General Awareness for SBI Clerk Exam: 10th April 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. What is the ranking of India out of 86 countries on the Inclusive Internet Index, according to the Economist Intelligence Unit (EIU), that was commissioned by Facebook?
(a) 26th
(b) 17th
(c) 29th
(d) 37th
(e) 47th

S1. Ans.(e)
Sol. India has been ranked 47th out of 86 countries on the Inclusive Internet Index by the Economist Intelligence Unit (EIU), which was commissioned by Facebook. Sweden took the first place, followed by Singapore and the US.

Q2. National Science Day (NSD) is celebrated every year on ____________.
(a) 26th February
(b) 28th February
(c) 01st March
(d) 20th February
(e) 05th March

S2. Ans.(b)
Sol. National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February. The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q3. The King Abdullah-II bin Al-Hussein arrived in New Delhi on a 3-day visit to India. He is the King of ____________.
(a) The UAE
(b) Saudi Arabia
(c) Azerbaijan
(d) Jordan
(e) Armenia

S3. Ans.(d)
Sol. The King of Jordan Abdullah-II bin Al-Hussein arrived in New Delhi on a 3-day visit to India. The King is accompanied by a business delegation. During his visit, he has participated in a CEO Round-table followed by India-Jordan Business Forum.

Q4. Name the cabinet minister who has recently released the book titled 'India 2018'.
(a) Ravi Shankar Prasad
(b) Prakash Javadekar
(c) Smriti Irani
(d) Dr. Harsh Vardhan
(e) Maneka Gandhi

S4. Ans.(c)
Sol. Information and Broadcasting Minister Smriti Irani released 'India 2018' (English Version) and 'Bharat 2018' (Hindi Version). The books are published by the Publications Division. The book available in both print and online versions.

Q5. The Government has announced which Project on the lines of Operation Flood to realize agriculture potential of the country?
(a) Operation Agriculture
(b) Operation Earth
(c) Operation Water
(d) Operation Green
(e) Operation Farmer

S5. Ans.(d)
Sol. On the lines of ‘‘Operation Flood’’ a new Scheme ‘‘Operation Greens’’ was announced with an outlay of Rs 500 Crore to address the challenge of price volatility of perishable commodities like tomato, onion, and potato with the satisfaction of both the farmers and consumers.

Q6. The government in budget session has promised an Agrimarket infrastructure fund with a corpus of what amount?
(a) Rs 2,000 crore
(b) Rs 5,000 crore 
(c) Rs 16,000 crore 
(d) Rs 20,000 crore 
(e) Rs 32,000 crore

S6. Ans.(a)
Sol. FM Minister Arun Jaitley also announced an Agri-Market Infrastructure Fund that would have a corpus of Rs 2,000 crore to develop and upgrade infrastructure in 22,000 Grameen Agricultural Markets and 585 state-run Agricultural Produce Marketing Committee markets, where farmers are obliged to sell their produce.

Q7. FM has announced setting up a FAIDF for fisheries sector and an AHIDF for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector with a total corpus of ______________ for the two new funds.
(a) Rs 30,000 crore 
(b) Rs 20,000 crore 
(c) Rs 10,000 crore
(d) Rs 40,000 crore 
(e) Rs 60,000 crore

S7. Ans.(c)
Sol. After the establishment of Dairy Infrastructure Fund, FM Arun Jaitley has announced setting up a Fisheries and Aquaculture Infrastructure Development Fund (FAIDF) for fisheries sector and an Animal Husbandry Infrastructure Development Fund (AHIDF) for financing infrastructure requirement of animal husbandry sector with a total corpus of  Rs.10,000 crore for the two new funds.

Q8. India has come up with best ever performance at the 69th Strandja Memorial Boxing Tournament in Bulgaria. It has won total how many medals in the tournament?
(a) 11
(b) 13
(c) 15
(d) 17
(e) 19

S8. Ans.(a)
Sol. India has come up with best ever performance at the 69th Strandja Memorial Boxing Tournament in Bulgaria. At Sofia, the country ended with a whopping 11 medals – five from men and six from women boxers.

Q9. Jayendra Saraswathi Swamigal, the senior seer of Kanchi Kamakoti Mutt has passed away recently. This mutt is situated in _____________.
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Uttar Pradesh
(d) Karnataka
(e) Rajasthan

S9. Ans.(b)
Sol. Sri Jayendra Saraswathi Swamigal, the senior seer of Kanchi Kamakoti Mutt situated in Tamil Nadu, passed away. He was 82-years-old. He passed away due to breathing problems.

Q10. Retirement fund body Employees Provident Fund Organization (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals above _____________.
(a) Rs 4 lakh
(b) Rs 5 lakh
(c) Rs 6 lakh
(d) Rs 8 lakh
(e) Rs 10 lakh

S10. Ans.(e)
Sol. Retirement fund body Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has made it mandatory to file online claims for provident fund withdrawals above Rs 10 lakh, taking another step towards becoming a paperless organization.

Q11. Name the player who won the won the Sportswoman of the Year Award in Laureus World Sports Awards in Monaco.
(a) Maria Sharapova
(b) Venus Williams
(c) Martina Navratilova
(d) Serena Williams
(e) Caroline Wozniacki

S11. Ans.(d)
Sol. Tennis legend Roger Federer became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honors at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco. It was his sixth award. The awards include the Sportsman and Comeback titles. American tennis great Serena Williams won the Sportswoman of the Year Award following her Australian Open success, her 23rd Grand Slam title. Serena is now the most decorated female Laureus Award winner with five Laureus statuettes.

Q12. The Federal Reserve System also known as the Federal Reserve or simply as the Fed is the central banking system of?
(a) China
(b) France
(c) UK
(d) USA
(e) Australia

S12. Ans.(d)
Sol. The Federal Reserve System is the central banking system of the United States. It was created on December 23, 1913, with the enactment of the Federal Reserve Act in response to a series of financial panics that showed the need for central control of the monetary system if crises are to be avoided.

Q13. Guwahati is situated on which of the following bank of the river?
(a) Sone 
(b) Hooghly
(c) Brahmaputra
(d) Teesta
(e) Ganga

S13. Ans.(c)
Sol. Guwahati is the largest city of Assam and Northeastern India, a major riverine port city and one of the fastest growing cities in India, situated on the South Bank of the Brahmaputra River.

Q14. On April 6, 1896, the first modern Olympic Games are held in ___________ with athletes from 14 countries participating.
(a) London, UK
(b) Athens, Greece
(c) Tokyo, Japan
(d) New York, USA
(e) Paris, Japan 

S14. Ans.(b)
Sol. The IOC was created on 23 June 1894; the 1st Olympic Games of the modern era opened in Athens on 6 April 1896, and the Olympic Movement has not stopped growing ever since.  The Olympic Movement encompasses organizations, athletes and other persons who agree to be guided by the principles of the Olympic Charter.

Q15. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI). The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was ____________.
(a) 8.9%
(b) 9.5%
(c) 9.9%
(d) 8.5%
(e) 8.2%

S15. Ans.(c)
Sol. Ministry of Tourism estimates monthly Foreign Exchange Earnings (FEEs) through Tourism in India, both in Rupee and Dollar terms based on the credit data of Travel Head from Balance of Payments of Reserve Bank of India (RBI). The growth rate in FEEs in rupee terms in January 2018 over January 2017 was 9.9%, compared to the growth of 18.0% in January 2017 over January 2016.