Current Affairs Questions: 1st May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 1st May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the state government that has signed an MoU with the British Council to strengthen educational and cultural cooperation.
(a) Madhya Pradesh
(b) Uttarakhand
(c) Gujarat
(d) Maharashtra
(e) Rajasthan

S1. Ans.(d)
Sol. The Maharashtra government has signed an MoU with the British Council to strengthen educational and cultural cooperation. The British Council, with this MoU, will expand its existing work in the state, where in recent times, it has trained more than 100,000 teachers benefitting around five million learners.

Q2. According to the Deutsche Bank research report, the Indian economy is witnessing a "cyclical upswing" and the country is likely to clock a GDP growth of 7. 5% this financial year. The Deutsche Bank Headquarters in _______________.
(a) Geneva, Switzerland
(b) New York, the USA
(c) Frankfurt, Germany
(d) Berlin, Germany
(e) Washington DC, the USA

S2. Ans.(c)
Sol. According to the Deutsche Bank research report, the Indian economy is witnessing a "cyclical upswing" and the country is likely to clock a GDP growth of 7. 5% this financial year. Deutsche Bank Headquarters in Frankfurt, Germany.

Q3. Name the lender that has recently launched its Interactive Robotic Assistant (IRA) 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru.
(a) ICICI Bank
(b) HDFC Bank
(c) Karnataka Bank
(d) Axis Bank
(e) IDFC Bank

S3. Ans.(b)
Sol. HDFC Bank launched IRA 2.0, its interactive humanoid at the Koramangala Branch in Bengaluru. The interactive humanoid in its advance version is aimed to enhance user experience for customers visiting in the branch.

Q4. The 56th edition of Belgrade International Boxing Championship was held recently at Belgrade. Belgrade is the Capital city of _____________.
(a) Iceland
(b) Sweden
(c) Norway
(d) Denmark
(e) Serbia

S4. Ans.(e)
Sol. 56th edition of Belgrade International Boxing Championship was held at Belgrade in Serbia.  Indian boxers won three gold, five silver and five bronze medals at this championship. Among Gold medal winners, Sumit Sangwan won the final bout by defeating Ecuador’s Castillo Torres in 91 kg category. Belgrade is the Capital city of Serbia.

Q5. Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’. Name the author of this book _____________.
(a) Jagdish Bhagwati
(b) C H Hanumantha Rao
(c) Amartya Sen
(d) Arvind Subramanian
(e) Bimal Jalan

S5. Ans.(b)
Sol. Former Prime Minister Manmohan Singh released a book titled ‘My Journey from Marxism-Leninism to Nehruvian Socialism’ by former Planning Commission and Finance Commission member C H Hanumantha Rao.

Q6. Name the team that has clinched the La Liga title 2018 for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.
(a) Deportivo
(b) Real Madrid
(c) Barcelona
(d) Liverpool
(e) Manchester City

S6. Ans.(c)
Sol. Five-time Ballon d'Or winner Lionel Messi netted a hat-trick as Barcelona defeated Deportivo to clinch the La Liga for the seventh time in 10 years and the 25th time in their history.

Q7. Name the player who has won his 11th Barcelona Open title on clay after defeating Greek Stefanos Tsitsipas to clinch the title.
(a) Rafael Nadal
(b) Roger Federer
(c) Andy Murray
(d) Novak Djokov
(e) Stan Wawrinka

S7. Ans.(a)
Sol. Rafael Nadal has won his 11th Barcelona Open title on clay. He defeated the 19-year-old Greek Stefanos Tsitsipas to clinch the title. Nadal who also won his 11th Monte Carlos Masters title recently. This was his 55th title on clay - and the 77th overall in his illustrious career.

