Current Affairs Questions: 18th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 17th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the footballer who was named as France's player of the year at an awards ceremony in Paris, France.
(a) Leonel Messi
(b) Cristiano Ronaldo
(c) Neymar
(d) Nick Ames
(e) Luka Modric

S1. Ans.(c)
Sol. Neymar was named as France's player of the year at an awards ceremony in Paris, France despite the Paris Saint-Germain superstar missing the last three months of the season due to injury.

Q2. The Union Cabinet has recently MoU between India and ___________ on Technical Cooperation in the field of railways.
(a) Japan
(b) Russia
(c) Italy
(d) France
(e) Portugal

S2. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet has recently MoU between India and France on Technical Cooperation in the field of railways.

Q3. Name the newly appointed Chief Minister of Karnataka.
(a) D. Devaraj
(b) Siddaramaiah
(c) S. R. Bommai
(d) H. D. Kumaraswamy
(e) BS Yedurrappa

S3. Ans.(d)
Sol. H. D. Kumaraswamy took the oath as the new Chief Minister of Karnataka.

Q4. The Union Cabinet has recently approved setting up of a new AIIMS in ______________.
(a) Deoghar, Jharkhand
(b) Raipur, Chhattisgarh
(c) Bijapur, Rajasthan
(d) Jodhpur, Rajasthan
(e) Kanpur, Uttar Pradesh

S4. Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently approved setting up of a new AIIMS in Deoghar, Jharkhand.

Q5. Name the Indian American who became the first South Asian to be elected in Oregon in the western US State.
(a) Pramila Jayapal
(b) Kiran Desai
(c) Susheela Jayapal
(d) Sampreet Samara
(e) Indra Nooyi

S5. Ans.(c)
Sol. Indian American Congresswoman Pramila Jayapal’s sister Susheela Jayapal became the first South Asian to be elected in Oregon in the western US State. She won the District 2 seat on the Multnomah County Board of Commissioners with 57% of the vote.

Q6. As per the Swachh Survekshan-2018 results, name the city that has emerged as the cleanliest city in India.
(a) Indore
(b) Bhopal
(c) Chandigarh
(d) Bhubaneswar
(e) Vijayawada

S6. Ans.(a)
Sol. As per the Swachh Survekshan-2018 results, Indore has once again emerged as the cleanliest city in India. Bhopal has been ranked 2nd and Chandigarh 3rd in the survey at the national level. The announcement was made in New Delhi by Housing and Urban Affairs Minister Hardeep Singh Puri.

Q7. For the first time, an international rail coach expo, displaying rail coaches and train-sets, has been held in __________.
(a) Visakhapatnam
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) Pune
(e) Mumbai

S7. Ans.(c)
Sol. For the first time, an international rail coach expo, displaying rail coaches and train-sets, has been held in Chennai. Reputed railcar and equipment manufacturers showcased their technology and products at the expo, which was a unique platform to bring different suppliers under one roof and create synergy for "Make in India".

Q8. Name the city which now has India's first railway station run by solar power.
(a) Guwahati
(b) New Delhi
(c) Jaipur
(d) Kochi
(e) Chennai

S8. Ans.(a)
Sol. Guwahati now has India's first railway station run by solar power. The project of installing solar panels was commissioned in April 2017. Around 2352 solar modules with a capacity of generating 700 kwp has been set up over the roof of the Guwahati railway station.

Q9. The President of India has recently appointed an eminent artist and sculptor ____________ as regular Chairman of Lalit Kala Akademi.
(a) Gaurav Pushkar
(b) Uttam Pacharne
(c) M.L. Srivastava
(d) Sukhbeer Suhag
(e) Praveen Jha

S9. Ans.(b)
Sol. The President of India has appointed Uttam Pacharne, as regular Chairman of Lalit Kala Akademi. Mr Pacharne is an eminent artist and sculptor. Currently, he is Member of Advisory Committee, Kala Academy, Goa.

Q10. The Union cabinet has recently approved Corpus for Micro Irrigation Fund with NABARD under ___________.
(a) Pradhan Mantri Krishi Vikas Yojana
(b) National Horticulture Mission
(c) Mission For Integrated Development of Horticulture
(d) Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana
(e) Weather Based Crop Insurance Scheme

S10. Ans.(d)
Sol. The Union cabinet has recently approved Corpus for Micro Irrigation Fund with NABARD under Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF