Current Affairs Quiz Based on Commonwealth Games 2018 (Gold Coast, Australia)

Dear Aspirants,

Current Affairs Quiz Based on Commonwealth Games 2018 (Gold Coast, Australia)

The Commonwealth Games 2018 has been concluded recently in Gold Coast, Australia with great enthusiasm. The event has witnessed a great number of participants from all over the commonwealth countries. This is one of the biggest sports event held at the frequency of 4 years. So, it becomes very important and lucrative topic for all the competitive examinations. There are high chances that questions based on the following pattern may appear in your examination. So, go through all the questions very carefully and try to score maximum marks.

Q1. In which of the following Venue the 2018 Commonwealth Games were held recently in Queensland, Australia?
(a) Suncorp Stadium
(b) Carrara Stadium
(c) Adelaide Oval
(d) Allianz Stadium
(e) Sydney Stadium

S1. Ans.(b)
Sol. The 2018 Commonwealth Games (officially known as the XXI Commonwealth Games and commonly known as Gold Coast 2018) has been kicked off recently at Carrara Stadium in Gold Coast, Queensland, Australia. It is the fifth time Australia has hosted the Commonwealth Games. The Motto of CWG 2018 is "Share the Dream". 'Borobi' was named as the mascot of the 2018 Commonwealth Games in 2016. Borobi is a blue koala, with indigenous markings on its body.

Q2. What was the name of the mascot of the 2018 Commonwealth Games?
(a) Clyde
(b) Shera
(c) Borobi
(d) Karak
(e) Nairobi

S2. Ans.(c)
Sol. 'Borobi' was named as the mascot of the 2018 Commonwealth Games in 2016. Borobi is a blue koala, with indigenous markings on its body.

Q3. What was the Motto of Commonwealth Games 2018?
(a) People, Place, Passion
(b) Come out and play
(c) Play with Passion
(d) Share the Dream
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. The 2018 Commonwealth Games (officially known as the XXI Commonwealth Games and commonly known as Gold Coast 2018) has been kicked off recently in Gold Coast, Queensland, Australia. It is the fifth time Australia has hosted the Commonwealth Games. The Motto of CWG 2018 is "Share the Dream". 'Borobi' was named as the mascot of the 2018 Commonwealth Games in 2016. Borobi is a blue koala, with indigenous markings on its body.

Q4. Name the sports personality who was the flag bearer for the inauguration ceremony of CWG 2018.
(a) Saina Nehwal
(b) Sushil Kumar
(c) MC Mary Kom
(d) Jitu Rai
(e) PV Sindhu

S4. Ans.(e)
Sol. PV Sindhu was the flag bearer for the inauguration ceremony of CWG 2018. MC Mary Kom was the flag bearer for the concluding ceremony.

Q5. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018, courtesy 66 medals. It has won total how many gold medals?
(a) 23
(b) 26
(c) 28
(d) 30
(e) 20

S5. Ans.(b)
Sol. India finished third in the medals tally at the Commonwealth Games 2018, courtesy 66 medals including 26 gold, 20 silver, and 20 bronze medals. Australia with 198 medals topped the chart and England with 136 stood second.

Q6. In which of the following year, India has won the maximum number of its medals (101) in Commonwealth Games?
(a) 2010
(b) 2014
(c) 2018
(d) 2006
(e) 2002

S6. Ans.(a)
Sol. India's best medal tally remains 101 in CWG 2010 in New Delhi, followed by 69 in Manchester (2002).

Q7. Name the player who made history by becoming the first Indian woman to win an individual table tennis Gold at CWG 2018.
(a) Sharath Kamal
(b) Soumyajit Ghosh
(c) Mouma Das
(d) Manika Batra
(e) Kamlesh Mehta

S7. Ans.(d)
Sol. In table tennis, Manika Batra picked up medals in all events she competed in- Singles Gold, Women's Doubles Gold, Women's Team Gold and rounding off the Games with Mixed Doubles Bronze. Batra made history by becoming the first Indian woman to win an individual table tennis Gold at the Games.

Q8. Name the Teenager from Haryana became the youngest (18 Years) Indian weightlifter to claim a Commonwealth Games medal, clinching a Bronze in the men’s 69kg category.
(a) Manoj Hooda
(b) Sanjita Chanu
(c) Kamlesh Dhankar
(d) Ashish Tomar
(e) Deepak Lather

S8. Ans.(e)
Sol. Teenager Deepak Lather from Haryana became the youngest (18 Years) Indian weightlifter to claim a Commonwealth Games medal, clinching a Bronze in the men’s 69kg category.

Q9. Name the player who became the first Indian javelin thrower to claim a Gold medal at CWG 2018.
(a) Devendra Jhajharia
(b) Rajesh Bind
(c) Neeraj Chopra
(d) Jagdish Bishnoi
(e) Narender Ranbir

S9. Ans.(c)
Sol. Neeraj Chopra from Haryana became the first Indian javelin thrower to claim a Gold medal at the Games. His medal is only the fifth track-and-field Gold for India at the Commonwealth Games — the other four being Milkha Singh (1958), discus thrower Krishna Poonia (2010), the women’s 4x400m relay quartet of Manjeet Kaur, Sini Jose, Ashwini Akkunji and Mandeep Kaur (2010) and shot-putter Vikas Gowda (2014).

Q10. Name the badminton player who became the first Indian to win two singles Gold at CWG 2018.
(a) PV Sindhu
(b) Jwala Gutta
(c) Saina Nehwal
(d) Kidambi Srikanth
(e) H. S. Prannoy

S10. Ans.(c)
Sol. Saina Nehwal became the first Indian to win two singles Golds at the Games after defeating PV Sindhu. Saina had also won the title in 2010 in New Delhi. The Indian badminton contingent's total of seven medals (2 Gold, 3 Silver and 2 Bronze) turned out to be the best performance by any Indian badminton team at the Games.

Q11. Name the Weightlifter who claimed India's first Gold at CWG 2018, in the Women's 48 kg and also broke three Games records in the ‘snatch’ section, the ‘clean and jerk’ and the overall Games record.
(a) Mirabai Chanu
(b) Rangala Venkat Rahul
(c) Punam Yadav
(d) Sathish Kumar
(e) Bajrang

S11. Ans.(a)
Sol. Weightlifter Mirabai Chanu, who claimed India's first Gold, in the Women's 48 kg, broke three Games records in the ‘snatch’ section, the ‘clean and jerk’ and the overall Games record.

Q12. In which of the following sports, both Men and Women team of India has won the Gold Medal?
(a) Badminton
(b) Table Tennis
(c) Shooting
(d) Archery
(e) Boxing

S12. Ans.(b)
Sol. India has won Gold Medal in both men's and women's team of India.

Q13. In CWG 2018, Australia has topped the medal tally with total how many Medal?
(a) 200
(b) 195
(c) 180
(d) 178
(e) 198

S13. Ans.(e)
Sol. In CWG 2018, Australia has topped the medal tally with total 198 Medals (80 Gold, 59 Silver, and 59 Bronze).

Q14. Name the Sports Personality who was the flag bearer for the concluding ceremony?
(a) PV Sindhu
(b) Saina Nehwal
(c) Jitu Rai
(d) MC Mary Kom
(e) Sushil Kumar

S14. Ans.(d)
Sol. MC Mary Kom was the flag bearer for the concluding ceremony.

Q15. Name the Indian shooter who has created history by becoming the country’s youngest ever Gold medal winner in the Commonwealth Games, in the men's 25m rapid fire pistol.
(a) Jitu Rai
(b) Anish Bhanwala
(c) Manu Bhaker
(d) Heena Sidhu
(e) Sanjeev Rajput

S15. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Anish Bhanwala, aged 15, created history by becoming the country’s youngest ever Gold medal winner in the Commonwealth Games, in the men's 25m rapid fire pistol.




               



Print Friendly and PDF