General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam: 19th April 2018

Dear Students,

General Awareness for NABARD Assistant Manager Exam

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.
Q1. The ISSF World Cup 2018 was held in-
(a) Indonesia
(b) Bulgaria
(c) Oman
(d) Mexico
(e) Palestine

S1. Ans.(d)
Sol. The ISSF World Cup 2018 was held at Guadalajara in Mexico.

Q2. Name the state government that has launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state.
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Kerala
(e) Haryana

S2. Ans.(a)
Sol. The Odisha government launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state. The scheme will be implemented by the health and family welfare department of the state at a cost of 70 crore per year.

Q3. India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. It has defeated ____________.
(a) The UAE
(b) Russia
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka
(e) Bangladesh

S3. Ans.(c)
Sol. India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. India beat Pakistan by 3-2 in the best-of-five final. In the finals, Indian duo of Pankaj Advani and Manan Chandra staged a remarkable recovery after being 0-2 down.

Q4. The Union Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Jitendra Singh launched the social media of a magazine on India-Israel relations. The magazine has been named as ___________.
(a) India-Israel So Far, So Strong
(b) Namaste Shalom
(c) The Power of Two
(d) Insrael- I
(e) None of the given option is true

S4. Ans.(b)
Sol. The Union Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh, launched the social media of “Namaste Shalom”, a magazine on India-Israel relations. The magazine ‘Namaste Shalom’ is edited by Tarun Vijay, former MP.

Q5. Economic Survey sees average crude oil prices rising __________ in FY 2019.
(a) 30%
(b) 24%
(c) 42%
(d) 12%
(e) 54%

S5. Ans.(d)
Sol. The survey said that the oil price is expected to grow by average 12% in the FY19.

Q6. How much GVA growth has been seen in FY18?
(a) 6.9 per cent
(b) 6.7 per cent
(c) 6.5 per cent
(d) 6.3 per cent
(e) 6.1 per cent

S6. Ans.(e)
Sol. The Economic Survey has predicted gross value added for FY18 at 6.1 percent as against 6.6 percent for the previous financial year.

Q7. GST data shows growth of ________ in the number of indirect taxpayers.
(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%
(e) 20%

S7. Ans.(c)
Sol. A preliminary analysis of the Goods and Services Tax (GST) data reveals that there has been a 50% increase in the number of indirect taxpayers, besides a large increase in voluntary registrations, especially by small enterprises that buy from large enterprises and want to avail themselves of Input Tax Credits (ITC).

Q8. World rapid champion Viswanathan Anand annexed the Tal Memorial rapid chess title. The event was held in __________.
(a) Russia#
(b) Mexico
(c) Italy
(d) France
(e) China

S8. Ans.(a)
Sol. World rapid champion Viswanathan Anand annexed the Tal Memorial rapid chess title in Moscow, Russia after an easy final round draw against Boris Gelfand of Israel.

Q9. The government of India has signed an MoU with ____________ to enhance cooperation on 'National Campaign for Water Conservation in India'.
(a) Vietnam
(b) Iran
(c) Palestine
(d) Israel
(e) Indonesia

S9. Ans.(d)
Sol. The government of India has signed an MoU with Israel to enhance cooperation on 'National Campaign for Water Conservation in India'. It was announced by the Minister of State for Drinking Water and Sanitation S S Ahluwalia.

Q10. What does 'R' stands for in PRASHAD Scheme whose 23 projects have been sanctioned to 15 States for a total amount of Rs.687.92 crore?
(a) Regeneration
(b) Rituals
(c) Remittance
(d) Report
(e) Rejuvenation

S10. Ans.(e)
Sol. PRASHAD (National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) is a scheme with the objective of holistic development of identified pilgrimage and heritage destination.

Q11. National People’s Party President Conrad Sangma recently took the oath as the new Chief Minister of Meghalaya. He was administered the oath by ______________.
(a) PB Acharya
(b) Ganga Prasad
(c) Jagdish Mukhi
(d) Mukul Sangma
(e) Ram Nath Kovind

S11. Ans.(b)
Sol. National People’s Party President Conrad Sangma takes oath as the Chief Minister of Meghalaya. Mr Sangma was invited by Governor of Meghalaya Ganga Prasad to form the government after he staked the claim with the support of 34 MLAs in 60-member Assembly.

Q12. Kaziranga National Park is a national park in the Golaghat and Nagaon districts of the state of-
(a) Assam
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Odisha
(e) Tripura

S12. Ans.(a)
Sol. Kaziranga National Park – a world heritage site, the park hosts two-thirds of the world’s Great One-horned rhinoceros. Kaziranga also boasts the highest density of tigers among the protected areas in the world and was declared a Tiger Reserve in 2006.

Q13. Human Rights Day is celebrated annually across the world on?
(a) 24th October
(b) 10th December
(c) 21st June
(d) 22nd April
(e) 5th October

S13. Ans.(b)
Sol. Human Rights Day is observed every year on 10 December. It commemorates the day on which, in 1948, the United Nations General Assembly adopted the Universal Declaration of Human Rights. In 1950, the Assembly passed resolution 423 (V), inviting all States and interested organizations to observe 10 December of each year as Human Rights Day.

Q14. Edson Arantes do Nascimento known as "Pele" is a retired Brazilian _____________.
(a) Tennis Player
(b) Cricket Player
(c) Football Player
(d) Chess Player
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(c)
Sol. Edson Arantes do Nascimento known as Pele is a retired Brazilian professional footballer who played as a forward. He is widely regarded as the greatest football player of all time. Pele has also been known for connecting the phrase "The Beautiful Game" with football.

Q15. In which of the following city the Union Minister for Information & Broadcasting and Textiles, Smriti Zubin Irani inaugurated the FICCI Frames 2018?
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Shillong

S15. Ans.(c)
Sol. The Union Minister for Information & Broadcasting and Textiles, Smriti Zubin Irani inaugurated the FICCI Frames 2018, in Mumbai. She has also released the FICCI-EY Media & Entertainment Report 2018 named 'Re-imagining India's M&E Sector'.