Q8. Veteran poet, playwright and academic Sitanshu Yashaschandra was selected for 2017 Saraswati Samman for his collection of verses (poetry) titled “Vakhar” published in 2009. He is poet of which of the following Indian states?
(a) Punjab
(b) Odisha
(c) Uttar Pradesh
(d) Gujarat
(e) Chhattisgarh

S8. Ans.(d)
Sol. Gujarati poet, playwright and academic Sitanshu Yashaschandra was selected for 2017 Saraswati Samman for his collection of verses (poetry) titled “Vakhar” published in 2009. It was 27 edition of the award.

Q9. Name the Jammu and Kashmir Assembly speaker who has been appointed as the Deputy- CM of the state.
(a) Mohammad Abbas Ansari
(b) Nayeem Ahmad Khan
(c) Kavinder Gupta
(d) Yasin Malik
(e) Abdul Ghani Lone

S9. Ans.(c)
Sol. Jammu and Kashmir Assembly speaker Kavinder Gupta has been appointed as the Deputy- CM of the state. Seven others ministers were also sworn in the state's PDP-BJP government led by Mehbooba Mufti.

Q10. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer. The Bank headquarters in ______________.
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Chennai
(d) Kolkata
(e) Jaipur

S10. Ans.(b)
Sol. The board of directors of Kotak Mahindra Bank has redesignated Uday Kotak as Managing Director and Chief Executive Officer. Kotak Mahindra Bank headquarters in Mumbai.

Q11. Name the actor who was given the award for best actor (Male) in recently announced Dadasaheb Phalke Film Foundation Awards 2018.
(a) Shahid Kapoor
(b) Ranveer Singh
(c) Rajkumar Rao
(d) Akshay Kumar
(e) Ranbeer Kapoor

S11. Ans.(d)
Sol. Akshay Kumar was given the award for best actor (Male) in recently announced Dadasaheb Phalke Film Foundation Awards 2018 for Padman (Jury) and for Toilet: Ek Prem Katha.

Q12. International Labour Day is also known as International Worker's Day, Labour Day and May Day is celebrated globally on ___________________.
(a) 02 May
(b) None of the given options is true
(c) 05 May
(d) 07 May
(e) 12 May

S12. Ans.(b)
Sol. International Labour Day is also known as International Worker's Day, Labour Day and May Day. It is celebrated across the world on 1st May to promote and encourage the international labour associations. The theme of International Labour Day 2018 is “Uniting Workers for Social and Economic Advancement”.

Q13. One97 Communications Limited, the owner of digital payment major, Paytm, announced the launch of its offline payments solution named _______________ to provide seamless payments solutions for non-internet customers.
(a) Paytm offline
(b) Paytm Tap Card
(c) Paytm Payoff
(d) Paytm Payments
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(b)
Sol. One97 Communications Limited, the owner of digital payment major, Paytm, announced the launch of its offline payments solution - the Paytm Tap Card, in line with the company's vision to provide seamless payments solutions for non-internet customers.

Q14. What is the theme for the International Labour Day 2018?
(a) Construct the Future of Cameroon in Peace, Solidarity and Decent Work
(b) Celebrating the International Labour Movement
(c) None of the given themes is true
(d) Work together as a team for the sustainable building of the Better world
(e) Uniting Workers for Social and Economic Advancement

S14. Ans.(e)
Sol. International Labour Day is also known as International Worker's Day, Labour Day and May Day. It is celebrated across the world on 1st May to promote and encourage the international labour associations. The theme of International Labour Day 2018 is “Uniting Workers for Social and Economic Advancement”.

Q15. Name the veteran Bollywood personality who was given Lifetime Achievement Award in recently announced Dadasaheb Phalke Film Foundation Awards 2018.
(a) Amitabh Bachchan
(b) Rishi Kapoor
(c) Farida Jalal
(d) Rakesh Roshan
(e) David Dhawan

S15. Ans.(d)
Sol. Rakesh Roshan was given the Lifetime Achievement Award in recently announced Dadasaheb Phalke Film Foundation Awards 2018.




You may also like to Read:

        



Print Friendly and PDF