Current Affairs Questions: 11th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. US-based retail giant Walmart has confirmed that it will buy 77% stake in India's largest e-commerce startup Flipkart ______________.
(a) 12.0 billion dollars
(b) 16.0 billion dollars
(c) 18.2 billion dollars
(d) 20.8 billion dollars
(e) 21.5 billion dollars

S1. Ans.(b)
Sol. US-based retail giant Walmart has confirmed that it will buy 77% stake in India's largest e-commerce startup Flipkart for $16 billion. Walmart bought the stake in Flipkart for 16 billion dollars.

Q2. Name that country with which India has recently signed 2 agreements on the exemption of Visas for holders of Diplomatic and Official Passports and in the field of Agriculture.
(a) Panama
(b) Guatemala 
(c) Vietnam
(d) Peru
(e) Oman

S2. Ans.(a)
Sol. India and Panama have signed 2 agreements on the exemption of Visas for holders of Diplomatic and Official Passports and in the field of Agriculture. These agreements were signed during the second leg of  Vice President M Venkaiah Naidu.

Q3. Union Minister of Electronics and Information Technology Ravi Shankar Prasad launched the website of which of the following Scheme in New Delhi under which 25 interns will be inducted for a period of three months?
(a) Make in India Scheme
(b) Navbharat Scheme
(c) Intern Development Scheme
(d) Digital India Internship Scheme
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. Union Minister of Electronics and Information Technology Ravi Shankar Prasad launched the website of Digital India Internship Scheme in New Delhi. Under this scheme, 25 interns will be inducted for a period of three months. These interns will be paid a stipend of 10 thousand rupees per month.

Q4. The 15th Finance Commission has constituted an advisory council to advise and assist the commission. The six-member council will be headed by ___________.
(a) Arvind Panagariya
(b) Arvind Virmani
(c) Amitabh Kant
(d) rajiv Kumar
(e) Rajiv Gauba

S4. Ans.(b)
Sol. The 15th Finance Commission has constituted an advisory council to advise and assist the commission. The six-member council will be headed by the President of Forum for Strategic Initiatives, Arvind Virmani.

Q5. The leaders of which of the following three countries met in Tokyo against the backdrop of historic diplomatic moves by North Korea and a push for the isolated country to give up its nuclear weapons.
(a) Indonesia, Japan and South Korea
(b) China, Japan and Vietnam
(c) Taiwan, Japan and South Korea
(d) China, Japan and South Korea
(e) Mongolia, Japan and Taiwan

S5. Ans.(d)
Sol. The leaders of China, Japan and South Korea met in Tokyo against the backdrop of historic diplomatic moves by North Korea and a push for the isolated country to give up its nuclear weapons.

Q6. The 15th Asia Media Summit (AMS) has begun recently in New Delhi under the theme 'Telling our Stories - Asia and More'. The AMS 2018, an annual summit of the AIBD, Kuala Lumpur. AIBD stands for?
(a) Asia-Pacific Institution for Business Development
(b) Asia-Pacific Institution for Bureaucratic Development
(c) Asia-Pacific Institute for Broadband Development
(d) None of the given options is true
(e) Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development

S6. Ans.(e)
Sol. The 15th Asia Media Summit (AMS) has begun in New Delhi. Minister for Information and Broadcasting, Smriti Irani inaugurated the summit. The theme of the Summit is 'Telling our Stories - Asia and More'. Representatives from 40 countries are participating in the Summit. The AMS 2018, an annual summit of the Asia-Pacific Institute for Broadcasting Development (AIBD) Kuala Lumpur, is a prestigious summit in the Asia Pacific Region and India is hosting the event for the first time.

Q7. The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in __________ in August 2018. 
(a) Tokyo
(b) Beijing
(c) Hong Kong
(d) New Delhi
(e) Shanghai

S7. Ans.(b)
Sol. The 2018 World Robot Conference (WRC) will be held in Beijing, China in August 2018. The event will see over 12,000 competing teams and 50,000 participants from more than 10 countries and regions.

Q8. According to the IMF's Asia and Pacific Regional Economic Outlook report, India will be the fastest-growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4%. Name the country which is the second fastest-growing economy in South Asia, as per the report?
(a) Sri Lanka
(b) Nepal
(c) Bangladesh
(d) Pakistan
(e) Myanmar

S8. Ans.(c)
Sol. The International Monetary Fund (IMF) reaffirmed that India will be the fastest-growing major economy in 2018, with a growth rate of 7.4% that rises to 7.8% in 2019 with medium-term prospects remaining positive, according to the IMF's Asia and Pacific Regional Economic Outlook report. After India, Bangladesh is projected to be the fastest-growing economy in South Asia with growth rates of 7% for 2018 and 2019.

Q9. Telecom regulator TRAI issued a draft to amend interconnect regulations, proposing certain changes in terms and conditions for operators to seek fresh call connect ports from other telcos. TRAI stands for?
(a) Telecom Regulations and Auctioneer Board of India
(b) Telecom Regulatory Acquired Board of India
(c) Telecom Regulatory Authority of India
(d) None of the given options is true
(e) Telecom Regulatory and Affiliated Board of India

S9. Ans.(c)
Sol. Telecom regulator Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) issued a draft to amend interconnect regulations, proposing certain changes in terms and conditions for operators to seek fresh call connect ports from other telcos. The 'draft Telecommunication Interconnection (Amendment) Regulations 2018' proposed that a service provider can ask another operator for additional ports, in case the projected utilization of the capacity is likely to exceed 85% over 60 day period.

