March Current Affairs for NABARD Assistant Manager 2018 | 13th March 2018

Dear Readers,

February Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.
Q1. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ___________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
Answer: USD 100 million

Q2. Name the lender that has partnered with Celebrus Capital Ltd to offer CSB’s customers online trading and demat services.
Answer: Catholic Syrian Bank Ltd

Q3. The Chilika Lake has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals. This lake is situated in ______________.
Answer: Odisha

Q4. Eminent writer Kanakalata Mohanty passed away. He was writer of which language?
Answer: Odia

Q5. Name the sports personality who became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honours at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco.
Answer: Roger Federer

Q6. Union Cabinet has approved the establishment of NFRA. What is the meaning of "R" in NFRA?
Answer: Reporting

Q7. International Olympic Committee (IOC) has restored Russia's Olympic membership with immediate effect following its suspension from the Winter Olympics in-
Answer: South Korea

Q8. India and Jordan has renewed their support to the Palestinian cause as the two sides signed 12 agreements, including one on defence cooperation, following a bilateral meeting between Prime Minister Narendra Modi and King of Jordan. Who is present King of Jordan?
Answer: Abdullah II Ibn Al Hussein

Q9. The Union Cabinet has approved the continuation of PMEGP beyond 12th Plan for three years from 2017-18 to 2019-20 with a total outlay of Rs.5,500 crore. PMEGP stands for-
Answer: Prime Minister's Employment Generation Programme

Q10. The Union Cabinet has approved the regularization and extension of Govt. Guarantee provided to lender Bank for providing credit limit to NAFED Rs.19,000 crore from earlier Rs.9,500 crore for undertaking procurement operation of pulses and oilseeds under PSS. PSS stands for-
Answer: Price Support Scheme

Q11. Name the state government that has launched a program Ama Gaon, Ama Vikas (Our Village, our development) to reach out to the people in rural areas and involve themselves in the developmental activities.
Answer: Odisha

Q12. Tran Dai Quang is the present President of _____________.
Answer: Vietnam

Q13. Name the present chief minister of Meghalaya.
Answer: Conrad Sangma

Q14. Name the Indian who has been recently honoured with the lifetime achievement award for his contribution to the fields of arts and politics in the United Kingdom.
Answer: Shatrughan Sinha

Q15. Shigmotsav is a famous cultural festival held recently in _____________.
Answer: Goa