Computer Knowledge Quiz for NABARD Grade-A Exam: 17th May 2018

Dear Aspirants,


As NABARD exam is approaching, you must practice and pay attention to all the subject and section to maximise your score in the final exam. Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. Solve or Answer these 15 Computer Knowledge Questions to test your preparation for NABARD Grade-A and other upcoming Bank Exams of 2018.

Q1. The blank white area near the edges of every page in a word document is known as a ________.
(a) cut mark
(b) margin
(c) new area
(d) gutter
(e) indent

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Margins refer to the blank white areas near the edges of a page. Every page has top, bottom, left and right margins. The area surrounded by these four margins where you write, edit, and format the text is known as the text area. Therefore, if you increase or decrease the margin of a page, you get less or more space for writing text.  

Q2. Which of the following is a type of chart available in Excel?  
(a) Area
(b) Doughnut
(c) Line
(d) All of the above
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. A chart is used to represent a data graphically through symbols. The commonly used charts in Excel are line bar, area doughnut and pie.

Q3. Which of the following Office programs offers the animation feature?  
(a) Word
(b) Excel
(c) PowerPoint
(d) Access
(e) None of these 

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Animation refers to a process of creating an illusion of motion of static images. This feature is available in the PowerPoint application of Office Suite.

Q4. In MS PowerPoint, what are visual movements referred to as when one slide changes to another?  
(a) Slide movement
(b) Slide transition
(c) Slide change
(d) Slide transformation
(e) None of these 

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The transition from one slide to another in PowerPoint is known as slide transition. 

Q5. In MS Word, ______ is a predefined decorative text that you can add to a document.  
(a) ClipArt
(b) SmartArt
(c) Charts
(d) WordArt
(e) Comment

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. WordArt includes predefined and pre- decorated text that can be added to a document for enhancing its appearance. You can also customise the font size and font colour of the WordArt.


Q6. Which of the following feature of Excel allows you to create small charts that you can insert in individual cells?  
(a) Sparkline
(b) Slicer
(c) Macro
(d) All of the above
(e) None of these 

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Spark lines are mini charts that you can place inside a cell of a worksheet to represent numerical data. They also allow you to quickly recognise time-based trends or variants in data.

Q7. Which of the following elements are used in an e-mail to express emotions of feelings clearly?  
(a) Acronyms
(b) Abbreviations
(c) Rich text
(d) Emotions or smileys
(e) All of these 

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Emoticons or smileys are elements that help you express your emotions or feelings more clearly in your e-mail. They provide a more direct and funny way to express yourself in addition to the words you use in your e-mail message.

Q8. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
(a) Character, File, Record, Field, Database, File
(b) Character, Record, Field, Database, File
(c) Character, Field, Record, File, Database
(d) Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database
(e) None of the above

Show Answer
S8. Ans. (c)
Sol. Smallest to largest: Character, Field, Record, File, Database

Q9. What does DRAM stands for?
(a) Digital Random Access Memory
(b) Dynamic Random Access Memory
(c) Dividing Random Access Memory
(d) Dynamic Recording Access Memory
(e) None of these

Show Answer
S9. Ans. (b)
Sol. DRAM stands for Dynamic Random Access Memory.

Q10. __________ has the shortest access time.
(a) Cache Memory
(b) Virtual Memory
(c) Secondary Memory
(d) All of the above
(e) None of these

Show Answer
S10. Ans. (a)
Sol. Cache Memory has shortest access time. Cache memory, also called CPU memory, is random access memory (RAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM 

Q11. EPROM is generally erased by using ______.
(a) ultraviolet rays
(b) infrared rays
(c) 12V electrical pulse
(d) 24V electrical pulse
(e) None of these

Show Answer
S11. Ans. (a)
Sol. EPROM is generally erased by using ultraviolet rays.

Q12. In Excel, a new workbook contains __________ worksheets by default.
(a) One
(b) Three
(c) Five
(d) Ten
(e) Six

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. A new workbook contains only three worksheets, namely, Sheet 1, Sheet 2 and Sheet 3, by default. You can rename your worksheets at any point according to your requirements.

Q13. In a Windows-based application, when you click the Maximize button, it changes to the 
(a) Minimize button
(b) Close button
(c) Open button
(d) Restore Down button
(e) None of these

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The user interface of a Windows-based application contains Window control buttons, namely, Minimize, Maximize and Restore Down, and Close buttons. When the Maximize button is clicked, it is changed to the Restore Down button. Similarly, when the Restore Down button is clicked, the name of the button is changed to the Maximize button.

Q14. You cannot save an Excel file in a/an __________ format.
(a) PDF
(b) PSD
(c) TXT
(d) XML
(e) None of these

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. PSD is an extension for Photoshop files.

Q15. The __________ shows a brief description and, optionally, keyboard shortcuts of commands of dialog box launchers.
(a) Context menu
(b) KeyTip
(c) Screen Tip
(d) Live Preview
(e) Animation    

Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. ScreenTip is a small window that appears when the pointer is rolled over a command or control. It shows the descriptive text for that command or control.

You may also like to read: