General Awareness for SBI Clerk Exam: 8th April 2018

Dear Students,

General Awareness Questions for SBI Clerk 2018

Current Affairs and General Awareness Questions

Having enough of knowledge of Current Affairs as well as the banking industry is all that is important to perform well in the General Awareness Section of any banking exam. You should know what is happening around the globe. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in the banking examinations.


Q1. Name the state government that has recently launched 4 food canteens in the state under the ‘Antyodaya Aahaar Yojana’.
(a) Haryana
(b) Madhya Pradesh
(c) Gujarat
(d) Rajasthan
(e) Bihar

S1. Ans.(a)
Sol. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar launched 4 food canteens at Faridabad, Gurugram, Hisar, and Yamunanagar via video-conferencing from Chandigarh. These have been set up under the ‘Antyodaya Aahaar Yojana’ to provide healthy, nutritious and hygienic food at only Rs 10 per meal to all poor and needy.

Q2. "Mission Buniyaad" for improving learning skills of children studying municipal-run schools will be launched in ______________.
(a) Goa
(b) Jammu & Kashmir
(c) Uttarakhand
(d) Lakshadweep
(e) Delhi

S2. Ans.(e)
Sol. The Delhi government has announced the launch of "Mission Buniyaad" for improving learning skills of children studying in state and municipal-run schools. The announcement was made by Deputy Chief Minister Manish Sisodia.

Q3. The Centre has constituted a committee to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighboring states. The committee will be headed by ______________.
(a) CEO of NITI Aayog Amitabh Kant
(b) Vice Chairman of NITI Aayog Rajiv Kumar
(c) PM Narendra Modi
(d) Governor of RBI Urjit Patel
(e) None of the given option is true

S3. Ans.(b)
Sol. The Centre has constituted a committee headed by the Vice Chairman of the NITI Aayog Mr Rajiv Kumar to study the Brahmaputra and flood control measures in Assam and neighbouring states.

Q4. According to the report published by the United Nations Children's Fund (UNICEF), which of the following country is the worst in Newborn Mortality Rate among 52 low-middle income countries?
(a) Afghanistan
(b) Somalia
(c) Lesotho
(d) Pakistan
(e) South Sudan

S4. Ans.(d)
Sol. India has been ranked 12th-worst among 52 low-middle income countries based on the number of children dying within the first month of their birth, which is 25.4 per 1,000 live births. Pakistan is the worst with 45.6 newborn deaths per 1,000 live births, according to the United Nations Children's Fund (UNICEF).

Q5. An FVCI can invest in an Indian company engaged in-
(a) Biotechnology
(b) Dairy industry
(c) Production of bio-fuels
(d) IT related to hardware and software development
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. An FVCI can invest in an Indian company engaged in:-
1. Biotechnology
2. IT related to hardware and software development
3. Nanotechnology
4. Seed research and development
5. Research and development of new chemical entities in pharmaceutical sector
6. Dairy industry
7. Poultry industry
8. Production of bio-fuels
9. Hotel-cum-convention centres with seating capacity of more than three thousand.
10. Infrastructure sector.

Q6. The Cobra Gold training exercise is one of the largest Military drills in the Indo-Pacific region. It was held recently in ___________.
(a) Thailand
(b) Indonesia
(c) Japan
(d) Malaysia
(e) South Korea

S6. Ans.(a)
Sol. US Marines in Thailand for the Cobra Gold training exercise took part in one of the wildest parts of the drills - drinking cobra blood. This was the 37th edition of the exercise. Cobra Gold is an annual military exercise for Marines and one of the largest in the Indo-Pacific region. This year, seven countries are participating in Cobra Gold - the US, Thailand, Indonesia, Japan, Malaysia, South Korea, and Singapore.

Q7. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased to __________ in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.
(a) Rs 435.34 crore
(b) Rs 339.65 crore
(c) Rs 534.45 crore
(d) Rs 234.43 crore
(e) Rs 643.56 crore

S7. Ans.(b)
Sol. According to the Minister of State (IC) for Planning Shri Rao Inderjit Singh, allocations for the Ministry of Planning, which is embodied by the NITI Aayog, have increased by more than 20% over last year i.e. to Rs 339.65 crore in 2018-19 from Rs 279.79 crore in 2017-18.

Q8. The Gandhi Nagar railway station has recently become the railway station to be fully-managed by women. This railway station is situated in which of the following city?
(a) Ahmedabad
(b) Mumbai
(c) Jaipur
(d) Chennai
(e) Chandigarh

S8. Ans.(c)
Sol. The Gandhi Nagar railway station in Jaipur, Rajasthan became railway station to be fully-managed by women. Gandhi Nagar is important railway station in Jaipur situated on the Jaipur-Delhi rail route. The station has footfall of more than 7,000 passengers every day.

Q9. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced the fund of ____________ for defence corridor of Bundelkhand.
(a) Rs30,000 crore
(b) Rs34,000 crore
(c) Rs48,000 crore
(d) Rs35,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S9. Ans.(e)
Sol. In the two-day ‘UP Investors Summit’ in Lucknow, PM Modi announced Rs20,000 crore defence corridor for Bundelkhand.

Q10. MTSS stands for-
(a) Money Transfer Service Send
(b) Money Transfer Service Scheme
(c) Money Transfer Service Solutions
(d) Money Transfer System Scheme
(e) Money Transaction Service Scheme

S10. Ans.(b)
Sol. MTSS stands for Money Transfer Service Scheme.

Q11. The Khadi and Village Industries Board of which of the following state has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products?
(a) Maharastra
(b) Gujarat
(c) Uttar Pradesh
(d) Madhya Pradesh
(e) Uttarakhand

S11. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh's Khadi and Village Industries Board has signed a pact with Amazon India to facilitate online selling of Khadi products. As part of an MoU, Amazon India will educate, train and enable rural khadi artisans to directly sell their products to Amazon.in customers across the country under the brand of UP Khadi.


Q12. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on ______________.
(a) 17 February
(b) 21 February
(c) 18 January
(d) 14 March
(e) 16 March

S12. Ans.(b)
Sol. UNESCO has celebrated International Mother Language Day on 21 February. The 2018 theme is- "Linguistic diversity and multilingualism count for sustainable development".

Q13. Name the Flying officer of Indian Air Force who has scripted history by becoming the first Indian woman to fly a fighter aircraft solo.
(a) Avani Chaturvedi
(b) Bhawana Kanth
(c) Mohana Singh
(d) Niharika Sena
(e) Usha Nagarkoti

S13. Ans.(a)
Sol. Flying officer Avani Chaturvedi scripted history by becoming the first  Indian woman to fly a fighter aircraft solo.

Q14. The _____________ Government has signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018.
(a) Andhra Pradesh
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Telangana
(e) Kerala

S14. Ans.(d)
Sol. The Telangana Government signed an MOU with Taoyuan City of Taiwan for better technology partnership in the state. The agreement was signed after the World Congress on Information Technology (WCIT) 2018 in Hyderabad.

Q15. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into ____ broad categories.
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) One
(e) Five

S15. Ans.(a)
Sol. According to accepting public deposits, NBFCs can be classified into two broad categories, viz.,
(i) NBFCs accepting public deposit (NBFCs-D)
(ii) NBFCs not accepting/holding public deposit (NBFCs-ND).




      



Print Friendly and PDF