Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 17th April 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for IDBI Executive Exam 2018: 17th April 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like IDBI Executive 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. IDBI Executive Exam 2018 is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.


Q1. Pointing towards a person C said that “the person’s spouse is the mother of my only brother’s spouse” How is C’s brother related to the person?
brother-in-law
son
father-in-law
son-in-law
none of these
Solution:

Q2. A is older to C, but younger to M and P. D, who is older to C, is 49yrs old and 5yrs older to F , who is younger to C. What may be the possible age of A?
43
51
47
Can’t be determined
none of these

Q3. Vicky’s rank is 14th from the top and Pinky’s rank is 2nd from the bottom. How many persons are between Vicky and Pinky, if there are total 20 students?
3
5
4
2
none of these
Solution:
Vicky’s from top -14th
Pinky’s rank from top- 20-2+1=19th
Therefore, there are 4 persons between Vicky and pinky

Directions (4-5): Each of the questions below consists of question and two statements numbered I, and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q4. What may be the code for “WHEN”? 
I. If in a certain code ENOUGH is written as “ $%@#*! ”
II. NEW is written as “ %$^ ”
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
By combining both the statements together we can find the code for WHEN is “ ^!$% ”.

Q5. There are 5 persons namely A, B, C, D and E sitting around a circular table. Who among the following sits exactly between A and C? 
I. B is not neighbor of E.
II. C is not neighbor of A, who sits next to D.
If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
If the data even in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Statement I and II together are not sufficient to answer the question.

Directions (6-10): Study the following graph carefully to answer the questions given below. 
 

Q6. In year 2016 the number of students of class XII in three schools A, B and C increase by 5%, 10% and 20% respectively with comparison to the last year in same class. Find the ratio of students in class XII of all schools in 2016 ?
84:78:77
84:77:78
88:77:78
8:7:9
None of these
Solution:

Q7. By what percent the number of students in class IX in school C less than total students in class XII in all schools together ?
84%
68%
75%
80%
58%
Solution:

Q8. What is average number of students in school A in all grades taken together?
456
465
450
460
None of these
Solution:

Q9. What is respective ratio of the total students in all the grades in all 3 schools A, B and C?
27 : 26 : 27
23 : 13 : 9
9 : 13 : 26
3 : 13 : 11
None of these
Solution:

Q10. The number of class VIII students in school B is what percent of total students in same school?
15.4%
16.8%
18.2%
20%
12.5%
Solution:

Directions (11-15): Which of the following phrases (I), (II), and (III) given below each sentence should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence grammatically correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence. If the sentence is correct as it is, mark (e) i.e., “No correction required” as the answer. 

Q11. You could check the mileage on your car since you've been driving it so much, and because it's starting to make weird noise.
(I) The mileage of your car should be checked
(II) You would check the mileage of your car
(III) You should check the mileage of the car
Only (I) is correct
Only (II) is correct
No correction required
Both (I) and (III) are correct
Only (III) is correct
Solution:
As the sentence is of suggestion, so it must be preceded by you should rather than you could.

Q12. If a man does not keep pace with his companions, perhaps it is because he heard a different drummer. 
(I) perhaps it is because he has heard a different drummer
(II) perhaps cause he hears a different drummer
(III) perhaps it is because he hears a different drummer
Only (I) is correct
Only (II) is correct
No correction required
Both (II) and (III) are correct
Only (III) is correct
Solution:
The sentence takes the present form of the given sentence. Hence, option (II) and (III), both are correct alternatives.

Q13. Many years later, as he faced the firing squad, Colonel Aurelian was to remember that distant afternoon when his father has taken him to discover ice. 
(I) father had taken him to discover ice
(II) father takes him to discover ice
(III) father took him to discover ice
Only (I) is correct
Only (II) is correct
No correction required
Both (I) and (III) are correct
Only (III) is correct
Solution:
The given sentence is in past tense. Therefore, it would further take the past form only.

Q14. The path to my fixed purpose is laid on iron rails, on which my soul is grooved to run.
(I) The path to be fixed purpose laid on iron rails
(II) The fixed path to my purpose was laid on iron rails
(III) Fixed purpose of my path is laid on iron rails
Only (I) is correct
Only (II) is correct
Only (III) is correct
Both (I) and (III) are correct
No correction required
Solution:
The sentence is grammatically correct.

Q15. After our trip at the beach, school started back, and I was excited to see my friends.
(I) After our trip to the beach
(II) After the trip to beach of ours
(III) After the trip for the beach
Only (I) is correct
Only (II) is correct
All are correct
Only (III) is correct
No correction required
Solution:
The correct preposition that should be used is ‘to’ rather than ‘at’. Therefore, after our trip at the beach should come here.

               




You May Also Like to Read: 

          



Print Friendly and PDF