General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 11th April 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.


Q1.  What is the theme of National Science Day (NSD) 2018?
(a) Science for Human Development
(b) Science and Technology for Ethical Development
(c) Role of Women in Science
(d) Science and Technology for a Sustainable Future
(e) None of the given themes is true

S1. Ans.(d)
Sol. National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February. The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q2. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ___________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
(a) USD 250 million
(b) USD 100 million
(c) USD 200 million
(d) USD 180 million
(e) USD 150 million

S2. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.

Q3. Name the lender that has partnered with Celebrus Capital Ltd to offer CSB’s customers online trading and demat services.
(a) Catholic Syrian Bank Ltd
(b) Kotak Mahendra Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) IDBI Bank
(e) HDFC Bank Ltd

S3. Ans.(a)
Sol. Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. With this partnership, CSB’s customers can open a Celebrus trading account free of cost and also enjoy preferred rates on brokerage charges/ AMC fees on the demat account.

Q4. The Chilika Lake has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals. This lake is situated in ______________.
(a) Jammu & Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Karnataka
(e) Odisha

S4. Ans.(e)
Sol. The Chilika lake in Odisha has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals, according to the Chilika Development Authority (CDA).

Q5. As announced in the budget session, what is the worth of the Indian Economy?
(a) 3.5 trillion 
(b) 4.5 trillion  
(c) 5.5 trillion 
(d) 1.5 trillion 
(e) 2.5 trillion

S5. Ans.(e)
Sol. Indian economy is a $2.5 trillion economy. India is expected to become the fifth largest economy very soon. Indian society, polity, and economy have shown remarkable resilience in adjusting to structural reforms.

Q6. NAM is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM stands for-
(a) National Agriculture Management
(b) National Agriculture Market
(c) National Agriculture Money
(d) National Agency Market
(e) Non Agriculture Market

S6. Ans.(b)
Sol. National Agriculture Market (NAM) is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM is a “virtual” market but it has a physical market (mandi) at the back end.

Q7. What is the name of the free LPG connection scheme expanded to eight crore households, as announced in the Budget Session?
(a) Roshani Mission
(b) PMGKY
(c) Ujjwala Yojana
(d) APY
(e) Smoke Exit 

S7. Ans.(c)
Sol. More women can expect freedom from hazardous kitchen smoke as the government has proposed to expand its free cooking gas programme to 8 crore poor families from 5 crores earlier.

Q8. Eminent writer Kanakalata Mohanty passed away. He was the writer of which language?
(a) Bengali
(b) Odia
(c) Assamese
(d) Hindi
(e) Telugu

S8. Ans.(b)
Sol. Eminent Odia writer Kanakalata Mohanty passed away. She was 82. Mohanty is the author of 12 novels and more than a 100 short stories. Her novels Ete Andhara, Kete Jwala and Anuradha shot her into the limelight in the 1960s.

Q9. Name the sports personality who became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honors at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco.
(a) Leonel Messi
(b) Rafael Nadal
(c) Roger Federer
(d) Christiano Ronaldo
(e) Kaka

S9. Ans.(c)
Sol. Tennis legend Roger Federer became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honors at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco. It was his sixth award. The awards include the Sportsman and Comeback titles.

Q10. The Indian economy grew at a five-quarter high of ________________ in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services as per the second advanced estimates of the CSO.
(a) 7.0%
(b) 7.2%
(c) 7.1%
(d) 7.3%
(e) 7.4%

S10. Ans.(b)
Sol. The Indian economy grew at a five-quarter high of 7.2% in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services. The economy is expected to grow at 6.6% in the current fiscal ending March 31, as per the second advanced estimates of the Central Statistics Office (CSO).

Q11. Which Bank has announced its partnership with Ripple (the enterprise blockchain solution for Global Payments) to facilitate payments into and out of India recently?
(a) Federal Bank
(b) ICICI Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) IndusInd Bank

S11. Ans.(e)
Sol. IndusInd Bank announced its partnership with Ripple (the enterprise blockchain solution for Global Payments) to facilitate payments into and out of India. With this affiliation, RippleNet can now provide instant access in emerging markets such as India, Brazil, and China.

Q12. The Indian Space Research Organisation (ISRO) is the space agency of the Indian government. ISRO headquarter is located in-
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Hyderabad 

S12. Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organisation is the space agency of the Government of India headquartered in the city of Bengaluru. Its vision is to "harness space technology for national development while pursuing space science research and planetary exploration.", while pursuing space science research and planetary exploration.

Q13. The International Day of Older Persons is observed on?
(a) 02nd October
(b) 24th October
(c) 16th October
(d) 31st October
(e) 01st October

S13. Ans.(e)
Sol. The International Day of Older Persons is observed on October 1 each year. On December 14, 1990, the United Nations General Assembly voted to establish October 1 as the International Day of Older Persons as recorded in Resolution 45/106. The holiday was observed for the first time on October 1, 1991.

Q14. Which of the following country is not a member of ASEAN? 
(a) Cambodia
(b) China
(c) Indonesia
(d) Philippines
(e) Malaysia

S14. Ans.(b)
Sol. The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok, Thailand, with the signing of the ASEAN Declaration (Bangkok Declaration) by the Founding Fathers of ASEAN, namely Indonesia, Malaysia, Philippines, Singapore, and Thailand.

Q15. Union Textile Minister Smriti Irani attended the 27th Technological Conference of Indian Jute Industries' Research Association (IJIRA) on Shaping the Future of Jute in-
(a) Guwahati
(b) Patna
(c) Kolkata
(d) Lucknow
(e) Ranchi

S15. Ans.(c)
Sol. Union Textile Minister Smriti Irani attended the 27th Technological Conference of Indian Jute Industries' Research Association (IJIRA) on Shaping the Future of Jute in Kolkata.





      




Print Friendly and PDF