Current Affairs Quiz: 8th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 8th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Khumukcham Sanjita Chanu has delivered India its second gold medal of the 2018 Commonwealth Games in Gold Coast City. She is related with which sports?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Weightlifting
(d) Boxing
(e) Wrestling

S1. Ans.(c)
Sol. Weightlifter Khumukcham Sanjita Chanu has delivered India its second gold medal of the 2018 Commonwealth Games in Gold Coast City, Australia by dominating the women’s 53kg event.

Q2. Indo-Korean joint anti-piracy, search and rescue exercise ‘Sahyog- Hyeoblyeog 2018’ was conducted off at the ______________.
(a) Mumbai coast
(b) Kochi coast
(c) Kanyakumari coast
(d) Chennai coast
(e) Porbandar coast

S2. Ans.(d)
Sol. Indo-Korean joint anti-piracy, search and rescue exercise ‘Sahyog- Hyeoblyeog 2018’ was conducted off the Chennai coast, in Tamil Nadu. The Korean Coast Guard ship ‘Bodaro’ took part in the exercise.

Q3. Name the Nepalese Prime Minister who has recently begun his three-day visit to India.
(a) Sher Bahadur Deuba
(b) K P Sharma Oli
(c) Bidhya Devi Bhandari
(d) Sushil Koirala
(e) Baburam Bhattarai

S3. Ans.(b)
Sol. Nepal Prime Minister K P Sharma Oli has begun his three-day visit to India. According to the External Affairs Ministry, the visit will provide and opportunity to review wide-ranging cooperative partnership and to progress it further.

Q4. The 55th edition of National Maritime Day was celebrated all over India on _____________.
(a) 7 April
(b) 14 March
(c) 2 April
(d) 24 March
(e) 5 April

S4. Ans.(e)
Sol. The 55th edition of National Maritime Day was celebrated all over India. NMD is celebrated on 5th April every year since 1964. The theme for National Maritime Day 2018 is: ‘Indian Shipping – An Ocean of opportunity’.

Q5. The Global Logistics Summit was organized by the Department of Commerce, Ministry of Commerce & Industry, along with FICCI and the World Bank Group was held recently in ________________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Kochi
(d) Chennai
(e) Pune

S5. Ans.(b)
Sol. The Global Logistics Summit was held in New Delhi. It was organized by the Department of Commerce, Ministry of Commerce & Industry, along with FICCI (Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry) and the World Bank Group.

Q6. The Union Minister for Railways and Coal Shri Piyush Goyal launched an app named ___________ for Coal Quality Monitoring.
(a) Samartha App
(b) Kala Khajana App
(c) UTTAM App
(d) Kala Patthat App
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Railways and Coal Shri Piyush Goyal launched UTTAM App for Coal Quality Monitoring. UTTAM stands for – Unlocking Transparency by Third Party Assessment of Mined Coal. The Ministry of Coal and Coal India Limited (CIL) developed UTTAM. It aims to provide an App for all citizens and coal consumers to monitor the process of Third Party Sampling of coal across CIL subsidiaries.

Q7. Civil Aviation Minister Suresh Prabhu inaugurated first flight from Delhi to ____________ at a ceremony held at the Indira Gandhi International Airport in New Delhi.
(a) Pathankot
(b) Ambala
(c) Shimla
(d) Chandigarh
(e) Agartala

S7. Ans.(a)

Sol. Civil Aviation Minister Suresh Prabhu inaugurated first flight from Delhi to Pathankot (Punjab), at a ceremony held at the Indira Gandhi International Airport in New Delhi. The Pathankot airport has been opened by the Airports Authority of India (AAI) to improve regional connectivity as per the UDAN Scheme.

Q8. Digital payments company PayPal and the FIEO has signed an agreement for the promotion of outbound shipments among small and medium enterprises (SMEs) leveraging the partners' expertise and technology products. FIEO stands for ________________.
(a) Federation of International Export Organisations
(b) Federation of Indian External Organisations
(c) Federation of International Exim Organisations
(d) Federation of Indian Export Organisations
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(d)
Sol. Digital payments company PayPal and the Federation of Indian Export Organisations (FIEO) signed an agreement for the promotion of outbound shipments among small and medium enterprises (SMEs) leveraging the partners' expertise and technology products.

