General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 30th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. Name the state that has announced 'Mukhyamantri Mahila Kosh' scheme on International Women's day.
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra
(d) Madhya Pradesh
(e) Punjab

S1. Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Shivraj Singh Chouhan has announced 'Mukhyamantri Mahila Kosh' scheme. Under this scheme, the women who aren't married and are above the age of 50 will be given pension on International Women's day (08th March 2018).

Q2. Name the UT that has become the first Union Territory in India to run 100 percent on solar power generated energy.
(a) Puducherry
(b) Chandigarh
(c) Diu
(d) New Delhi
(e) Andaman & Nicobar

S2. Ans.(c)
Sol. Diu has become the first Union Territory in India to run 100 percent on solar power generated energy. Diu has managed to generate surplus solar power for its residents, reducing their electricity costs, in a span of just three years.

Q3. Indian shooter Anjum Moudgil clinched a silver medal in the women’s 50m Rifle 3 Positions event at the ongoing ISSF World Cup in Guadalajara, Mexico. Who won the gold medal in that event?
(a) Tabi Kaeru
(b) Ruijiao Pei
(c) Liao Xuhua
(d) Zhao Yunlei
(e) Wei Ning

S3. Ans.(b)
Sol. Indian shooter Anjum Moudgil clinched a silver medal in the women’s 50m Rifle 3 Positions event at the ongoing ISSF World Cup in Guadalajara, Mexico. It was Anjum’s first World Cup medal. Former junior world champion China’s Ruijiao Pei won the Gold Medal in that event.

Q4. Biplab Kumar Deb was sworn in as the Chief Minister of Tripura's first Bharatiya Janata Party government in Agartala. He has replaced _____________.
(a) Mukul Sangma
(b) PB Acharya
(c) Manik Sarkar
(d) TR Zeiling
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(c)
Sol. Biplab Kumar Deb was sworn in as the Chief Minister of Tripura's first Bharatiya Janata Party government in Agartala. He has replaced Manik Sarkar.

Q5. The Finance Minister stated that estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19 is ______________________ against estimated expenditure of Rs.1.22 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs.1.52 lakh crore
(b) Rs.1.38 lakh crore
(c) Rs.1.27 lakh crore
(d) Rs.1.63 lakh crore
(e) Rs.1.85 lakh crore

S5. Ans.(b)
Sol. The Finance Minister stated that estimated budgetary expenditure on health, education and social protection for 2018-19 is Rs.1.38 lakh crore against the estimated expenditure of Rs.1.22 lakh crore in 2017-18.

Q6. The Budget has proposed an outlay of how much crore for the textile sector in 2018-19?
(a) Rs. 6000 crore
(b) Rs. 12320 crore
(c) Rs. 9100 crore
(d) Rs. 7148 crore
(e) Rs. 4203 crore

S6. Ans.(d)
Sol. The Budget proposed an outlay of Rs.7148 crore for the textile sector in 2018-19 as against Rs.6,000 Crore in 2016.

Q7. FM has announced increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to ______________ against estimated expenditure of Rs.4.94 lakh crore in 2017-18.
(a) Rs. 5.97 lakh crore
(b) Rs. 8.42 lakh crore 
(c) Rs. 9.38 lakh crore 
(d) Rs. 10.15 lakh crore 
(e) Rs. 17.22 lakh crore

S7. Ans.(a)
Sol. Emphasising that infrastructure is the growth driver of the economy, the Finance Minister estimated that investment in excess of Rs.50 lakh crore is needed to increase the growth of GDP and connect the nation with a network of roads, airports, railways, ports and inland waterways. He announced the increase of budgetary allocation on infrastructure for 2018-19 to Rs.5.97 lakh crore against the estimated expenditure of Rs.4.94 lakh crore in 2017-18.

Q8. Haryana’s first cyber police station, equipped with a digital forensic laboratory was inaugurated in _______________.
(a) Panchkula
(b) Sonipat
(c) Hisar
(d) Faridabad
(e) Gurugram

S8. Ans.(e)
Sol. Haryana’s first cyber police station, equipped with a digital forensic laboratory, was inaugurated in Gurugram. It will have a dedicated team of 35 specially trained cops, including two inspectors.

Q9. The government launched a biodegradable sanitary pad named _______________ to mark International Women's Day at the cost of Rs. 2.50 per pad.
(a) Suvidha
(b) Sahayta
(c) Madad
(d) Mahila Shakti
(e) Nari Shakti

S9. Ans.(a)
Sol. The government launched a biodegradable sanitary pad 'Suvidha' to mark International Women's Day. The oxo-biodegradable sanitary pads priced at Rs. 2.50 per pad will be available at Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi centers.

Q10. Mumbai ranks __________ among the top 20 costliest cities in the world, according to the Knight Frank Wealth Report 2018.
(a) 15th
(b) 16th
(c) 14th
(d) 12th
(e) 10th

S10. Ans.(b)
Sol. Mumbai ranks 16th among the top 20 costliest cities in the world, according to the Knight Frank Wealth Report 2018. The rise in Indian financial capital’s ranking on this count is supported by the rapid wealth creation in the country. Top 3 Wealthiest Cities in the Report are-
1. Guangzhou
2. Hong Kong
3. New York.

Q11. Name the Indian-origin steel tycoon who has been appointed by Britain's Prince Charles as an official ambassador for the Industrial Cadets program designed to nurture manufacturing skills.
(a) Sudeep Acharya
(b) Madan Singh Jhajhariya
(c) Sanjeev Gupta
(d) Jasvinder Chaddha
(e) Sukesh Shah

S11. Ans.(c)
Sol. Indian-origin steel tycoon Sanjeev Gupta has been appointed by Britain's Prince Charles as an official ambassador for the Industrial Cadets programme designed to nurture manufacturing skills.

Q12. The Rock Garden also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957 located at?
(a) New Delhi
(b) Lucknow
(c) Lakshadweep
(d) Patna
(e) Chandigarh

S12. Ans. (e)
Sol. The Rock Garden of Chandigarh is a sculpture garden in Chandigarh, India, also known as Nek Chand's Rock Garden after its founder Nek Chand, a government official who started the garden secretly in his spare time in 1957. Today it is spread over an area of 40 acres. It is completely built of industrial and home waste and thrown-away items.

Q13. Oriental Bank of Commerce (OBC) is an India-based bank and is one of the public sector banks in India. Where is the corporate office of OBC?
(a) Gurugram
(b) Kolkata
(c) Pune
(d) Chennai
(e) Bengaluru

S13. Ans. (a)
Sol. Oriental Bank of Commerce is an India-based bank established in Lahore, is one of the public sector banks in India.

Q14. Kathak is one of the eight forms of Indian classical dance. This dance form traces its origins to the nomadic bards of ancient northern India in which of the following state/UTs?
(a) Uttar Pradesh
(b) West Bengal
(c) Haryana
(d) Rajasthan
(e) Kerala

S14. Ans. (a)
Sol. Kathak is one of the main genres of ancient Indian classical dance and is traditionally regarded to have originated from the traveling bards of North India in Uttar Pradesh.

Q15. Name the 25-year-old girl who has been inducted as the first direct-entry combat officer in the Indo-Tibetan Border Police, recently.
(a) Jagriti
(b) Karuna Singh
(c) Supriya Mondal
(d) Prakriti
(e) Sukriti

S15. Ans.(d)
Sol. In another first for women, 25-year-old Prakriti has been inducted as the first direct-entry combat officer in the Indo-Tibetan Border Police.




             



Print Friendly and PDF