladesh
(e) Nepal

S10. Ans.(b)
Sol. The Cabinet has recntly approved Cooperation Arrangement between India and Afghanistan for cooperation in the field of food safety and related areas.

Q11. Name the IFS officer who has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Serbia.
(a) Anand Bannerjee
(b) Vinay Pathak
(c) Kamal Pushpa
(d) Subrata Bhattacharjee
(e) Narayan Tripathi

S11. Ans.(d)
Sol. Subrata Bhattacharjee has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Serbia. He is an IFS poffice of 1989 batch. He is currently Joint Secretary in Ministry of External Affairs.

Q12. Name the e-commerce company that has forged a strategic partnership with online travel company MakeMyTrip to offer travel services on its platform.
(a) Amazon
(b) e-bay
(c) Big Basket
(d) Myntra
(e) Flipkart

S12. Ans.(e)
Sol. Homegrown e-commerce giant Flipkart has forged a strategic partnership with online travel company MakeMyTrip to offer travel services on its platform. Additionally, the services of MakeMyTrip's other brands, Goibibo and redBus, will be available to Flipkart consumers as part of the deal.

Q13. SBI Life Insurance has appointed ______________ as its new Managing Director and CEO. 
(a) Arijit Basu
(b) Atul Agnihotri
(c) Jubeen Garg
(d) Sanjeev Nautiyal
(e) Shikhar Malik

S13. Ans.(d)
Sol. SBI Life Insurance has appointed Sanjeev Nautiyal as its new Managing Director and CEO. He replaces Arijit Basu, who takes over a key role in the State Bank of India Group.

Q14. In which of the following city the 18th NAM Ministerial Conference will be held?
(a) Baku
(b) New Delhi
(c) Pune
(d) Manila
(e) Paris

S14. Ans.(a)
Sol. The 18th NAM Ministerial Conference will began in Baku, Azerabaijan.

Q15.  The Cabinet has recently apprised of MoU between India and _____________ to foster cross-border partnerships focused on research excellence and industry-academic collaboration.
(a) Serbia
(b) The Netherlands
(c) Canada
(d) Mauritius
(e) Switzerland

S15. Ans.(c)
Sol. The Cabinet has recently apprised of MoU between India and Canada to foster cross-border partnerships focused on research excellence and industry-academic collaboration.





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF