Current Affairs Quiz for NABARD Assistant Manager: 2nd April 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 2nd April

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Veteran director who has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards.
(a) Imtiaz Hussain
(b) Imtiaz Ali
(c) Mehboob
(d) Shekhar Kapur
(e) Vidhu Vinod Chopra

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran director Shekhar Kapur has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards. The central panel comprises a chairperson and 10 other members, including five regional chairpersons who head the respective regional panels.

Q2. Name the homegrown logistics start-up that has tied up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.
(a) Moto Power
(b) Rivigo
(c) Track GO
(d) Transpro
(e) We Go

S2. Ans.(b)
Sol. Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks, is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.

Q3. The Kadaknath Chicken of which among the following state has recently got the Geographical Indication Tag?
(a) Odisha
(b) Uttarakhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Kerala
(e) Gujarat

S3. Ans.(c)
Sol. Six years after it applied for the Geographical Indications (GI) tag for Kadaknath, a chicken breed whose black meat is in demand in some quarters, Madhya Pradesh has got the coveted label. The protein-rich meat of Kadaknath, chicks, and eggs are sold at a much higher rate than other varieties of chicken.

Q4. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived in _______________. 
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Assam

S4. Ans.(a)

Sol. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived at Dabhol in Maharashtra.

Q5. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan was held recently in _____________. 
(a) Bengaluru
(b) Guwahati
(c) Jammu
(d) New Delhi
(e) Chandigarh

S5. Ans.(d)
Sol. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan began in New Delhi. Representatives from both the sides had discussed Water Treaty dispute and resolution of outstanding issues.

Q6. Name the player who was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.
(a) Virat Kohli
(b) Mithali Raj
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Rohit Sharma
(e) MC Mary Kom

S6. Ans.(b)
Sol. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ while ace shuttlers Kidambi Srikanth and P V Sindhu bagged the best senior male and female athletes at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.

Q7. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in ISSF Junior World Cup in Australia. She won the medal in ________________.
(a) 25 metre rapid fire pistol event
(b) 10 metre air pistol event
(c) 25 metre pistol event
(d) 50 metre rifle prone event
(e) 50 metre pistol event

S7. Ans.(c)
Sol. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in women’s 25m pistol event at the ISSF Junior World Cup in Sydney, Australia. The 16-year-old Muskan beaten China’s Qin Sihang and Thailand’s Kanyakorn Hirunphoem.

Q8. As per the data released by Government of India, National Highway Authority of India (NHAI) awarded 150 road projects of 7,400 km worth _______________ in the Financial Year 2017-18.
(a) Rs. 1.22 Lakh crore
(b) Rs. 1.32 Lakh crore
(c) Rs. 1.42 Lakh crore
(d) Rs. 1.52 Lakh crore
(e) Rs. 1.62 Lakh crore

S8. Ans.(a)
Sol. National Highway Authority of India (NHAI) awarded 150 road projects of 7,400 km worth Rs. 1,22,000 crore in the In Financial Year 2017-18. In last 5 years, the average length of road projects awarded by NHAI was 2,860 km with 4,335 Km awarded in the last financial year.

Q9. Veteran Tamil personality, C.V. Rajendran had passed away recently aged 81. He was _____________.
(a) Actor
(b) Poet
(c) Playback Singer
(d) Film Director
(e) Boxer

S9. Ans.(d)
Sol. Tamil film director C.V. Rajendran, who was part of late C.V. Sridhar’s unit died aged 81. He directed a few memorable films like Kalatta Kalyanam, Sumathi En Sundari and Raja starring Sivaji Ganesan and Jayalalithaa and Ponoonjal.

Q10. The Reserve Bank of India was established on _____________ in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.
(a) 2nd April 1937
(b) 15th April 1955
(c) 1st April 1935
(d) 6th April 1945
(e) 21st April 1947

S10. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India was established on April 1, 1935, in accordance with the provisions of the Reserve Bank of India Act, 1934.The Central Office of the Reserve Bank was initially established in Calcutta but was permanently moved to Mumbai in 1937. The Central Office is where the Governor sits and where policies are formulated. Though originally privately owned, since nationalization in 1949, the Reserve Bank is fully owned by the Government of India.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF