Current Affairs Questions: 20th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 20th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Prime Minister of The Netherlands who will be on a two-day official visit to India with an aim to boost the economic and political cooperation between the two countries. 
(a) Geert Wilders
(b) Willem-Alexander
(c) Jesse Klaver
(d) Mark Rutte
(e) Alexander Pechtold

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Prime Minister of The Netherlands, Mark Rutte, will be on a two-day official visit to India with an aim to boost the economic and political cooperation between the two countries. Mr Rutte will be accompanied by a high-level delegation comprising of the Deputy Prime Minister and many other Ministers.

Q2. Name the company that has bagged the prestigious S&P Global PLATTS Global Metals Award 2018 in corporate social responsibility (CSR) category held at London.
(a) BHEL
(b) NMDC
(c) NTPC
(d) HPCL
(e) NICL

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol.  NMDC (National Mineral Development Corporation) Limited has bagged the prestigious S&P Global PLATTS Global Metals Award 2018 in corporate social responsibility (CSR) category held at London. This is the first time since inception of this award that an Indian Company bagged an award in this category.

Q3. Name the societal movement that was launched by Environment, Forest & Climate Change Minister Dr Harsh Vardhan to protect the environment and promote good living that has found acceptance by the global community, recently.
(a) Live Green
(b) Green Good Deeds
(c) Go Green
(d) Good For Green
(e) None of the given options is true

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Green Good Deeds, the societal movement launched by Environment, Forest & Climate Change Minister Dr Harsh Vardhan to protect the environment and promote good living has found acceptance by the global community.

Q4. NITI Aayog, in association with Vision India Foundation, is organising the Venture Capital Symposium 2018 to deepen the economic relationships between India and ____________.
(a) Russia
(b) China
(c) Japan
(d) Oman
(e) France

Show Answer
S4. Ans.(e)
Sol. NITI Aayog, in association with Vision India Foundation, is organising the Venture Capital Symposium 2018 to deepen the economic relationships between France and India. The Venture Capital Symposium 2018 is a three-day event where the French investors will be interacting with 100 early to mid-stage Indian start-ups.

Q5. The Commission for Scientific and Technical Terminology has decided to adopt the word ___________ in Hindi and English languages for scientific and technical purposes.
(a) AYUSH
(b) Samarth
(c) Vikalp
(d) Kayakalp
(e) Beema

Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. The Commission for Scientific and Technical Terminology has decided to adopt the word ‘AYUSH’ in Hindi and English languages for scientific and technical purposes.

Q6. The US Senate confirmed __________ as the first female director of Central Intelligence Agency (CIA). 
(a) Jane O'Meara Sanders
(b) Gina Haspel
(c) Pamela Brooks Gann
(d) Judy Genshaft
(e) Kay Norton

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The US Senate confirmed Gina Haspel as the first female director of Central Intelligence Agency (CIA). Gina Haspel's confirmation in a 54-45 vote follows a partisan fight among senators about the CIA's Bush-era use of techniques such as waterboarding.

Q7. Name the Indian charity that has won charity award at the Asian Voice Charity Awards in London.
(a) Jagriti Yatra
(b) Savitri
(c) Safar
(d) Deepti
(e) Sagarika

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. The Yatra, an Indian charity that organises 15-day train journeys around India to understand and build the India of smaller towns and villages through enterprise has won an award in London. Jagriti Yatra was among a series of worldwide charities and individuals recognised for their impact within their communities at the Asian Voice Charity Awards.

Q8. India's economy is projected to grow ____________ in fiscal year 2018-19, remaining the fastest growing economy in the world, according to a United Nations report.
(a) 7.0%
(b) 7.1%
(c) 7.4%
(d) 7.6%
(e) 7.2%

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. India's economy is projected to grow 7.6% in fiscal year 2018-19, remaining the fastest growing economy in the world, according to a United Nations report. The UN World Economic Situation and Prospects (WESP) as of mid-2018 launched recently stated that GDP growth in India is expected to climb to 7.5 and 7.6% in fiscal years 2017-18 and 2018-19 respectively.

Q9. Prime Minister Narendra Modi had laid down the foundation stone of ___________ on the Srinagar-Leh National Highway in Leh.
(a) Palahika Tunnel
(b) Zojila Tunnel
(c) Bilasa Tunnel
(d) Mahama Tunnel
(e) Jhajjar Tunnel

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi is on a day-long visit to Jammu and Kashmir. During his visit, Prime Minister laid down the foundation stone of 'Zojila Tunnel' on the Srinagar-Leh National Highway in Leh. The 14.2-kilometre long Zojila tunnel will be India’s longest road tunnel and Asia’s longest bidirectional tunnel.

Q10. Prime Minister Modi also dedicated to the nation Kishenganga hydroelectric project from Srinagar. What is the capacity of this project?
(a) 540 MW
(b) 380 MW
(c) 330 MW
(d) 430 MW
(e) 260 MW

Show Answer
S10. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Modi also dedicated to the nation a 330 MW Kishenganga hydroelectric project from Srinagar. There are 7 functional NHPC power projects in J&K. The project has been built at a cost of Rs 5200 cr.