General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 18th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.


Q1. Name the state government that has launched a program Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development) to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities.
(a) Tamil Nadu
(b) Karnataka
(c) Odisha
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S1. Ans.(c)
Sol. The Odisha government has launched a program Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development) to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities. Chief Minister Naveen Patnaik has flagged off mobile video vans for ‘Ama Gaon Ama Vikas’ programme that will move across the State to highlight various welfare schemes at villages in the state.

Q2. Tran Dai Quang is the present President of _____________.
(a) The UAE
(b) Iran
(c) Indonesia
(d) Malaysia
(e) Vietnam

S2. Ans.(e)
Sol. Tran Dai Quang is the Prseident of Vietnam.

Q3. Name the present chief minister of Meghalaya.
(a) Mukul Sangma
(b) Lal Thanhawla
(c) T R Zeliang
(d) Conrad Sangma
(e) Pawan Kumar Chamling

S3. Ans.(d)
Sol. National People's Party (NPP) President Conrad Sangma is the new chief minister of Meghalaya. There would be no deputy chief minister for the state. He replaced Mukul Sangma.

Q4. Name the Indian who has been recently honoured with the lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics in the United Kingdom.
(a) Rishi Kapoor
(b) Shatrughan Sinha
(c) Amitabh Bacchan
(d) Jaya Bacchan
(e) Kamal Hassan

S4. Ans.(b)
Sol. Actor-politician Shatrughan Sinha has been honoured with the lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics in the United Kingdom.

Q5. How much fund has been allocated by the government for the PM Saubhagya Yojana in Union Budget 2018-19?
(a) Rs.42,000 crore
(b) Rs.36,000 crore
(c) Rs.28,000 crore
(d) Rs.20,000 crore
(e) Rs.16,000 crore

S5. Ans.(e)
Sol. Rs.16,000 crore set apart for PM Saubhagya Yojana has been allocated by the government for the PM Saubhagya Yojana in Union Budget 2018-19.

Q6. What is the name of the program initiated by the govt which is responsible for water supply in around 500 cities?
(a) PMMY Programme
(b) APY Programme
(c) AMRUT Programme
(d) PMGSY
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. The Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT) programme focuses on water supply to all households in 500 cities.

Q7. What is the name of the portal being developed by the Department of Commerce, that will provide a single window linking all stakeholders?
(a) National Mission Portal
(b) National Saving Portal
(c) National Logistics Portal
(d) National Clean Portal
(e) National Labour Portal

S7. Ans.(c)
Sol. The government's plan to develop a National Logistics Portal as a single online window to link all stakeholders will significantly help the logistics industry by dealing with a single ministry.

Q8. Shigmotsav is a famous cultural festival held recently in _____________.
(a) Maharashtra
(b) Odisha
(c) Goa
(d) Karnataka
(e) Assam

S8. Ans.(c)
Sol. Shigmotsav has been organized enthusiastically in Goa. Shigmotsav or Shigmo is one of the several cultural festivals of the coastal state and is celebrated through colours, costumes, music, dance and parades.

Q9. Shahzar Rizvi has recently clinched a gold medal with a world record score. He is related with which sports?
(a) Shooting
(b) Archery
(c) Boxing
(d) Wrestling
(e) Skiing

S9. Ans.(a)
Sol. Shahzar Rizvi clinched the gold medal with a world record score in his maiden ISSF World Cup appearance. Rizvi shot a world record 242.3 in the 10-metre air pistol event’s final.

Q10. Name the cricketer who has become the youngest captain in international cricket history.
(a) Rajin Saleh
(b) Mohammad Nawaz
(c) Mohammad Asghar
(d) Rashid Khan
(e) Babar Azam

S10. Ans.(d)
Sol. The leg-spinner from Afghanistan, Rashid Khan (19-year-old) has become the youngest captain in international cricket history. He now holds the ICC No. 1 rank for bowlers in both the ODIs and T20Is and also became the youngest player ever to hold the top spot for any form of ICC men's ranking.

Q11. A Steering Committee has been constituted by the Ministry of Finance under the Chairmanship of _______________ to consider various issues relating to the development of Fintech space in India.
(a) Rajiv Kumar
(b) Sanjeev Singhaniya
(c) Subhash Chandra Garg
(d) Kamlesh Arora
(e) Amitabh Kant

S11. Ans.(c)
Sol. A Steering Committee has been constituted by the Ministry of Finance under the Chairmanship of Secretary, Shri Subhash Chandra Garg, Department of Economic Affairs (DEA) to consider various issues relating to the development of Fintech space in India.

Q12. BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies. Which of the following not them?
(a) Russia
(b) China
(c) Bangladesh
(d) India
(e) South Africa

S12. Ans.(c)
Sol. BRICS is the acronym for an association of five major emerging national economies: Brazil, Russia, India, China and South Africa. Originally the first four were grouped as "BRIC", before the induction of South Africa in 2010. The BRICS members are all leading developing or newly industrialized countries.

Q13. Indian National Calendar was adopted in- 
(a) 1947
(b) 1950
(c) 1957
(d) 1960
(e) 1955

S13.  Ans.(c)
Sol. The national calendar based on the Saka Era, with Chaitra as its first month and a normal year of 365 days was adopted from 22 March 1957 along with the Gregorian calendar for the following official purposes: Gazette of India. News broadcast by All India Radio. Calendars issued by the Government of India.

Q14. The National Institute of Agricultural Marketing was set up at ...................
(a) Jaipur
(b) New Delhi
(c) Nagpur
(d) Hyderabad
(e) Bangaluru

S14. Ans.(a)
Sol. The National Institute of Agricultural Marketing (NIAM) is a national level institute set up by the Ministry of Agriculture, on 8 August 1988 at Jaipur, Rajasthan,to cater to the needs of agricultural marketing personnel and to offer specialized Training, Research, Consultancy and Education in Agricultural Marketing in India and South East Asian countries.

Q15. Veteran Literateur Prafulla Das passed away. He was a recipient of the ____________ in the literary field.
(a) Sahitya Akadmi Award
(b) Sarala Award
(c) Padma Award
(d) Padma Vibhusan Award
(e) None of the given options are true

S15. Ans.(b)
Sol. Veteran Literateur Prafulla Das passed away. He was 91. He worked in Odia language. He was a recipient of the prestigious "Sarala Award" for his achievement in the literary field.