Current Affairs Quiz: 9th April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 9th April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. The Centre, Maharastra Government and the World Bank have signed a project to help small and marginals farmers in the Marathwada and Vidarbha region of the state. What is the amount of this project?
(a) 230 million dollar
(b) 320 million dollar
(c) 420 million dollar
(d) 140 million dollar
(e) 200 million dollar

S1. Ans.(c)
Sol. The Centre, Maharastra Government and the World Bank have signed a 420 million dollar project to help small and marginals farmers in the Marathwada and Vidarbha region of the state. This project will help in increasing climate resilient practices in agriculture and ensuring that farming continues to remain a financially viable activity for them.

Q2. Sathish Sivalingam has recently won India's third gold medal in the ongoing 21st Commonwealth Games in Gold Coast, Australia. He is related with which of the following sports?
(a) Archery
(b) Shooting
(c) Swimming
(d) Weightlifting
(e) Boxing

S2. Ans.(d)
Sol. Weightlifter Sathish Sivalingam won India's third gold medal in the ongoing 21st Commonwealth Games in Gold Coast, Australia. In the process, the 25-year-old also retained the title he won in the event at the 2014 Games in Glasgow, Scotland with a total lift of 317 kg.

Q3. Name the Indian Tennis player who became the most successful doubles player in the history of Davis Cup.
(a) Leander Paes
(b) Sania Mirza
(c) Rohan Bopanna
(d) Mahesh Bhupati
(e) Yuki Bhambri

S3. Ans.(a)
Sol. Indian tennis' ageless wonder Leander Paes became the most successful doubles player in the history of Davis Cup as he combined with Rohan Bopanna to not only grab a record 43rd win but also bring the country back in the tie against China.

Q4. In which of the following event, India’s 16-year-old Manu Bhaker won the gold at the 21st Commonwealth Games in Gold Coast?
(a) 25m Rapid Fire Pistol Event
(b) 10m Rapid Fire Pistol Event
(c) 50m Pistol Event
(d) 10m Air Pistol Event
(e) Double Trap Event

S4. Ans.(d)
Sol. India’s 16-year-old Manu Bhaker won the gold in women’s 10 air pistol while Heena Sidhu staged a remarkable recovery to secure silver at the 21st Commonwealth Games in Gold Coast. Bhaker shot 240.9 to break the Commonwealth Games record, finishing well ahead of her senior teammate Sidhu, who aggregated 234.

Q5. The Indian Air Force (IAF) is going to conduct its biggest ever combat exercise named ____________ along Pakistan and China borders.
(a) Akash Shakti
(b) Gagan Shakti
(c) Vayu Veg 2018
(d) Vayu Saksham 2018
(e) Parakram II

S5. Ans.(b)
Sol. The Indian Air Force (IAF) is going to conduct its biggest ever combat exercise named Gagan Shakti, 2018 along Pakistan and China borders. Depending upon the order of the Air Force Chief, the Air Force will mobilise its assets in the war scenario within 48 hours of the orders.

Q6. Name the state government that has launched the 'Gobardhan Yojana' to provide for the sale of organic manure and cow urine with an aim to benefit farmers.
(a) Chhattisgarh
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Haryana
(e) Bihar

S6. Ans.(d)
Sol. The Haryana government has launched the 'Gobardhan Yojana' to provide for the sale of organic manure and cow urine with an aim to benefit farmers. A provision of Rs 11 crore has been made to provide benefits of various projects under this scheme.

Q7. Which among the following city has topped in 4G connectivity among 20 of India’s largest cities, according to the report of OpenSignal, a wireless coverage mapping company?
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Chandigarh
(e) Patna

S7. Ans.(e)
Sol. Patna tops in 4G connectivity among 20 of India’s largest cities. It has emerged ahead of the likes of Bengaluru, Mumbai and Delhi, according to the report of OpenSignal, a wireless coverage mapping company.

Q8. Tamil Nadu government has come out with a mobile application named ______________ that will allow ryots to have access to nine types of services including details about their crop insurance. 
(a) Uzhavan app
(b) Indian Ryot's App
(c) Farmer's Income App
(d) Ulavar App
(e) Jharawar App

S8. Ans.(a)
Sol. In a bid to use technology for farmers' benefit, Tamil Nadu government has come out with a mobile application named 'Uzhavan' (farmer) app that will allow ryots to have access to nine types of services including details about their crop insurance. It was launched by Chief Minister K Palaniswami.

Q9. India and Nepal have agreed to further strengthen bilateral relations in key areas of border security, connectivity, trade, and agriculture. Who is the present President of Nepal?
(a) K P Oli
(b) Sher Bahadur Deuba
(c) Bidhya Devi Bhandari
(d) Sushil Koirala
(e) Pushpa Kamal Dahal

S9. Ans.(c)
Sol. India and Nepal have agreed to further strengthen bilateral relations in key areas of border security, connectivity, trade and agriculture. The two countries agreed to develop inland waterways for overall economic development of the region. Kathmandu is the capital city of Nepal and its Currency is Nepalese rupee.

Q10. Indian women’s Table Tennis team won their first ever Gold Medal defeating Singapore. The TT team was led by ________________.
(a) Soumyajit Ghosh
(b) Mouma Das
(c) Anthony Amalraj
(d) Manika Batra
(e) Sharath Kamal

S10. Ans.(d)
Sol. Indian women’s Table Tennis team won their first ever Gold Medal defeating Singapore. Manika Batra led  Table tennis team’s victory was historic as Singapore had never lost since 2002.




You may also like to Read:

Print Friendly and PDF