Q9. The presidents of how many countries met for their second tripartite summit aiming to speed the peace process for Syria and bolster their influence in the country.
(a) Iran, Turkmenistan and South Africa
(b) Iran, Turkey and Russia
(c) Iran, Turkey and South Africa
(d) France, Turkmenistan and Russia
(e) Iran, Pakistan and America

S9. Ans.(b)
Sol. The presidents of Iran, Turkey and Russia met for their second tripartite summit in under six months, aiming to speed the peace process for Syria and bolster their influence in the country.

Q10. What was the theme for National Maritime Day 2018 ______________.
(a) Ease of doing business in the maritime sector
(b) Connecting India through Shipping
(c) Indian Marine the Ultimate Power
(d) Indian Shipping – An Ocean of opportunity
(e) None of the Given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. The 55th edition of National Maritime Day was celebrated all over India. NMD is celebrated on 5th April every year since 1964. The theme for National Maritime Day 2018 is: ‘Indian Shipping – An Ocean of opportunity’.

Q11.What is the ranking of India in terms of risk of cyber threats, such as malware, spam and ransomware, in 2017, according to a report by security solutions provider Symantesc?
(a) Fifth
(b) Third
(c) Seventh
(d) Ninth
(e) Eleventh

S11. Ans.(b)
Sol. India emerged as the third most vulnerable country in terms of risk of cyber threats, such as malware, spam, and ransomware, in 2017, according to a report by security solutions provider Symantesc. In 2017, 5.09% of global threats detected were in India. The U.S. (26.61%) was most vulnerable to such attacks, followed by China (10.95%), according to ‘Internet Security Threat Report’.

Q12. Name the woman cricketer who became the most capped player in women's ODI cricket after turning out for the 192nd time against England.
(a) Harmanpreet Kaur
(b) Jhulan Goswami
(c) Charlotte Edwards
(d) Audrey Disbury
(e) Mithali Raj

S12. Ans.(e)
Sol. Indian women's cricket team captain Mithali Raj has become the most capped player in women's ODI cricket after turning out for the 192nd time against England. Raj, who is also the highest run-getter in WODIs, overtook former England captain Charlotte Edwards, who had appeared in 191 WODIs.

Q13. The World Health Day is a global health awareness day organized globally on _______________.
(a) 9th April
(b) 17th April
(c) 7th April
(d) 14th April
(e) 24th April

S13. Ans.(c)
Sol. The World Health Day is a global health awareness day organized globally on 7th April. World Health Day is one of the eight official health campaigns which are marked by the World Health Organization. The theme of World Health Day is: Universal health coverage: everyone, everywhere. The slogan is “Health for All”.

Q14. The theme of World Health Day 2018 is _________________.
(a) Universal health coverage: everyone, everywhere
(b) Protecting Health from the adverse effects of climate change
(c) Urbanization and health
(d) Ageing and Health
(e) Food Safety

S14. Ans.(a)
Sol. The theme of World Health Day is: Universal health coverage: everyone, everywhere. The slogan is “Health for All”.

Q15. Name the teenager who became the youngest Indian weightlifter to claim a Commonwealth Games medal, clinching a bronze in the men’s 69kg category.
(a) Santoshi Matsa
(b) Deepak Lather
(c) Samarth Malik
(d) Aditya Ahelawat
(e) Bajrang Das

S15. Ans.(b)
Sol. Teenager Deepak Lather became the youngest Indian weightlifter to claim a Commonwealth Games medal, clinching a bronze in the men’s 69kg category. The 18-year-old from Haryana lifted a total of 295kg (136kg+159kg) to finish third after his nearest rival, Vaipava Loane, fouled his last two lifts to end with a total of 292kg.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF