Banking Awareness Questions for Dena Bank PO Exam 2018 | 30th May

Dear Aspirants,

Banking Quiz
Banking Awareness for Dena Bank PO Exam 2018

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. Which Bank has launched IRA 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru?
(a) Axis Bank
(b) Punjab National Bank
(c) State Bank of India
(d) HDFC Bank
(e) Yes Bank

S1. Ans.(d)
Sol. HDFC Bank launched IRA 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru. The interactive humanoid in its advance version is aimed to enhance user experience for customers visiting in the branch.

Q2. NABARD has provided an assistance of Rs 10,012 crore to ______________ during 2017-18 to facilitate overall development with special focus on agricultural credit.
(a) Uttar Pradesh
(b) Assam
(c) West Bengal
(d) Gujarat
(e) Kerala

S2. Ans.(a)
Sol. According to the Development bank NABARD, it has provided an assistance of Rs 10,012 crore to Uttar Pradesh during 2017-18 to facilitate overall development with special focus on agricultural credit.

Q3. The board of directors of ______________ has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer recently.
(a) HDFC Bank
(b) Federal Bank
(c) South Indian Bank
(d) ICICI Bank
(e) Kotak Mahindra Bank

S3. Ans.(e)
Sol. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer.

Q4. SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Customer (KYC) documentation of FPIs. What is the meaning of "F" in FPIs?
(a) Firstly
(b) Freight
(c) Foreign
(d) Financial
(e) Follow

S4. Ans.(c)
Sol. Stepping up its crackdown on money laundering and round-tripping, SEBI recently came out with a detailed framework for risk-based Know Your Customer (KYC) documentation of foreign portfolio investors (FPIs).

Q5. Name the Bank, which is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative.
(a) Dena Bank
(b) Yes Bank
(c) State Bank of India
(d) HDFC Bank
(e) Punjab National Bank

S5. Ans.(b)
Sol. YES Bank is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative. The overall focus of the programme would be on sustainable agricultural practices and digital literacy.

Q6. Which Payments Bank has launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform?
(a) India Post Payment Bank
(b) Aditya Birla Idea Payment Bank
(c) Fino Payments Bank
(d) Airtel Payment Bank
(e) Paytm Payment Bank

S6. Ans.(c)
Sol. Fino Payments Bank launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform. Fino had launched its mobile banking app BPay in 2017.

Q7. Name the China Based Bank, which launched the country's first India-dedicated publicly offered investment fund, saying the Indian market offers the best opportunity for Chinese investors due to the prospects of double-digit growth.
(a) Industrial and Commercial Bank of China
(b) Huaxia Bank 
(c) China Construction Bank
(d) Agricultural Bank of China
(e) Postal Savings Bank of China

S7. Ans.(a)
Sol. A state-run Chinese bank, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) has launched the country's first India-dedicated publicly offered investment fund, saying the Indian market offers the best opportunity for Chinese investors due to the prospects of double-digit growth.

Q8. YES Bank and YES Global Institute have launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India. Who is MD and CEO of YES Bank?
(a) Aditya Puri 
(b) Uday Kotak
(c) Shikha Sharma
(d) Chanda Kochhar
(e) Rana Kapoor

S8. Ans.(e)
Sol. YES Bank and YES Global Institute have launched Agenda 25×25, which pledges to create a synergetic startup environment for budding women entrepreneurs in India. The effort would ensure that by 2025 at least 25% of all entrepreneurs in India are women. Yes Bank MD and CEO- Rana Kapoor.

Q9. RBI has imposed a penalty of ____________ on South Indian Bank  for non-compliance with its directions on Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, KYC norms and treasury function.
(a) Rs 7 crore
(b) Rs 5 crore
(c) Rs 15 crore
(d) Rs 1 crore
(e) Rs 10 crore

S9. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs5 crore on South Indian Bank (SIB) for non-compliance with its directions on Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, Know Your Customer (KYC) norms and treasury function.

Q10. _____________ became first Indian exchange to be designated as Designated Offshore Securities Market (DOSM) by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC).
(a) Cochin Stock Exchange
(b) Bangalore Stock Exchange
(c) National Stock Exchange
(d) Bombay Stock Exchange
(e) Calcutta Stock Exchange

S10. Ans.(d)
Sol. BSE Ltd became first Indian exchange to be designated as Designated Offshore Securities Market (DOSM) by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC).




         



Print Friendly and PDF