Q10. Name the holistic coach and consultant from Mumbai who was felicitated at the recently concluded Annual Women Economic Forum (WEF) 2018 Awards?
(a) Kiran Mazumdar-Shaw
(b) Nisha Bhalla
(c) Vinita Bali
(d) Mallika Srinivasan
(e) Chitra Ramkrishna

S10. Ans.(b)
Sol. Nisha Bhalla, a 46-year-old holistic coach and consultant from Mumbai was felicitated at the recently concluded Annual Women Economic Forum (WEF) 2018 Awards. WEF is the largest global gathering of women entrepreneurs and leaders worldwide.

Q11. In an effort to better secure and control Internet of Things (IoT) devices, Google has officially launched _______________.
(a) Google Entity
(b) Android Entity
(c) Google Pole
(d) Android Things
(e) Google Material

S11. Ans.(d)
Sol. In an effort to better secure and control Internet of Things (IoT) devices, Google has officially launched Android Things. Google's version of Android for IoT devices aims to solve a problem that affects most of the current IoT devices on the market, developers routinely fail to update their devices.

Q12. China has successfully launched a hyperspectral imaging satellite named ____________ for comprehensive observation of the atmosphere, including air pollution which is one of the country's major problems.
(a) Dong Fang Hong I
(b) Ziyuan 3
(c) TanSat
(d) Tiangong-2
(e) Gaofen-5

S12. Ans.(e)
Sol. China has successfully launched a hyperspectral imaging satellite 'Gaofen-5' for comprehensive observation of the atmosphere, including air pollution which is one of the country's major problems. The Gaofen-5 satellite was launched off the back of a Long March 4C rocket from the Taiyuan Satellite Launch Center.

Q13. Who is the present Managing Director of Washington DC-Headquartered International Monetary Fund?
(a) Takehiko Nakao
(b) Christine Lagarde
(c) Audrey Azoulay
(d) Ban Ki Moon
(e) Irina Bokova

S13. Ans.(b)
Sol. Managing Director of IMF- Christine Lagarde, Headquarters in- Washington DC, USA.

Q14. Seoul is the Capital of South Korea and its Currency is ________________.
(a) South Korean yen
(b) South Korean krone
(c) South Korean won
(d) South Korean yuan
(e) South Korean son

S14. Ans.(c)
Sol. Seoul is the Capital of South Korea and its Currency is South Korean won.

Q15. China National Space Administration is the national space agency of China responsible for the national space program and for planning and development of space activities. It was founded in _____________.
(a) 1993
(b) 1949
(c) 1958
(d) 1969
(e) 1937

S15. Ans.(a)
Sol. China National Space Administration is the national space agency of China responsible for the national space program and for planning and development of space activities. Founded in- April 1993, Headquarters: Beijing, China.

Q16. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj left on a two-day visit to Myanmar. Name the present President of Myanmar.
(a) Aung San Suu Kyi
(b) Htin Kyaw
(c) Win Myint
(d) Win Tin
(e) Tin Oo

S16. Ans.(c)
Sol. External Affairs Minister (EAM) Sushma Swaraj left on a two-day visit to Myanmar. The visit is part of ongoing high-level interaction between the governments of India and Myanmar. Myanmar State Counsellor- Aung San Suu Kyi, Capital- Naypyidaw, President- Win Myint.

Q17. Name the state government that has launched the country's first Integrated Control and Command Centre (ICCC) for all seven smart cities of the state in a major step towards realizing the centre's Smart City Mission (SCM).
(a) Gujarat
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Maharashtra
(e) Kerala

S17. Ans.(b)
Sol. In a major step towards realizing the centre's Smart City Mission (SCM), the Madhya Pradesh government launched the country's first Integrated Control and Command Centre (ICCC) for all seven smart cities of the state, in Bhopal.

Q18. India was ranked ___________ on Global Optimism Index released as part of Grant Thornton’s International Business Report (IBR) in the first quarter of 2018.
(a) 2nd
(b) 4th
(c) 8th
(d) 6th
(e) 17th

S18. Ans.(d)
Sol. India was ranked 6th on Global Optimism Index released as part of Grant Thornton’s International Business Report (IBR) in the first quarter of 2018. The report was prepared based on the results of a survey of 2,500 businesses in 37 economies. India had topped the chart for four years. The top five nations in the report are Austria, Finland, Indonesia, the Netherlands and the US.

Q19. Dong is the currency of which of the following country?
(a) Vietnam
(b) Iran
(c) Denmark
(d) Iraq
(e) Saudi Arabia

S19. Ans.(a)
Sol. Hanoi is the Capital of Vietnam and its Currency is Vietnamese dong.

Q20. Name the country which is on top in the Global Optimism Index released as part of Grant Thornton’s International Business Report (IBR) in the first quarter of 2018.
(a) Finland
(b) Indonesia
(c) Australia
(d) The USA
(e) Austria

S20. Ans.(e)
Sol. India was ranked 6th on Global Optimism Index released as part of Grant Thornton’s International Business Report (IBR) in the first quarter of 2018. The report was prepared based on the results of a survey of 2,500 businesses in 37 economies. India had topped the chart for four years. The top five nations in the report are Austria, Finland, Indonesia, the Netherlands and the US.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF

No comments