General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 13th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Moody's Investors Service estimated that India will grow __________ in the calendar year 2018 and ___________ in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.
(a) 7.6% and 7.5%
(b) 7.4% and 7.3%
(c) 7.8% and 7.7%
(d) 7.1% and 7.2%
(e) 6.8% and 6.7%

S1. Ans.(a)
Sol. Moody's Investors Service estimated that India will grow 7.6% in the calendar year 2018 and 7.5% in 2019, amid signs of economic recovery from the impact of demonetisation and GST.

Q2. The Union Cabinet has approved the regularization and extension of Govt. Guarantee provided to lender Bank for providing credit limit to NAFED Rs.19,000 crore from earlier Rs.9,500 crore for undertaking procurement operation of pulses and oilseeds under PSS. PSS stands for-
(a) Price Service Scheme
(b) Price Support System
(c) Product Support Scheme
(d) Price Support Scheme
(e) Price Solutions Scheme

S2. Ans.(d)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the regularization and extension of Govt. Guarantee provided to lender Bank for providing credit limit to National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED) Rs.19,000 crore from earlier Rs.9,500 crore for undertaking procurement operation of pulses and oilseeds under Price Support Scheme (PSS) and to Small Farmers Agri-Business Consortium (SFAC) for Rs. 45 crore for meeting their existing liability and settlement of extant claims.  These Government Guarantees are provided for a period of five years i.e. till 2021-22 by Govt. of India and with waiver of 1% Government Guarantee fee.

Q3. The apex anti-terror body National Investigation Agency (NIA) will be the nodal authority for probing cases of human trafficking after the government approved a proposal in this regard. Who is the present Director General of NIA?
(a) Yogesh Chander Modi
(b) Ajit Doval
(c) Nripendra Misra
(d) KK Venugopal
(e) Ranjit Kumar

S3. Ans.(a)
Sol. The apex anti-terror body National Investigation Agency (NIA) will be the nodal authority for probing cases of human trafficking after the government approved a proposal in this regard. Yogesh Chander Modi is the Director General of NIA.

Q4. The first Mega Food Park in the state of __________________ Satara Mega Food Park Pvt. Ltd. at Village Degaon, District Satara was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industries.
(a) Rajasthan
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Assam
(e) West Bengal

S4. Ans.(c)
Sol. The first Mega Food Park in the state of Maharashtra Satara Mega Food Park Pvt. Ltd. at Village Degaon, District Satara was inaugurated by Harsimrat Kaur Badal, Union Minister of Food Processing Industries.

Q5. According to the government, how many toilets are targeted to be build under Swacch Bharat Scheme in the next fiscal 2018-19?                      
(a) 2 crore
(b) 5 crore
(c) 8 crore
(d) 11 crore
(e) 20 crore

S5. Ans.(a)
Sol. Over two crore toilets will be constructed across the country under the Swachh Bharat Mission (SBM) in the next fiscal (2018-19).

Q6. Name the scheme that government is proposing to launch for solid waste management in the Union Budget 2018-19?
(a) GOBAR-NASH
(b) GOBAR-OUT
(c) GOBAR-VINASH
(d) GOBAR-BOND
(e) GOBAR-DHAN

S6. Ans.(e)
Sol. Over two crore toilets will be constructed across the country under the Swachh Bharat Mission (SBM) in the next fiscal, with the government also proposing to launch a new scheme called GOBAR-DHAN for solid waste management in the Union Budget.

Q7. How much amount has been allocated for the National Livelihood Mission in Union Budget 2018-19?
(a) Rs 11,300 crore
(b) Rs 5,750 crore
(c) Rs 3,000 crore
(d) Rs 10,000 crore
(e) Rs 17,100 crore

S7. Ans.(b)
Sol. FM Arun Jaitley has announced the increase in allocation for the National Rural Livelihood Mission (NRLM) to Rs 5,750 crore in 2018-19 from Rs 4,500 crore.

Q8. Who is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet?
(a) Hukmdev Narayan Yadav
(b) Maneka Sanjay Gandhi
(c) Giriraj Singh
(d) Ram Vilas Paswan
(e) Harsimrat Kaur Badal

S8. Ans.(e)
Sol. Harsimrat Kaur Badal is present Union Minister of Food Processing Industries in Union cabinet.

Q9. Which country has unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad?
(a) Germany
(b) Japan
(c) France
(d) Canada
(e) South Korea

S9. Ans.(b)
Sol. Tokyo, Japan unveiled its long-awaited mascot for the 2020 Olympic Games: a futuristic blue-checked, doe-eyed character with pointy ears and “special powers” that was picked by schoolchildren across mascot-mad Japan. One has an athletic figure and a strong sense of justice. The other is a cherry blossom-inspired superhero.

Q10. Women and Child Development Ministry has approved projects worth over how much amount under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women? 
(a) Rs 1,900 crore
(b) Rs 3,900 crore
(c) Rs 2,900 crore
(d) Rs 5,900 crore
(e) Rs 4,900 crore

S10. Ans.(c)
Sol. Women and Child Development Ministry has approved projects worth over Rs 2,900 crore under the Nirbhaya fund for eight major cities to make them safer for women. These cities are Delhi, Mumbai, Kolkata, Chennai, Bengaluru, Hyderabad, Ahmedabad and Lucknow. The decision was taken after a meeting of Empowered Committee, which is headed by Women and Child Development Secretary.

Q11. Union Cabinet has approved the establishment of NFRA. What is the meaning of "R" in NFRA?
(a) Random
(b) Regional
(c) Reserve
(d) Reporting
(e) Reports

S11. Ans.(d)
Sol. Union Cabinet has approved the establishment of National Financial Reporting Authority (NFRA). NFRA will act as an independent regulator for the auditing profession which was one of the key changes brought in by the Companies Act 2013.

Q12. Apurvi Chandela is related to which of the following sports?
(a) Tennis
(b) Chess
(c) Shooting
(d) Boxing
(e) Archery

S12. Ans.(c)
Sol. Apurvi Singh Chandela is an Indian shooter who competes in the 10-meter air rifle event. She won the gold medal in the 2014 Commonwealth Games in Glasgow.

Q13. Who is present President of Germany?
(a) Manuel Valls
(b) John Howard 
(c) Joachim Gauck
(d) Freundel Stuart
(e) Frank-Walter Steinmeier

S13. Ans.(e)
Sol. Frank-Walter Steinmeier is a German politician serving as President of Germany since 19 March 2017. He previously was Minister for Foreign Affairs from 2005 to 2009 and again from 2013 to 2017, and as Deputy to the Chancellor of Germany from 2007 to 2009.

Q14. Alamatti Dam is in which of the following state? 
(a) Madhya Pradesh
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Maharashtra
(e) Karnataka

S14. Ans.(e)
Sol. The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005. The target annual electric output of the dam is 560 MU. The Almatti Dam is the main reservoir of the Upper Krishna Irrigation Project; the 290 MW power station is located on the right side of the Almatti Dam.

Q15. International Olympic Committee (IOC) has restored Russia's Olympic membership with immediate effect following its suspension from the Winter Olympics 2018 in-
(a) South Korea
(b) Japan
(c) China
(d) Thailand
(e) Russia

S15. Ans.(a)
Sol. International Olympic Committee (IOC) has restored Russia's Olympic membership with immediate effect following its suspension from the Winter Olympics at Pyeongchang in South Korea. Russia was banned from February's Games by the IOC over state-sponsored doping.




      



Print Friendly and PDF