March Current Affairs for NABARD Assistant Manager 2018 | 15th March 2018

Dear Readers,

February Current Affairs for SBI Clerk 2018

So much is happening around the globe every day that unless you keep yourself abreast of these updates you cannot adjust yourself to deal with the GA section of any exam smoothly and easily. Current Affairs not only play an important role in letting you get through the GA Section of the Bank Exams but the Group Discussion and Personal Interview rounds of various examinations. So, here are a few must-do General Knowledge questions and answers on current affairs, being provided to you by Bankersadda to help you make your grip stronger on Current Affairs.
Q1. Among the 133 countries, what is the ranking of India on a global index for its military strength, according to the latest report of the Global Firepower index 2017?
Answer: 4th

Q2. Which country has become the first country in the world to recognize its own cryptocurrency as legal tender?
Answer: Marshall Islands

Q3. According to the Reserve Bank of India it will conduct additional variable rate repo operations for longer tenors up to 31 days every Tuesday in the month of March 2018 for the amount of _____________ each to provide additional liquidity support to banks.
Answer: Rs 25,000 crore

Q4. Name the leader who will be the next chief minister of Tripura.
Answer: Biplab Kumar Deb

Q5. Name the player who has become a brand ambassador of gaming platform Dream11.
Answer: Mahendra Singh Dhoni

Q6. International Women’s Day is a worldwide event which is celebrated on __________ to mark the achievements of women everywhere.
Answer: Suma Chakrabarti

Q7. Name the Architect who has become the first Indian to win the Pritzker Prize, the highest award in architecture.
Answer: Balkrishna Vithaldas Doshi

Q8. The headquarters of the Animal Welfare Board of India (AWBI) has been shifted from Tamil Nadu to ___________ for "better coordination" between the environment ministry and the board.
Answer: Haryana

Q9. The Fourth India-Europe 29 Business Forum was held recently in ______________.
Answer: New Delhi

Q10. What is the theme of International Women's Day 2018 campaign?
Answer: Press for Progress

Q11. On the occasion of International Women’s Day the Ministry of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) launched a portal for women entrepreneurs of India named ________________.
Answer: www.udyamsakhi.org.

Q12. NITI Aayog launched the Women Entrepreneurship Platform (WEP), on the occasion of International Women’s Day. The WEP platform at NITI Aayog was launched by ________________.
Answer: Amitabh Kant

Q13. Name the mission that was launched by PM Narendra Modi On the occasion of International Women’s Day.
Answer: National Nutrition Mission

Q14. The Reserve Bank of India has imposed a monetary penalty of ___________ on State Bank of India for non-compliance of its directions on detection and impounding of counterfeit notes.
Answer: Rs 40 lakh

Q15. On the occasion of International Women’s Day, PM Narendra Modi announced the Pan India Expansion of which scheme?
Answer: Beti Bachao Beti Padhao