Sentence Connectors for SBI Clerk Prelims Exam: 25th April 2018

Dear Aspirants,

Sentence Connectors for SBI Clerk Prelims Exam: 25th April 2018

Today is the Day 4 of the SBI Clerk 60 Days Study Plan and the topic for Today's English Language Practice Questions is Sentence Connectors. Sentence Connectors are usually asked in the conventional or another new pattern based type in the Prelims Exam of Banking Recruitment. Here is a quiz of  Sentence Connectors being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions.

Directions (01-15): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q1. (l) Beck told me about an interesting shift in thinking that occurred.
 (ll) She worked at a science museum.
(a) since
(b) but
(c) while
(d) meanwhile
(e) although

S1. Ans.(c) 
Sol. Beck told me about an interesting shift in thinking that occurred while she worked at a science museum.

Q2. (l) A burning desire to make a difference.
(ll) He didn’t know where to begin.
(a) Meanwhile
(b) Although
(c) but
(d) Despite
(e) nevertheless

S2. Ans. (d)
Sol. Despite a burning desire to make a difference, he didn’t know where to begin.

Q3. (l) The extent of poverty reduction over the period 2009-10 to 2011-12 is very high by historical standards.
(ll) It is not altogether implausible.
(a) in spite of
(b) despite
(c) though
(d) meanwhile
(e) and

S3. Ans. (c)
Sol. Though the extent of poverty reduction over the period 2009-10 to 2011-12 is very high by historical standards, it is not altogether implausible.

Q4. (l) She did not provide details of their conditions.
(ll) Asked for continued prayers for their recovery.
(a) despite
(b) and
(c) though
(d) but
(e) nevertheless

S4. Ans. (d)
Sol. She did not provide details of their conditions but asked for continued prayers for their recovery.

Q5. (l) The proverb does not allude directly to the beauty of life.
(ll) It nonetheless describes happiness, like the cherry blossom, as something short-lived.
(a) despite
(b) thus
(c) but
(d) and
(e) although

S5. Ans. (e)
Sol. Although the proverb does not allude directly to the beauty of life, it nonetheless describes happiness, like the cherry blossom, as something short-lived.

Q6. (l) . Attempts to restore normalcy have been hampered.
(ll) The government and angry protesters continue to trade accusations.
(a) as
(b) while
(c) since
(d) though
(e) whereas

S6. Ans. (a)
Sol. Attempts to restore normalcy have been hampered as the government and angry protesters continue to trade accusations.

Q7. (l) A leader of the protest movement has been charged with threatening the security of the state.
(ll) Some followers face criminal investigation.
(a) meanwhile
(b) although
(c) since
(d) while
(e) None

S7. Ans. (d)
Sol. A leader of the protest movement has been charged with threatening the security of the state, while some followers face criminal investigation.

Q8. (l) Progressive taxes may be justified given the wide disparities in income levels in India.
(ll) The principle of simplicity is being compromised.
(a) despite
(b) since
(c) although
(d) while
(e) None

S8. Ans. (d)
Sol. While progressive taxes may be justified given the wide disparities in income levels in India, the principle of simplicity is being compromised.

Q9. (l) A strike by farmers in Maharashtra continues to affect normal life.
(ll) The State government’s announcement of an end to the strike last week.
(a) whereas
(b) since
(c) despite
(d) as
(e) until

S9. Ans. (c)
Sol. A strike by farmers in Maharashtra continues to affect normal life, despite the State government’s announcement of an end to the strike last week.

Q10. (l) The court has noted that the Act provides for the selection committee to make appointments.
(ll) When it is truncated due to a vacancy.
(a) as
(b) even
(c) since
(d) despite
(e) None

S10. Ans. (b)
Sol. The court has noted that the Act provides for the selection committee to make appointments even when it is truncated due to a vacancy.

Q11. (l) Developing countries hold less than half the overall quota at the moment.
(ll) With their rapidly increasing economic heft they have demanded a greater share — with limited success.
(a) and
(b) but
(c) since
(d) though
(e) as

S11. Ans. (d)
Sol. Though developing countries hold less than half the overall quota at the moment, with their rapidly increasing economic heft they have demanded a greater share — with limited success.

Q12. (l) On several other fronts, the final laws haven’t changed much from their draft versions.
(ll) Industry red-flagging several provisions.
(a) besides
(b) although
(c) since
(d) whereas
(e) despite

S12. Ans. (e)
Sol. On several other fronts, the final laws haven’t changed much from their draft versions, despite industry red-flagging several provisions.

Q13. (l) Companies would still have to reveal the extent of their financing of parties.
(ll) No longer have to name their preferred parties.
(a) and
(b) but
(c) since
(d) while
(e) although

S13. Ans. (b)
Sol. Companies would still have to reveal the extent of their financing of parties, but no longer have to name their preferred parties.

Q14. (l) Such attackers do not have any contact with terrorist groups.
(ll) It makes it difficult for intelligence communities to detect them.
(a) despite
(b) although
(c) however
(d) If
(e) while

S14. Ans. (d)
Sol. If such attackers do not have any contact with terrorist groups, it makes it difficult for intelligence communities to detect them.

Q15. (l) This is the third year in a row that they can look forward to a high output for a variety of crops.
(ll) Fiscal realities have come in the way of realising higher farm incomes.
(a) despite
(b) although
(c) besides
(d) since
(e) while

S15. Ans. (b)
Sol. This is the third year in a row that they can look forward to a high output for a variety of crops, although fiscal realities have come in the way of realising higher farm incomes.




You May also like to Read:


Print Friendly and PDF