Current Affairs Questions: 12th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 12th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. Prime Minister Narendra Modi has left on a two day State visit to Nepal to take forward the issues of mutual interest and partnership across diverse sectors. This is Mr Modi’s __________ visit to Nepal as Prime Minister.
(a) Second
(b) Third
(c) First
(d) Fourth
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has left on a two day State visit to Nepal to take forward the issues of mutual interest and partnership across diverse sectors. During his visit to the Himalayan Nation, Prime Minister Modi will hold bilateral talks with his Nepalese counterpart KP Sharma Oli besides meeting with the President and the Vice President of Nepal. This is Mr Modi’s third visit to Nepal as Prime Minister.

Q2. Name the Ninety-two-year-old politician who was sworn in as Prime Minister of Malaysia and became the oldest Prime Minister in the world.
(a) Najib Razak
(b) Abdullah Ahmad Badawi
(c) Hussein Onn
(d) Mahathir Mohamad
(e) Tunku Abdul Rahman

S2. Ans.(d)
Sol. Mahathir Mohamad was sworn in as Prime Minister of Malaysia. He took the oath at the Istana Negara Palace in Kuala Lumpur. Mahathir’s coalition, Pakatan Harapan, won 113 of the total 222 seats. He has replaced Najib Razak. Ninety-two-year-old, Mahathir becomes the oldest Prime Minister in the world.

Q3. Every year, `National Technology Day' is celebrated across India on ____________ to memorize the anniversary of Shakti, the Pokhran nuclear test.
(a) 5 May
(b) 7 May
(c) 11 May
(d) 13 May
(e) 15 May

S3. Ans.(c)
Sol. Every year, `National Technology Day' is celebrated across India on May 11 to memorize the anniversary of Shakti, the Pokhran nuclear test held on 11 May 1998. The day glorifies the importance of science in day to day life and motivates students to adopt science as the career option. The National Technology Day 2018 theme is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q4. Vice President Venkaiah Naidu arrived in which of the following country on the third and final leg of his three-nation visit to Central America.
(a) Panama
(b) Peru
(c) Guatemala
(d) Venezuela
(e) Bulgaria

S4. Ans.(b)
Sol. Vice President Venkaiah Naidu arrived in Peru on the third leg of his three-nation visit to Central America. During his visit to Peru, he will be meeting with the top leaders of the country and discuss various issues of mutual interest.

Q5. President Ram Nath Kovind visited the Army base camp in Siachen, becoming the first President of India to visit the world’s highest battlefield in 14 years. The previous visit was undertaken by ______________.
(a) Pratibha Patil
(b) K. R. Narayanan
(c) Shankar Dayal Sharma
(d) R. Venkataraman
(e) APJ Abdul Kalam

S5. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind visited the Army base camp in Siachen, becoming the second President of India to visit the world’s highest battlefield. The previous visit was undertaken by former president APJ Abdul Kalam in April 2004.

Q6. In collaboration with the U.S.-India Aviation Cooperation Program and the Government of India, US Trade and Development Agency (USTDA) hosted the 6th U.S.-India Aviation Summit in ___________.
(a) New Delhi
(b) New York
(c) Pune
(d) Mumbai
(e) Washington DC

S6. Ans.(d)
Sol. In collaboration with the U.S.-India Aviation Cooperation Program and the Government of India, US Trade and Development Agency (USTDA) is hosted the 6th U.S.-India Aviation Summit in Mumbai, India.

Q7. Name the lender that is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative.
(a) ICICI Bank
(b) YES Bank 
(c) Axis Bank
(d) HDFC Bank
(e) Dena Bank

S7. Ans.(b)
Sol. YES Bank is all set to roll out a capacity building project with farmers in Haryana and Rajasthan under its ‘Livelihood and Water Security’ CSR initiative.

Q8. Name the state government that has introduced Rythu Bandhu, a scheme to provide Rs4,000 per acre each to land-owning farmers for Rabi and Kharif seasons, and issued special passbooks for them.
(a) Tamil Nadu
(b) Odisha
(c) Telangana
(d) Punjab
(e) Karnataka

S8. Ans.(c)
Sol. The Telangana government introduced Rythu Bandhu, a scheme to provide Rs4,000 per acre each to land-owning farmers for Rabi and Kharif seasons, and issued special passbooks for them. The programme was flagged off by chief minister K. Chandrashekhar Rao, who distributed 298 cheques to farmers at Huzoorabad Mandal in Karimnagar district.

Q9. In which of the following state, Indian Army’s month-long Vijay Prahar exercise concluded recently by South Western Command of Indian Army.
(a) Uttarakhand
(b) Arunachal Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
(e) Meghalaya

S9. Ans.(c)
Sol. Indian Army’s month-long Vijay Prahar exercise concluded in Suratgarh, Rajasthan. It was conducted by South Western Command of Indian Army.

Q10. What is the theme for `National Technology Day' 2018?
(a) Technology for inclusive and sustainable growth
(b) Science for inclusive and sustainable growth
(c) None of the given options is true
(d) Science for sustainable growth
(e) Science and Technology for a Sustainable Future

S10. Ans.(e)
Sol. Every year, `National Technology Day' is celebrated across India on May 11 to memorize the anniversary of Shakti, the Pokhran nuclear test held on 11 May 1998. The day glorifies the importance of science in day to day life and motivates students to adopt science as the career option. The National Technology Day 2018 theme is “Science and Technology for a Sustainable Future”. The first nuclear test Pokhran with a code named as ‘Smiling Buddha’ was carried out in May 1974.

Q11. Name the state that has recently inaugurated its biggest solar power plant, with a capacity of 1 MW at Energy Awareness Park.
(a) Sikkim
(b) Arunachal Pradesh
(c) Assam
(d) Tripura
(e) Meghalaya

S11. Ans.(b)
Sol. Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu inaugurated the state’s biggest solar power plant at Energy Awareness Park in the presence of Power Minister Tamiyo Taga in Itanagar.

Q12. Name the country with which the Gujarat government has Signed an MoU on Organizing Independence Centenary to mark the independence of that country in Delhi.
(a) Germany
(b) Sweden
(c) Poland
(d) Switzerland
(e) Swaziland

S12. Ans.(c)
Sol.  The department of youth and cultural affairs of the Gujarat government will be co-organisers for the centenary celebrations to mark independence of Poland in Delhi and other parts of the world. An MoU was signed in this regard between the Gujarat government and the Poland government.

Q13. Name the Minister of State (I/C) for Tourism and Minister of State for Electronics and Information Technology, who attended the Tourism Ministers’ conference by Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Wuhan, China.
(a) Vijay Goyal
(b) Suresh Prabhu
(c) Maneka Sanjay Gandhi
(d) K. J. Alphons
(e) Ravi Shankar Prasad

S13. Ans.(d)
Sol. The Minister of State (I/C) for Tourism and Minister of State for Electronics and Information Technology, K. J. Alphons attended the Tourism Ministers’ conference by Shanghai Cooperation Organization (SCO) in Wuhan, China.

Q14. Indian tea industry has recorded the highest ever production as well as exports in FY18. The total tea production was 1325.05 million kgs, an increase of 74.56 million kgs as compared to 2016-17. In percentage terms, the increase is around ___________.
(a) 4%
(b) 6%
(c) 8%
(d) 10%
(e) 12%

S14. Ans.(b)
Sol. Indian tea industry has recorded the highest ever production as well as exports in FY18. The total tea production was 1325.05 million kgs, an increase of 74.56 million kgs as compared to 2016-17. In percentage terms, the increase is around 6%.

Q15. Chinese e-commerce giant Alibaba had purchased leading Pakistani online retailer __________ continuing its overseas expansion by gaining a foothold in the growing South Asian consumer market.
(a) Daraz
(b) Darakht
(c) Almari
(d) Shaheen
(e) Begumar

S15. Ans.(a)
Sol. Chinese e-commerce giant Alibaba had purchased leading Pakistani online retailer 'Daraz', continuing its overseas expansion by gaining a foothold in the growing South Asian consumer market.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF