Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 13th April 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 13th April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Pointing towards a photograph Divya said, “His son is only nephew of my father’s only daughter.” Divya has only one brother. How is Divya related to that person in the photograph?
Sister
Brother
Uncle
Cousin
Can’t be determined
Solution:

Q2. Pointing towards a photograph, Shubhi said, “She is the only daughter of my grandfather’s only daughter.” How is photograph related to Shubhi?
Daughter
Sister
Cousin
Aunt
Can’t be determined
Solution:

Directions (3): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. These statements are followed by two conclusions: 

Q3. Statements: 
P < Q = R ≤ S > T < U ≤ K
Conclusion: 
I. P > U
II. T < K
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows.
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusion I and II follow.

Directions (4): In the question below is given three statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts. 

Q4. Statements: 
All light is sun.
All sun is moon.
No moon is satellite.
Conclusions: 
I. Some moon being light is a possibility.
II. All sun being satellite is a possibility.
None follows
Only I follows
Only II follows
Either I or II follow
Both I and II follow
Solution:

Directions (5): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
L K T D 7 1 # 9 $ A W K + 8 E L 3 = F 6 1 M 2 * B % O C < 5 U δ G 

Q5. If all consonants in the above arrangement are dropped, which of the following element will be the fifth from the right end?
O
$
%
A
None of these

Directions (6-10): In each of the following questions a number series is given which has only one wrong number. You have to find out the wrong number. 

Q6. 2.5, 7.5, 37.5, 264.5, 2362.5
264.5
37.5
7.5
2362.5
2.5
Solution:

Q7. 2, 7, 21.5, 60.75, 157.375
2
60.75
21.5
157.375
7
Solution:

Q8. 3, 19, 38.4, 62.2, 87.4, 117, 150
19
38.4
62.2
87.4
117
Solution:

Q9. 23, 28.5, 17.5, 36, 12, 39.5
17.5
39.5
28.5
36
12
Solution:

Q10. 2244, 2217, 2029, 1749, 1020, -311
1020
-311
1749
2217
2029
Solution:

Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

Q11. (A) In the event of the motions being moved, the BJP, with 273 members in the House, is unlikely to be defeated.
(B) A majority of the Opposition parties have decided to back the no-confidence motions filed by the YSRCP and the TDP since both are on the same issue.
 (C) For the last one week, TDP MPs have been reaching out to all parties. On Wednesday, they distributed Tirupati ladoos and Balaji figurines to floor leaders of all Opposition parties.
 (D) A debate on the motion, however, will allow the Andhra Pradesh parties to go into the issue and could cause the BJP some embarrassment.
 (E) A day later, the YSRCP also swung into action.
ABDEC
BDCAE
ADBCE
BCDEA
ABCDE
Solution:
ADBCE

Q12. (A) Students have also asked to be allowed to keep all items that are not academically-related (such as sports gear) in lockers.
(B) The students’ suggestions include introduction of locker systems, canteens for unaided schools so that students don’t have to lug their lunchboxes, and ensuring that managements adhere to a timetable.
(C) The government has thrown the ball, or rather the pen, back in the students’ court by asking them for suggestions on how to ease the load.
(D) The familiar sight of spindly school students staggering under heavy, bulging school bags may soon be a thing of the past, at least in Karnataka.
(E) A DSERT survey in association with the Centre for Child and the Law, National Law School of India University, Bangalore, found that the highest burden of the school bags was in unaided schools.
DCBAE
DBCAE
DBCEA
BDCAE
ACDBE
Solution:
DCBAE

Q13. (A) The 51-year-old-star had been scheduled to start work on a film by director Vishal Bharadwaj, who recently announced the production had been postponed due to Mr. Khan’s illness.
(B) Bollywood star Irrfan Khan, known internationally for his roles in blockbusters Life of Pi and Slumdog Millionaire, shocked fans on Friday by revealing he has a rare tumour.
(C) In a statement addressing speculation by fans and the media over his health, Mr. Khan said he has been diagnosed with a neuroendocrine tumour.
(D) Referring to rumours about his illness, Mr. Khan said a neuroendocrine tumour “is not always about the brain and googling is the easiest way to do research”.
(E) The disease affects the body’s hormonal messaging system and studies suggest it afflicts just 35 in 1,00,000 people.
BADEC
BDAEC
BEDAC
BECDA
BCEDA
Solution:
BCEDA

Q14. (A) Without monitoring incidence and defining the desired target, the Revised National TB Control Programme (RNTCP) is not a valid control programme, but a great humanitarian programme of free diagnosis and treatment.
(B) As a comparison, in western Europe it is five per 100,000 per year.
(C) “Incidence” in epidemiology is a rate: new cases per unit population, per unit time. The incidence rate of tuberculosis (TB) in India is estimated at 200-300 cases per 100,000 population per year.
 (D) For example, “significance” in biostatistics, measured by ‘p’ value, clarifies if a study result is reliable or mere chance finding.
 (E) Science borrows words from common parlance and assigns quantifiable meanings.
ECBDA
EDCBA
EBACD
ECDAB
EDCAB
Solution:
EDCBA

Q15. (A) The plot was to be a church, as per the board outside.
 (B) So, for the next three months, it will host the camp office of G. Janardhana Reddy, of ‘Bellary brothers’ fame.
(C) that had established complete control over an area that holds nearly a quarter of the country’s iron ore reserves.
 (D) He was the man who, along with his two brothers, came to epitomize the illegal mining syndicate.
(E) But because the area has no water, the plans came undone.
ACDBE
ABECD
AEBDC
ACDEB
AEDCB
Solution:
AEBDC

               




You May Also Like to Read: 

       



Print Friendly and PDF