General Awareness for SBI Clerk Exam: 9th April 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The 2nd India-Korea Business Summit was held recently in _____________, under the theme “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.
(a) Indore
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Ahmedabad
(e) Chandigarh

S1. Ans.(c)
Sol. PM Narendra Modi addressed the 2nd India-Korea Business Summit in New Delhi. The theme of the Summit this year is “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.

Q2. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of ______________ after replacing Barnaby Joyce.
(a) Denmark
(b) Sweden
(c) France
(d) Australia
(e) Austria

S2. Ans.(d)
Sol. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of Australia. He has replaced former Deputy Prime Minister Barnaby Joyce.

Q3. Indian stars Seema Poonia and MC Mary Kom have settled for Silver medals after losing in the final of 69th Strandja Memorial Boxing tournament. The tournament was held in ____________.
(a) Azerbaijan
(b) Bulgaria
(c) Indonesia
(d) Venezuela
(e) Oman

S3. Ans.(b)
Sol. Indian stars Seema Poonia and MC Mary Kom have settled for Silver medals after losing in the final of 69th Strandja Memorial Boxing tournament at Sofia in Bulgaria.

Q4. Unique Identification Authority of India (UIDAI) introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. What is the base color of this card?
(a) Blue
(b) Pink
(c) Green
(d) Yellow
(e) Red

S4. Ans.(a)
Sol. Unique Identification Authority of India (UIDAI) introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. No biometric details will be required to get this blue-coloured Baal Aadhaar card.

Q5. Department of Post's (DOP) MMT is a service that enables instant money tra?nsfer from one place to another place using mobile, through Indian post offices. What is the meaning of "T" in MMT? 
(a) Trust
(b) Transfer
(c) Timely
(d) Transaction
(e) Trucked

S5. Ans.(b)
Sol. DOP Mobile Money Transfer (MMT) is a service that enables instant money tra?nsfer from one place to another place using mobile, through Indian post offices. The consumer just needs to have a mobile while the actual transmission of the money is initiated by the Postal Assistant, using his/her special handset. The process for money transfer is very simple to understand and follow. This service will be a boon for those sections of our society who regularly remit money to their homes at faraway places and who have no access to any other financial instrument like bank account etc. except mobile phones.

Q6. ______________ is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India by India Post. 
(a) EMO network
(b) International Financial System
(c) Money Transfer Service Scheme
(d) National Electronic Funds Transfer
(e) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

S6. Ans.(c)
Sol. Money Transfer Service Scheme is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. Only inward personal remittances into India such as remittances towards family maintenance and remittances favoring foreign tourists visiting India are permissible. No outward remittance from India is permissible under MTSS.

Q7. As a result of the collaboration of the Department of Posts, Government of India with the Western Union Financial Services, a state of the art International Money transfer Service is now available through the Post Offices in India, which enables instantaneous remittance of money from around ____________ countries and territories to India. 
(a) 195 countries
(b) 415 countries
(c) 115 countries
(d) 135 countries
(e) 295 countries

S7. Ans.(a)
Sol. Money Transfer Service Scheme is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. Only inward personal remittances into India such as remittances towards family maintenance and remittances favoring foreign tourists visiting India are permissible. No outward remittance from India is permissible under MTSS. As a result of the collaboration of the Department of Posts, Government of India with the Western Union Financial Services, a state of the art International Money transfer Service is now available through the Post Offices in India, which enables instantaneous remittance of money from around 195 countries and territories to India. The recipients can in fact collect the money in minutes after the sender has made the remittance.

Q8. Which among the following country was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF)?
(a) Russia
(b) China
(c) India
(d) Pakistan
(e) Bulgaria

S8. Ans.(b)
Sol. China was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF), a global body mandated to combat terror financing and money laundering. China's election came after the FATF plenary meeting in Paris.

Q9. Name the Television journalist who has been appointed as editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV.
(a) Siddharth Zarabi
(b) A. Surya Prakash
(c) Abhijit Majumder
(d) Rahul Mahajan
(e) Sumit Patel

S9. Ans.(d)
Sol. Television journalist Rahul Mahajan has been appointed as editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV. Mahajan’s name was recommended by a five-member selection committee headed by Prasar Bharti chairman A. Surya Prakash and was approved by the vice-president of India M.Venkaiah Naidu.

Q10. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti has recently launched the Swajal pilot project in _____________.
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Jammu & Kashmir
(e) Maharashtra

S10. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti launched the Swajal pilot project at Village Bhikampura in Rajasthan. Besides ensuring the availability of clean drinking water to every household round the year, the project would also generate employment.

Q11. Name the Organization that has introduced UAN-Aadhaar linking facility for the convenience of members using its Link in UMANG Mobile App.
(a) EPFO
(b) NBFC
(c) ISRO
(d) NASSCOM
(e) NABARD

S11. Ans.(a)
Sol. Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has introduced UAN-Aadhaar linking facility for the convenience of members using EPFO Link in UMANG Mobile App.

Q12. The Academy Awards, or "Oscars", is an annual American awards ceremony hosted by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences to recognize excellence in which of the following field?
(a) Science
(b) Sports
(c) Education
(d) Film
(e) Leadership

S12. Ans.(d)
Sol. The Academy Awards, now known officially as the Oscars, is a set of twenty-four awards for artistic and technical merit in the American film industry, given annually by the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS), to recognize excellence in cinematic achievements as assessed by the Academy's voting membership.

Q13. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) is regional intergovernmental organization and geopolitical union in South Asia. SAARC was founded in ______ in 1985.
(a) Dhaka, Bangladesh
(b) New Delhi, India
(c) Kathmandu, Nepal
(d) Male, Maldives
(e) Thimphu, Bhutan

S13. Ans.(a)
Sol. The South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) was established with the signing of the SAARC Charter in Dhaka on 8 December 1985. SAARC comprises of eight Member States: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The Secretariat of the Association was set up in Kathmandu on 17 January 1987.

Q14. Corsica is an island in the Mediterranean Sea belonging to France. What is capital of Corsica?
(a) Paris
(b) Ajaccio
(c) Zagreb
(d) Hawana
(e) Damascus

S14. Ans.(b)
Sol. Corsica is an island in the Mediterranean Sea and one of the 18 regions of France. Ajaccio is capital of Corsica and also the largest settlement on the island. Ajaccio is located on the west coast of the island of Corsica.

Q15. PyeongChang Winter Olympics 2018 has been concluded recently. Name the country that has topped the medal tally list.
(a) Germany
(b) Norway
(c) Canada
(d) South Korea
(e) USA

S15. Ans.(b)
Sol. PyeongChang Winter Olympics 2018, officially known as the XXIII Olympic Winter Games were held in Pyeongchang, South Korea. The motto of  Winter Olympics 2018 was “Passion.Connected”. Soohorang, a white tiger, and Bandabi, an Asiatic black bear were the official mascots for this event.
Top Tally- Top 3 Countries-
1. Norway (Total 39, 14 Gold, 14 Silver, 11 Bronze).
2. Germany (Total 31, 14 Gold, 10 Silver, 7 Bronze).
3. Canada (Total 11, 8 Gold, 10 Silver, 29 Bronze).




      



Print Friendly and PDF