General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 23rd April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD). Who is the President of EBRD?
(a) Gavin Anderson
(b) Alistair Clark
(c) Suma Chakrabarti
(d) Joseph B. Eichenberger
(e) Nigel Kerby

S1. Ans.(c)
Sol. India is all set to become the 69th member of the European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) after shareholders of the international financial institution gave their nod to the country’s candidature. Suma Chakrabarti is the President of the European Bank for Reconstruction and Development.

Q2. Name the country that has become India’s biggest crude oil supplier in the financial year 2017-18.
(a) Saudi Arabia
(b) Iraq
(c) Iran
(d) The UAE
(e) Kuwait

S2. Ans.(b)
Sol. Iraq has become India’s biggest crude oil supplier by overtaking Saudi Arabia with a wide margin in the financial year 2017-18.

Q3. Name the city that has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field. 
(a) New York
(b) Florida
(c) California
(d) Washington
(e) Texas

S3. Ans.(d)
Sol. Washington has become the first state to enact its own net-neutrality requirements after U.S. regulators repealed Obama-era rules designed to keep the internet an even playing field.

Q4. Name the company that has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru.
(a) Microsoft
(b) Google
(c) Genpact
(d) Infosys
(e) TCS

S4. Ans.(a)
Sol. Tech giant Microsoft has inked its first renewable energy deal in India for powering its new facility in Bengaluru. The facility, which will be operational starting June, is spread over 5.85 lakh square feet.

Q5. What is the meaning of GVA?
(a) Gross Van Added
(b) Gross Value Added
(c) General Value Added
(d) Gross Value Agency
(e) Gross Value Adjust

S5. Ans.(b)
Sol. GVA stands for Gross Value Added.

Q6. It was pointed out that the ROSL has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 percent but not of others. What is the meaning of "L" in ROSL?
(a) Least
(b) Level
(c) Levies
(d) Labour
(e) Lease

S6. Ans.(c)
Sol. It was pointed out that the Rebate of State Levies (ROSL) has increased exports of readymade garments (man-made fibers) by about 16 per cent but not of others.

Q7. According to Economic Survey 2017-18, which states has the greatest number of GST registrants?
(a) Maharashtra, Madhya Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(b) Telangana, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(c) Maharashtra, Uttar Pradesh, West Bengal and Gujarat
(d) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Gujarat
(e) Maharashtra, Uttar Pradesh, Tamil Nadu and Haryana

S7. Ans.(d)
Sol. Maharashtra, UP, Tamil Nadu and Gujarat are the states with the greatest number of GST registrants. UP and West Bengal has been large increases in the number of tax registrants compared to the old tax regime, it points out. The findings suggest that the distribution of the GST base among the states is closely linked to the size of their economies, allaying fears of major producing States that the shift to the new system would undermine their tax collections.

Q8. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licenses to heavy vehicle drivers in the country. For this he has launched an app named ______________.
(a) Navyug Yatra App
(b) Mangal Yatra App
(c) Shubh Yatra App
(d) None of the given options is true
(e) Sukhad Yatra App

S8. Ans.(e)
Sol. Union Minister for Road Transport & Highways Nitin Gadkari has announced that soon there will be no human interface in granting driving licenses to heavy vehicle drivers in the country. He has launched the scheme for District Driving Training Centres in New Delhi. The Minister also launched Sukhad Yatra mobile App and Toll-free Emergency number (1033) for highway users.

Q9. International Women’s Day is a worldwide event which is celebrated on __________ to mark the achievements of women everywhere.
(a) 06 March
(b) 16 March
(c) 08 March
(d) 10 March
(e) 02 March

S9. Ans.(c)
Sol. International Women’s Day (08th March) is a worldwide event that celebrates the achievements of women everywhere. This year’s celebration comes at the heels of an unprecedented movement for women’s rights as 2018 marks 100 years since women gained the vote after the suffragette movement. There have also been global campaigns in the form of #MeToo and #TimesUp – bringing sexual harassment and equal pay to the forefront of the agenda. International Women's Day 2018 campaign theme is #PressforProgress.

Q10. Name the Architect who has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture.
(a) Laurie Baker
(b) Balkrishna Vithaldas Doshi
(c) Raj Rewal
(d) Charles Correa
(e) Hafeez Contractor

S10. Ans.(b)
Sol. Architect Balkrishna Vithaldas Doshi has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture. Calling the 90-year-old's works "poetic", the foundation commended him for respecting the eastern culture and working towards enhancing the quality of life in India.

Q11. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Tamil Nadu to ___________ for "better coordination" between the environment ministry and the board.
(a) Kerala
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttar Pradesh
(e) Haryana

S11. Ans.(e)
Sol. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Chennai to Haryana's Ballabhgarh for "better coordination" between the environment ministry and the board.

Q12. The National Sports Day of India is dedicated to the legendary hockey player Dhyan Chand on?
(a) 15th August
(b) 05th September
(c) 10th December
(d) 24th October
(e) 29th August

S12. Ans. (e)
Sol. The National Sports Day in India is celebrated on August 29 every year. This day marks the birthday of Dhyan Chand, the hockey player who won gold medals in Olympics for India in the years 1928, 1932 and 1936.

Q13. Vijaya Bank is a medium-sized Public Sector Bank with presence across India. It is one of the nationalized banks in India. What is the tagline of Vijaya Bank?
(a) The Name you can bank upon
(b) Tradition of trust
(c) A friend you can bank upon 
(d) The Banker to Every Indian
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. Vijaya Bank was founded on 23rd October 1931 by late Shri A.B.Shetty and other enterprising farmers in Mangalore, Karnataka. The bank was nationalized on 15th April 1980. The bank has built a network of 2030 branches, 13 Extension Counters and 1865 ATMs as on 31.12.2016, that span all States and Union Territories in the country.

Q14. North Korea, officially the Democratic People's Republic of Korea, is a country in East Asia, in the northern part of the Korean Peninsula. What is the capital of North Korea?
(a) Seoul
(b) Beijing
(c) Bangkok
(d) Tokyo
(e) Pyongyang

S14. Ans.(e)
Sol. North Korea, officially the Democratic People's Republic of Kore, is a country in East Asia constituting the northern part of the Korean Peninsula. Pyongyang is the nation's capital and largest city. To the north and northwest, the country is bordered by China and by Russia along the Amnok and Tumen rivers.

Q15. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) London
(c) Durham
(d) New Delhi
(e) Birmingham

S15. Ans.(d)
Sol. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held in New Delhi. The Forum was created for the first time in 2014 by Ministry of External Affairs and Federation of Indian Chambers and Commerce (FICCI) to provide an institutionalized platform for promoting business exchanges between India and the twenty-nine countries of Central Europe region.




      



Print Friendly and PDF