Current Affairs Questions: 19th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 19th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


Q1. The World Telecommunication and Information Society Day was observed across the world on _____________.
(a) May 7
(b) May 12
(c) May 17
(d) May 19
(e) May 10

S1. Ans.(c)
Sol. The World Telecommunication and Information Society Day was observed across the world on May 17. The theme for WTISD was "Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All".

Q2. The Himachal Pradesh government had announced to sanction the amount of ____________ on renovating and developing the historic British Raj 'Bantony Castle Estate as a major tourist attraction.
(a) 50 crore rupees
(b) 25 crore rupees
(c) 10 crore rupees
(d) 159 crore rupees
(e) 54 crore rupees

S2. Ans.(b)
Sol. The Himachal Pradesh government will spend 25 crore rupees on renovating and developing the historic British Raj 'Bantony Castle Estate as a major tourist attraction.

Q3. Indian Meteorological Department (IMD) has issued an advisory to Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Goa, Maharashtra and the Lakshadweep archipelago over cyclonic storm named ____________.
(a) PAHAR
(b) OKHI
(c) JHAJHAR
(d) SAGAR
(e) GATIWA

S3. Ans.(d)
Sol. Indian Meteorological Department (IMD) has issued an advisory to Tamil Nadu, Kerala, Karnataka, Goa, Maharashtra and the Lakshadweep archipelago over cyclonic storm ‘SAGAR’.

Q4. Minister of State for External Affairs General VK Singh has recently visited which of the following country in the first high-level visit from India in 20 years?
(a) North Korea
(b) Indonesia
(c) China
(d) South Korea
(e) Oman

S4. Ans.(a)
Sol. Minister of State for External Affairs General VK Singh visits North Korea, the first high-level visit from India in 20 years. General VK Singh held talks with his North Korean counterpart and a host of other leaders.

Q5. What is was the theme for the World Telecommunication and Information Society Day 2018?
(a) ICT entrepreneurship for social impact
(b) Big Data for Big Impact
(c) Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All
(d) ICT For societies and economies
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(c)
Sol. The World Telecommunication and Information Society Day was observed across the world on May 17. The theme for WTISD was "Enabling the positive use of Artificial Intelligence for All".

Q6. As per the recently data of the Ministry of Housing and Urban Affairs, Smart City Mission has lots of convergence with other missions like AMRUT etc. and some of the projects are implemented under Public Private Partnerships. 1,333 projects worth _____________ have been completed or under implementation/tendering.
(a) Rs. 25,464 crores
(b) Rs. 34,474crores
(c) Rs. 50,626 crores
(d) Rs. 65,345 crores
(e) Rs. 70,363 crores

S6. Ans.(c)
Sol. As per the recently data of the Ministry of Housing and Urban Affairs, Smart City Mission has lots of convergence with other missions like AMRUT etc. and some of the projects are implemented under Public Private Partnerships. 1,333 projects worth Rs. 50,626 crores have been completed or under implementation/tendering.

Q7. What is the full form of National mission ‘DAY – NULM’?
(a) Deendayal Anna Yojana-National Urban Living Mission
(b) Deendayal Ajeevika Yojana-National Urban Labour Mission
(c) Deendayal Annapurna Yojana-National Urban Local Mission
(d) Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(d)
Sol. DAY - NULM stands for Deendayal Antyodaya Yojana-National Urban Livelihoods Mission. Under the Mission, Rs.1907.5 crores have been released so far. The Mission has been extended to all the statutory towns. Since the beginning of the mission, employment has been generated for 6,36,956 beneficiaries.

Q8. Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu has launched the Intellectual Property (IP) mascot named ____________.
(a) IP Maa
(b) IP Dadi
(c) IP Suraksha
(d) IP Gappi
(e) IP Nani

S8. Ans.(e)
Sol. Union Minister of Commerce and Industry Suresh Prabhu has launched the Intellectual Property (IP) mascot ‘IP Nani’. The mascot was launched during a conference on the National Intellectual Property Rights Policy in New Delhi.

Q9. Name the country that has become the second country to open Embassy in Jerusalem after the USA.
(a) Rwanda
(b) Guatemala
(c) Peru
(d) Panama
(e) Oman

S9. Ans.(b)
Sol. Guatemala has opened an embassy in Jerusalem two days after the U.S. moved its embassy to the contested capital city.

Q10. BSE Ltd became first Indian exchange to be designated as DOSM by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC). DOSM stands for ____________.
(a) Designated Offshore Securities Market
(b) Digital Offshore Securities Market
(c) Designed Offshore Securities Market
(d) Dynamic Offshore Securities Market
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(a)
Sol. BSE Ltd became first Indian exchange to be designated as Designated Offshore Securities Market (DOSM) by United States Securities and Exchange Commission (US-SEC).

Q11. The U.S India Business Council has recently named _______________ as its head for India.
(a) Radha Gupta
(b) Vasundhara Apte
(c) Anamika Hooda
(d) Ambika Sharma
(e) Parveena Sultana

S11. Ans.(d)
Sol. The U.S India Business Council named Ambika Sharma as its head for India. Ms. Sharma was Director General for International at the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI). As Director General of FICCI, Sharma is the highest ranked female executive of an Indian industry body.

Q12. The inaugural National Para Games, on the lines of National Games for able-bodied athletes, will be held under the Khelo India Scheme in June-July 2018 in ___________
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Pune

S12. Ans.(b)
Sol. The inaugural National Para Games, on the lines of National Games for able-bodied athletes, will be held under the Khelo India Scheme in June-July 2018 in Bengaluru.

Q13. The Union Environment Ministry launched the GSDP with an aim to train over 5.5 lakh workers in environment and forest sectors in the country. GSDP stands for ______________.
(a) Green Skill Deployment Programme 
(b) Green Skill Designeted Programme 
(c) Green Skill Designed Programme 
(d) Green Skill Development Programme
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(d)
Sol. The Union Environment Ministry launched the Green Skill Development Programme (GSDP) with an aim to train over 5.5 lakh workers in environment and forest sectors in the country.

Q14. Name the Veteran Bollywood actor who was honored with the TITAN Reginald F Lewis Film Icon Award at the ongoing Cannes Film Festival?
(a) Rishi Kapoor
(b) Vinod Khanna
(c) Dilip Kumar
(d) Fareeda Jalal
(e) Sridevi

S14. Ans.(e)

Sol. Veteran Bollywood actor Sridevi was honoured with the TITAN Reginald F Lewis Film Icon Award at the ongoing Cannes Film Festival.

Q15. The Minister of State for Culture, Dr Mahesh Sharma led the Indian delegation to the 15th Meeting of the Cultural Ministers of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) Member States held recently in ___________.
(a) Beijing, China
(b) Shanghai, China
(c) Sanya, China
(d) New Delhi, India
(e) Bengaluru, India

S15. Ans.(c)
Sol. The Minister of State for Culture, Dr Mahesh Sharma led the Indian delegation to the 15th Meeting of the Cultural Ministers of the Shanghai Cooperation Organization(SCO) Member States held in Sanya, China. India participated for the first time at the Meeting of  Cultural Ministers of the SCO.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments