Sentence Connectors for SBI Clerk Prelims Exam: 24th April 2018

Dear Aspirants,

Sentence Connectors for SBI Clerk Prelims Exam: 24th April 2018

Today is the Day 3 of the SBI Clerk 60 Days Study Plan and the topic for Todays English Language Practice Questions is Sentence Connectors. Sentence Connectors are usually asked in the conventional or another new pattern based type in the Prelims Exam of Banking Recruitment, and a plus point is that with adequate practice fillers can be your saviour to score in the English Language Section. So lets begin the preparation for SBI Clerk Prelims Step-by-Step. Here is a quiz of  Sentence Connectors being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (01-15): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q1. (l) The basic minimum salary of Rs. 20,000 had been protected, by increasing the number of categories of hospitals.
(ll) The nurses had been cheated out of the salary structure that had been promised to them in the draft notification.
(a) but
(b) while
(c) although
(d) and
(e) in spite of

S1. Ans. (b)
Sol. ‘while’ will connect the sentences. While the basic minimum salary of Rs. 20,000 had been protected, by increasing the number of categories of hospitals, the nurses had been cheated out of the salary structure that had been promised to them in the draft notification.

Q2. (l) Some of them manage to wriggle past the security cover.
(ll) The rest are stopped by a tough-looking police officer.
(a) and
(b) since
(c) but
(d) meanwhile
(e) unless

S2. Ans. (c)
Sol. ‘but’ will connect the sentences. Some of them manage to wriggle past the security cover, but the rest are stopped by a tough-looking police officer.

Q3. (l) It was the same thing I have been hearing for an hour now
(ll) from some ten years earlier.
(a) since
(b) meanwhile
(c) while
(d) and
(e) but

S3. Ans. (d)
Sol. ‘and’ will connect the sentences. It was the same thing I have been hearing for an hour now and from some ten years earlier.

Q4. (l) Ten years ago, when I came to India after leaving the United States for good.
(ll) My parents told me Indian citizens were the most responsible people in the whole world.
(a) until
(b) and
(c) although
(d) since
(e) None

S4. Ans. (e)
Sol. Ten years ago, when I came to India after leaving the United States for good, my parents told me Indian citizens were the most responsible people in the whole world.

Q5. (l) A government undertaking.
(ll) The railways balance a structural way of working with instant response in case of need.
(a) Although
(b) despite
(c) in spite of
(d) since
(e) meanwhile

S5. Ans. (a)
Sol. ‘although’ will connect the sentences. Although a government undertaking, the railways balance a structural way of working with instant response in case of need.

Q6. (l) However, these are reforms that can be adopted.
(ll) Simultaneous elections are not held.
(a) although
(b) as if
(c) so that
(d) when
(e) even if

S6. Ans. ()
Sol. ‘even if’ will connect the sentences. However, these are reforms that can be adopted even if simultaneous elections are not held.

Q7. (l) The sudden snowfall.
(ll) This winter has been warmer than the previous ones.
(a) instead of
(b) even if
(c) and
(d) despite
(e) although

S7. Ans. (d)
Sol. ‘despite’ will connect the sentences. Despite the sudden snowfall, this winter has been warmer than the previous ones.

Q8. (l) Such a law comes into force.
(ll) No State law should be used to give an impression that there is an eviction drive against a particular community.
(a) although
(b) even if
(c) until
(d) since
(e) none

S8. Ans. (c)
Sol. ‘until’ will connect the sentences. Until such a law comes into force, no State law should be used to give an impression that there is an eviction drive against a particular community.

Q9. (l) Working with that group gave me a theoretical and ideological base.
(ll) It did not provide me the feeling of associating with a party that has a national presence.
(a) despite
(b) though
(c) in spite of
(d) since
(e) none

S9. Ans. (b)
Sol. ‘though’ will connect the sentences. Though working with that group gave me a theoretical and ideological base, it did not provide me the feeling of associating with a party that has a national presence.

Q10. (l) The reality could be more complex than each of the scenarios depicted here.
(ll) They are a good starting point.
(a) and
(b) since
(c) despite
(d) but
(e) meanwhile

S10. Ans. (d)
Sol. ‘but’ will connect the sentences. The reality could be more complex than each of the scenarios depicted here, but they are a good starting point.

Q11. (l) These lineages are spread far and wide across India today.
(ll) They vary significantly in their distribution.
(a) even if
(b) and
(c) since
(d) though
(e) despite

S11. Ans. (d)
Sol. ‘though’ will connect the sentences. These lineages are spread far and wide across India today, though they vary significantly in their distribution.

Q12. (l) There is no more food left. 
(ll) There is plenty of drinks.
(a) nevertheless
(b) but
(c) however
(d) and
(e) none

S12. Ans. (c)
Sol. ‘however’ will connect the sentences. There is no more food left. However there is plenty of drinks.

Q13. (l) I was the college-topper all through my undergraduate course in Ayurveda.
(ll) I discovered towards the end that I had not quite understood the fundamentals of ayurveda’s theoretical framework.
(a) meanwhile
(b) since
(c) although
(d) but
(e) and

S13. Ans. (c)
Sol. ‘although’ will connect the sentences. Although I was the college-topper all through my undergraduate course in ayurveda, I discovered towards the end that I had not quite understood the fundamentals of ayurveda’s theoretical framework.

Q14. (l) I love this work and shall continue with it.
(ll) The career-smothering academic ambience I’m surrounded with.
(a) unless
(b) although
(c) since
(d) in spite of
(e) nevertheless

S14. Ans. (d)
Sol. Use ‘in spite of’ to connect the two sentences. I love this work and shall continue with it in spite of the career-smothering academic ambience I’m surrounded with.

Q15. (l) My mother gave me the world.
(ll) I took away hers.
(a) since
(b) although
(c) while
(d) in spite of
(e) even if

S15. Ans. (c)
Sol. Use ‘while’. While my mother gave me the world, I took away hers.




You May also like to Read:

Print Friendly and PDF