General Awareness for SBI Clerk Exam: 4th April 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.

Q1. The 21st national conference on e-Governance was held recently in _____________.
(a) Bengaluru
(b) Mysore
(c) Warangal
(d) Hyderabad
(e) Chennai

S1. Ans.(d)
Sol. The 21st national conference on e-Governance was held in Hyderabad. The government of India and Telangana Administrative Reforms department are jointly organizing the conference with the main theme around- technology for accelerating development. 

Q2. A two-day International Conference on Sustainable Biofuels organized by Department of Biotechnology has begun recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Kolkata

S2. Ans.(b)
Sol. A two-day International Conference on Sustainable Biofuels organized by Department of Biotechnology has concluded in New Delhi. Union Minister for Science and technology Dr. Harsh Vardhan inaugurated the Conference.

Q3. Name the Indian Gymnast who has created history by becoming the first Indian to win an individual medal at the Gymnastics World Cup in Melbourne, Australia.
(a) Dipa Karmakar
(b) Akshara Mehta
(c) Seema Pooniya
(d) Deepali Seth
(e) Aruna Budda Reddy

S3. Ans.(e)
Sol. Aruna Budda Reddy has created history by becoming the first Indian to win an individual medal at the Gymnastics World Cup in Melbourne, Australia. She clinched a Bronze medal in the Women’s Vault.

Q4. Prime Minister Narendra Modi flagged off the 'Run for New India' marathon in ___________.
(a) Gandhinagar
(b) Chandigarh
(c) Surat
(d) Bengaluru
(e) Chennai

S4. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi flagged off the 'Run for New India' marathon in Surat, Gujarat. The Marathon is aimed at creating awareness about social causes and call upon all to resolve to build a New India.

Q5. Nepal Remittance Scheme is a cross-border one-way remittance facility scheme for remittance from India to Nepal,  enabled under the NEFT Scheme. A remitter can transfer funds up to Indian Rupees ______ (maximum permissible amount) from any of the NEFT-enabled branches in India.
(a) Rs 2,00,000
(b) Rs 1,00,000
(c) Rs 1,50,000
(d) Rs 50,000
(e) Rs 2,50,000

S5. Ans.(d)
Sol. Indo-Nepal Remittance Facility is a cross-border remittance scheme to transfer funds from India to Nepal, enabled under the NEFT Scheme. The scheme was launched to provide a safe and cost-efficient avenue to migrant Nepalese workers in India to remit money back to their families in Nepal. A remitter can transfer funds up to Indian Rupees 50,000 (maximum permissible amount) from any of the NEFT-enabled branches in India. The beneficiary would receive funds in Nepalese Rupees. 

Q6. An originator in India is allowed to remit a maximum of ______ remittances in a year under the Nepal Remittance Scheme.
(a) 42
(b) 10
(c) 24
(d) 18
(e) 12

S6. Ans.(e)
Sol. An originator in India is allowed to remit a maximum of 12 remittances in a year under the Nepal Remittance Scheme.

Q7. The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a financial literacy drive in 80 blocks in nine states on the pilot basis to educate people on e-transactions, formal sector borrowings, and insurance purchases. What is the aim of this drive? 
(a) To inculcate the habit of making a household budget and recording financial transactions
(b) Encourage transactions in savings accounts
(c) Active saving by depositing in banks through fixed deposits and recurring deposits
(d) All of the above is the aim of this drive
(e) Refers to the efficient and effective management of money (funds) in such a manner as to accomplish the objectives

S7. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) is to launch a financial literacy drive in 80 blocks in nine states on the pilot basis to educate people on e-transactions, formal sector borrowings and insurance purchases. The pilot project, according to RBI will be commissioned in the 9 states of Maharashtra, Chhattisgarh, Bihar, Odisha, Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Haryana and Uttar Pradesh by the 6 NGOs in collaboration with the sponsor Banks. The aim of this drive is to inculcate the habit of making a household budget and recording financial transactions, encourage transactions in savings accounts, and active saving by depositing in banks through fixed deposits and recurring deposits.

Q8. The Command of which of the following Union Territory has hosted a multinational mega event MILAN 2018?
(a) Daman & Diu
(b) Puducherry
(c) Chandigarh
(d) Andaman & Nicobar
(e) New Delhi

S8. Ans.(d)
Sol. The second week of March, witness Andaman & Nicobar Command has hosted a multinational mega event MILAN 2018. MILAN is a congregation of littoral navies conducted biennially by Indian Navy at the Andaman and Nicobar Islands.

Q9. In which among the following state/UT, 'SWABHIMAN' cards to pregnant and Lactating Women, 'Badhai Kit' to the newly born girl children was distributed, recently?
(a) Punjab
(b) Daman
(c) Haryana
(d) Andaman & Nicobar
(e) Puducherry

S9. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi laid foundation stones for projects worth 1000 crore rupees in Daman in the union territory of Daman and Diu. PM distributed keys for scooters to differently-abled beneficiaries, 'SWABHIMAN' cards to pregnant and Lactating Women, 'Badhai Kit' to the newly born girl children under 'Beti Bachao, Beti Padhao'.

Q10. What was the theme of the 15th edition of BioAsia 2018?
(a) BioFuel- Future of World
(b) Right Time, Right Now
(c) Bio Asia, Power of Asia
(d) Pacing Energy with Biofuel
(e) None of the Given Option is True

S10. Ans.(b)
Sol. The 15th edition of BioAsia, the annual flagship event of the Government of Telangana, was held in Hyderabad. The theme of BioAsia 2018 was “Right Time, Right Now” focusing on strategies to keep up with the pace of change and innovative ways to develop new models for distribution & healthcare delivery.

Q11. In which of the following city the seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations has concluded, recently?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kathmandu
(d) Thimpu
(e) Pune

S11. Ans.(c)
Sol. The seventh meeting of Eminent Persons Group (EPG) on Nepal-India relations has concluded in Kathmandu, Nepal. Various bilateral issues including 1950 Peace and Friendship treaty, trade, environment, border and hydropower were discussed during the two-day meeting.

Q12. World Sparrow Day is a day designated to raise awareness of the house sparrow and other common birds to urban environments celebrated on?
(a) 20th March
(b) 12th January
(c) 24th October
(d) 10th December
(e) 22nd March 

S12. Ans.(a)
Sol. World Sparrow Day is a day designated to raise awareness of the house sparrow and then other common birds to urban environments, and of threats to their populations, observed on 20 March. It is an international initiative by the Nature Forever Society of India in collaboration with the Eco-Sys Action Foundation (France) and numerous other national and international organizations across the world.

Q13. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is an international financial institution that aims to support the building of infrastructure in the Asia-Pacific region. Where is the headquarter of AIIB?
(a) New Delhi, India
(b) Beijing, China
(c) Rome, Italy 
(d) Paris, France
(e) Tokyo, Japan

S13. Ans.(b)
Sol. The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) is a new multilateral financial institution founded to bring countries together to address the daunting infrastructure needs across Asia. The Head Office of AIIB is in Beijing, China.

Q14. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple located at which of the following place?
(a) Guwahati, Assam
(b) Deoghar, Jharkhand
(c) Patna, Bihar
(d) Darbhanga, Bihar
(e) Bodh Gaya, Bihar

S14. Ans.(e)
Sol. The Mahabodhi Vihar, a UNESCO World Heritage Site, is a Buddhist temple in Bodh Gaya, marking the location where the Buddha is said to have attained enlightenment. Bodh Gay is about 96 km from Patna, Bihar state, India.

Q15. The government of Tamil Nadu announced signing an agreement with IT Major ____________ to improve the integration of technology in teaching and learning in the state.
(a) Google
(b) TCS
(c) WIPRO
(d) Microsoft
(e) Infosys

S15. Ans.(d)
Sol. The government of Tamil Nadu announced signing an agreement with IT Major Microsoft to improve the integration of technology in teaching and learning in the state.





      



Print Friendly and PDF