Current Affairs Questions: 10th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 10th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. ______________ is celebrated globally as the World Red Cross Day to mark the birth anniversary of Henry Dunant, founder of the Red Cross and International Committee of the Red Cross (ICRC).
(a) 4 May
(b) 6 May
(c) 10 May
(d) 8 May
 (e) 2 May

S1. Ans.(d)
Sol. May 8 is celebrated globally as the World Red Cross Day. The day is celebrated on this day because it marks the birth anniversary of Henry Dunant, founder of the Red Cross and International Committee of the Red Cross (ICRC).

Q2. Name the leader who was sworn in as the new President of Costa Rica and became the country's youngest president in modern history. 
(a) Fabricio Alvarado Munoz
(b) Carlos Alvarado
(c) Otton Solis
(d) Laura Chinchilla
(e) Otto Guevara

S2. Ans.(b)
Sol. Carlos Alvarado was sworn in as the new President of Costa Rica. Alvarado swept to victory against conservative Protestant singer Fabricio Alvarado Munoz. At 39, Alvarado is the country's youngest president in modern history.

Q3. President Donald Trump announced US withdrawal from the 2015 landmark nuclear deal with ____________.
(a) Iraq
(b) Syria
(c) Iran
(d) Pakistan
(e) Afghanistan

S3. Ans.(c)
Sol. President Donald Trump announced US withdrawal from the 2015 landmark nuclear deal with Iran. Mr Trump signed a fresh set of sanctions against Iran and warned countries against any cooperation with Tehran on its controversial nuclear weapons programme.

Q4. UN Secretary-General Antonio Guterres announced to hold a climate summit in September 2019 in ___________ to review the commitments of the 2015 Paris Agreement on Climate Change.
(a) Paris
(b) Geneva
(c) Moscow
(d) New York
(e) New Delhi

S4. Ans.(d)
Sol. UN Secretary-General Antonio Guterres announced to hold a climate summit in September 2019 in New York to review the commitments of the 2015 Paris Agreement on Climate Change. The announcement was made at the opening ceremony of the 37th session of the UN Economic Commission for Latin America and the Caribbean.

Q5. Google had appointed as the country head for its cloud business in India, as the search giant looks at taking a larger share of the booming demand for those services in the country.
(a) Arvind Khosla
(b) Gaurav Bimbawale
(c) Sarvan Khasa
(d) Nitin Bawankule
(e) Amrinder Bisla

S5. Ans.(d)
Sol. Google had appointed Nitin Bawankule as the country head for its cloud business in India, as the search giant looks at taking a larger share of the booming demand for those services in the country.

Q6. Armenia’s parliament has recently elected _____________ as a new prime minister of the country.
(a) Serzh Sargsyan
(b) Nikol Pashinyan
(c) Robert Kocharyan
(d) Karen Karapetyan
(e) Aghasi Khanjian

S6. Ans.(b)
Sol. Armenia’s parliament elected Nikol Pashinyan as a new prime minister in a 59-42 vote. His election comes after Serzh Sargsyan’s resignation as Prime minister of Armenia.

Q7. Facebook has announced that the company's Vice President of Product _______________ will be taking over Whatsapp.
(a) Chris Daniels
(b) Jan Koum
(c) Dave Wehner
(d) Mike Schroepfer
(e) Chris Cox

S7. Ans.(a)
Sol. Facebook has announced that the company's Vice President of Product Chris Daniels will be taking over Whatsapp after Co-founder Jan Koum announced his departure, recently.

Q8. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) signed a space act agreement with which of the following company to explore concepts and technologies related to Urban Air Mobility (UAM) for future air transportation.
(a) Ola
(b) Meru
(c) SpaceX
(d) Uber
(e) ISRO

S8. Ans.(d)
Sol. The National Aeronautics and Space Administration (NASA) signed a space act agreement with Uber Technologies to explore concepts and technologies related to Urban Air Mobility (UAM) for future air transportation such as flying cars in populated areas.

Q9. Prime Minister Narendra Modi has been ranked _______ on Forbes' 2018 list of 'the world's most powerful people'.
(a) 5th
(b) 9th
(c) 6th
(d) 13th
(e) 19th

S9. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has been ranked ninth on Forbes' 2018 list of 'the world's most powerful people'. Chinese President Xi Jinping ranked first, followed by Russian President Vladimir Putin and US President Donald Trump at the second and third rank, respectively.

Q10. US-based retail giant Walmart had bought _____________ stake in India's largest e-commerce startup Flipkart for $16 billion in the largest e-commerce deal in the world.
(a) 65%
(b) 19%
(c) 71%
(d) 75%
(e) 77%

S10. Ans.(e)
Sol. US-based retail giant Walmart has confirmed that it will buy 77% stake in India's largest e-commerce startup Flipkart for $16 billion. The acquisition, which is the largest e-commerce deal in the world, will value the homegrown startup at a reported amount of $20.8 billion.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF

No comments