General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 24th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indian and ______ ties.
(a) Italian
(b) Indonesian
(c) Russian
(d) Sri Lankan
(e) Nepalese

S1. Ans.(c)
Sol. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties. The event sought to expose the youth to the dynamic opportunities of cooperation between the two countries. The program inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra was organized by the Ministry of External Affairs (Eurasia Division) and the International Federation of Indo-Russian Youth Clubs.

Q2. Losar Festival is Buddhist community festival of _______________.
(a) Assam
(b) Arunachal Pradesh
(c) Odisha
(d) Meghalaya
(e) Sikkim

S2. Ans.(b)
Sol. The Buddhist Community of Itanagar celebrated the silver jubilee of the Losar Festival in Arunachal Pradesh. The three-day festival, organized by the Itanagar Buddhist Cultural Society (IBCS) was celebrated with a lot of enthusiasm and traditional zeal.

Q3. The Airports Authority of India (AAI) had participated in the World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in-
(a) France
(b) Spain
(c) Russia
(d) India
(e) The USA

S3. Ans.(b)
Sol. The Airports Authority of India (AAI) is participating in World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in Spain. Now entering its sixth year, World ATM Congress is the world's largest international air traffic management (ATM) exhibition and conference attracting thousands of delegates each year.

Q4. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take a portal to the unserved and the underserved MSMEs. What is the name of that portal?
(a) Sanghmitra portal
(b) Women entrepreneur portal
(c) Nari Shakti Portal
(d) Udyami Mitra portal
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take Udyami Mitra portal to the unserved and the underserved MSMEs. Udyamimitra.in is a portal to improve the accessibility of credit for the MSMEs. It allows entrepreneurs to apply for a loan without physically visiting bank branches.

Q5. In Union Budget 2018-19, the Government has made a commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by which year?
(a) 2024
(b) 2020
(c) 2022
(d) 2028
(e) 2026

S5. Ans.(c)
Sol. Referring to the Governments commitment to the welfare of farmers and doubling farmers? income by 2022, the Finance Minister announced a slew of new schemes and measures.

Q6. FM Arun Jaitley stated the volume of institutional credit for agriculture sector from year-to-year increased from Rs.8.5 lakh crore in 2014-15 to Rs.10 lakh crore in 2017-18 and he proposed to raise this to ___________ crore for the year 2018-19. 
(a) Rs. 11 lakh crore
(b) Rs. 13 lakh crore
(c) Rs. 15 lakh crore
(d) Rs. 17 lakh crore
(e) Rs. 18 lakh crore

S6. Ans.(a)
Sol. FM Arun Jaitley stated the volume of institutional credit for agriculture sector from year-to-year increased from Rs.8.5 lakh crore in 2014-15 to Rs.10 lakh crore in 2017-18 and he proposed to raise this to Rs.11 lakh crore for the year 2018-19.

Q7. How much amount has been allocated for Ministry of Food Processing in Union Budget 2018-19?
(a) Rs.2600 crore 
(b) Rs.2100 crore 
(c) Rs.1000 crore 
(d) Rs.1700 crore 
(e) Rs.1400 crore

S7. Ans.(e)
Sol. Allocation of Ministry of Food Processing has been doubled from Rs.715 crore in 2017-18 to Rs.1400 crore in 2018-19.

Q8. Name the IRS officer who was recently appointed as the new Special Director in the Enforcement Directorate (ED) by the government.
(a) Vivek R Wadekar
(b) Jitender Mehal
(c) Neeraj Shekhawat
(d) Amit Chitranjan
(e) Shekhar Chandrachurna

S8. Ans.(a)
Sol. IRS officer Vivek R Wadekar was appointed as the new Special Director in the Enforcement Directorate (ED) by the government. The Appointments Committee of the Cabinet (ACC) headed by Prime Minister Narendra Modi issued an order appointing the officer of the Income Tax Department to the new post.

Q9. On the occasion of International Women’s Day the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) launched a portal for women entrepreneurs of India named ________________.
(a) www.udyamshakti.org.
(b) www.udyamsakhi.org.
(c) www.rojgarsakhi.org.
(d) www.udyamnari.org.
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(b)
Sol. On the occasion of International Women’s Day the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) launched a portal for women entrepreneurs of India: www.udyamsakhi.org. The portal was unveiled by the Minister of State (I/C) of MSME, Giriraj Singh, in a program in New Delhi.

Q10. NITI Aayog launched the Women Entrepreneurship Platform (WEP), on the occasion of International Women’s Day. The WEP platform at NITI Aayog was launched by ________________.
(a) Rajiv Kumar
(b) Narendra Modi
(c) Amitabh Kant
(d) Venkaiah Naidu
(e) Rajiv Gauba

S10. Ans.(c)
Sol. NITI Aayog launched the Women Entrepreneurship Platform (WEP), on the occasion of International Women’s Day. The initiative is aimed at building an ecosystem for women across India to realize their entrepreneurial aspirations, scale-up innovative initiatives and chalk-out sustainable, long-term strategies for their businesses. CEO, NITI Aayog, Amitabh Kant, launched the WEP platform at NITI Aayog premises in New Delhi.

Q11. Name the mission that was launched by PM Narendra Modi On the occasion of International Women’s Day.
(a) National Rural Health Mission
(b) Total Sanitation Mission
(c) National Solar Mission
(d) National Nutrition Mission
(e) National Translation Mission

S11. Ans.(d)
Sol. On the occasion of International Women’s Day, PM Narendra Modi launched the National Nutrition Mission (NNM) and Pan India Expansion of Beti Bachao Beti Padhao (BBBP) covering all 640 districts of the Country at a mega event held at Jhunjhunu in Rajasthan. NNM has been set up with a three year budget of Rs.9046.17 crore commencing from 2017-18.

Q12. UNIDO is the specialized agency of the United Nations that promotes industrial development for poverty reduction, inclusive globalization, and environmental sustainability. Where is the headquarter of UNIDO?
(a) Paris, France
(b) New York, USA
(c) Vienna, Austria
(d) London, UK
(e) Tokyo, Japan

S12. Ans.(c)
Sol. On 17 November 1966, the United Nations General Assembly passes resolution 2152 (XXI) establishing the United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) as an autonomous body within the United Nations. Its mission is to promote and accelerate the industrialization of developing countries. The United Nations Secretary-General nominates Ibrahim Helmi Abdel-Rahman (Egypt) as UNIDO's first Executive Director.

Q13. Latvia is a country on the Baltic Sea between Lithuania and Estonia known for its strong national identity, diverse culture, modern cities and landscapes ranging from wide beaches to dense, sprawling forests. Capital city of Latvia is?
(a) Damascus
(b) Havana
(c) Bandar Seri Begawan
(d) Riga
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(d)
Sol. Riga is the capital and the largest city of Latvia. Riga is the largest city in the Baltic states and home to one-third of Latvia's population. The city lies on the Gulf of Riga, at the mouth of the Daugava.

Q14. The Dudhwa National Park is a national park in-
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
(e) Karnataka

S14. Ans.(b)
Sol. The Dudhwa Tiger Reserve is a protected area in Uttar Pradesh that stretches mainly across the Lakhimpur Kheri and Bahraich districts and comprises the Dudhwa National Park, Kishanpur Wildlife Sanctuary and Katarniaghat Wildlife Sanctuary.  It shares the north-eastern boundary with Nepal, which is defined to a large extent by the Mohana River.

Q15. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of ___________ on State Bank of India for non-compliance of its directions on detection and impounding of counterfeit notes.
(a) Rs 35 lakh
(b) Rs 40 lakh
(c) Rs 45 lakh
(d) Rs 50 lakh
(e) Rs 55 lakh

S15. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of Rs 40 lakh on State Bank of India for non-compliance of its directions on detection and impounding of counterfeit notes. An RBI notification issued from Mumbai informs that the action is based on deficiencies in regulatory compliance found at two of the bank’s currency chests.




      



Print Friendly and PDF