Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 30th April 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Dena Bank PO Exam 2018: 30th April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Dena Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Dena Bank PO Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indian and ______ ties.
Italian
Indonesian
Russian
Sri Lankan
Nepalese
Solution:
An event named 'Vision for Future' was held in New Delhi to commemorate 70 years of the Indo-Russia ties. The event sought to expose the youth to the dynamic opportunities of cooperation between the two countries. The program inaugurated at the Pravasi Bhartiya Kendra was organised by the Ministry of External Affairs (Eurasia Division) and the International Federation of Indo-Russian Youth Clubs.

Q2. Losar Festival is Buddhist community festival of _______________.
Assam
Arunachal Pradesh
Odisha
Meghalaya
Sikkim
Solution:
The Buddhist Community of Itanagar celebrated the silver jubilee of the Losar Festival in Arunachal Pradesh. The three-day festival, organized by the Itanagar Buddhist Cultural Society (IBCS) was celebrated with a lot of enthusiasm and traditional zeal.

Q3. The Airports Authority of India (AAI) had participated in the World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in-
France
Spain
Russia
India
The USA
Solution:
The Airports Authority of India (AAI) is participating in World ATM Congress (WATMC) 2018 being held in Spain. Now entering its sixth year, World ATM Congress is the world's largest international air traffic management (ATM) exhibition and conference attracting thousands of delegates each year.

Q4. The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take a portal to the unserved and the underserved MSMEs. What is the name of that portal?
Sanghmitra portal
Women entrepreneur portal
Nari Shakti Portal
Udyami Mitra portal
None of the given options is true
Solution:
The Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU with CSC e-governance Services (CSCeGS) to take Udyami Mitra portal to the unserved and the underserved MSMEs. Udyamimitra.in is a portal to improve the accessibility of credit for the MSMEs. It allows entrepreneurs to apply for a loan without physically visiting bank branches.

Q5. In Union Budget 2018-19, the Government has made a commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by which year?
2024
2020
2022
2028
2026
Solution:
Referring to the Government’s commitment to the welfare of farmers and doubling farmers income by 2022, the Finance Minister announced a slew of new schemes and measures.

Directions (6-7): In each of the questions below are given three statements followed by two Conclusions numbered I and II You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts. Read all the statements and then decide which of the given Conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q6.Statements: 
Some Rome is Italy
 Some Italy are France.
 No France is Paris.
 Conclusions: 
 I. some Rome can be France
 II. Some Italy can never be Paris.
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Neither I nor II follows
Both I and II follow
Solution:

Q7. Statements 
No Irfan is Salman.
No Salman is Aamir
All Aamir is Shahrukh
 Conclusions: 
 I. No Shahrukh is Salman
 II. All Irfan can be Shahrukh.
Only I follows
Only II follows
Either I or II follows
Neither I nor II follows
Both I and II follow
Solution:

Q8. If all the consonants are deleted from the following sequence, then which element is 9th from the right? 
A * @ B 1 2 C E F % 5 6 ! G H O I P Q 7 8 4 6 &
B
I
O
6
5

Q9. How many symbols are there in the sequence which are immediately preceded by a number and followed by a consonant? 
A * 2 @ B 1 2 C E F % 5 6 ! G 9 + O 6 5 I R P ZQ 7 8 ^4 6 &
none
one
two
three
more than three

Q10. Raj starts walking from his office towards north for 1km then turns to his right and walks 4km, again takes a right turn and walks 1km.Finally he takes a right turn and walks 3km to reach home. What is the shortest distance between his home and office?
0 km
1km
2km
3km
none of these
Solution:

Directions (11-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below each sentence, there are five options and each blank is to be filled with the same word given below to make the sentence correct. Fill up the sentences with the correct word. 

Q11. (I) Rumors continued to be rampant about his ........ culpability in Billy Langstrom's death. 
(II) When did they find these ........ bones?
vindictive
alleged
vendetta
supposed
doubtful
Solution:
alleged- the one who is accused of crime

Q12. (I) Pluralism, nepotism, simony and all the other ancient abuses were more .......... than ever. 
(II) The abuses of which he particularly complains are such as were found ........... by Ezra and Nehemiah - marriage with foreign women
rampant
reviving
spreading
restrained
inclined
Solution:
rampant- unrestrained or unchecked

Q13. (I) Thus the use of machinery became possible, and this ......... the entire industry. 
(II) The single genius of Holberg .......... this system.
encouraged
regularized
revolutionized
returned
rebuked
Solution:
revolutionized- to radically or significantly change, as in revolution

Q14. (I) In some areas, parents who .......... drinking remained a major problem. 
(II) She denied that the government has essentially ......... human rights abuses.
cancelled
condemned
allowed
condoned
regenerated
Solution:
condoned- overlooked

Q15. (I) No anger was felt; the .......... prior, the prophet and lawgiver of Florence, was made the popular scapegoat. 
(II) He was a ......... Hanoverian, and a favourite with Queen Anne in spite of his Whiggism.
revived
dispassionate
apathetic
jealous
zealous
Solution:
zealous- enthusiastic

Q16. Total expenses of running the hostel at Harvard Business School are partly fixed and partly varying linearly with the number of boarders. The average expense per boarder is $70 when there are 25 boarders and $60 when there are 50 boarders. What is the average expense per boarder when there are 100 boarders?
55
56
54
50
58
Solution:

Q17. Three jackals–Paar, Maar and Taar together have 675 loaves of bread. Paar has got three times as many as Maar but 25 loaves more than Taar. How many does Taar have?
175
275
375
250
225
Solution:

Q18. A mixture contains milk and water in the ratio 5 : 1. On adding 5 liters of water, the ratio of milk and water becomes 5 : 2. The quantity of milk in the original mixture is?
16 litres
25 litres
22.75 liters
32.5 liters
28 litres
Solution:

Q19. From a tank of petrol, which contains 200 litres of petrol, the seller replaces each time with kerosene when he sells 40 litres of petrol (or its mixture). Every time he sells out only 40 litres of petrol (pure or impure). After replacing the petrol with kerosene 4th time, the total amount of kerosene in the mixture is:
81.92 Litre
96 Litre
118.08 Litre
116.08 Litre
92.92 Litre
Solution:

Q20. 8 men can finish a piece of work in 21 days. 14 men started working and after 3 days were replaced by 9 women. These 9 women finished the remaining work in 24 days. In how many days can days can 9 women finish the whole work?
24
26
36
32
30
Solution:

               




You May Also Like to Read: 

          



Print Friendly and PDF