Current Affairs Questions: 22nd May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 22nd May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the Japanese director who took home the top prize of the 71st Cannes Film Festival 'the Palme d'Or’ in the festival's main competition for the fifth time for 'Manbiki Kazoku' (Shoplifters).
(a) Hayao Miyazaki
(b) Shohei Imamura
(c) Takashi Miike
(d) Takeshi Kitano
(e) Hirokazu Kore-eda

S1. Ans.(e)
Sol. Asian, Arab, and women filmmakers scored big at the closing ceremony of the 71st Cannes Film Festival, while Japanese director Hirokazu Kore-eda took home the top prize -- the Palme d'Or. Kore-eda, in the festival's main competition for the fifth time, won the Palme d'Or for 'Manbiki Kazoku' (Shoplifters).

Q2. Name the country that has unveiled the world's first floating nuclear power station in the port of the far northern city of Murmansk.
(a) France
(b) Russia
(c) China
(d) Japan
(e) The USA

S2. Ans.(b)
Sol. Russia unveiled the world's first floating nuclear power station at a ceremony in the port of the far northern city of Murmansk, where it will be loaded with nuclear fuel before heading to eastern Siberia. Built in Saint Petersburg, the Akademik Lomonosov arrived in Murmansk where it was moored in the port and presented to the media.

Q3. Name the city in which the Prime Minister Narendra Modi had visited in Russia to hold an informal summit with Russian President Vladimir Putin.
(a) Samara
(b) Moscow
(c) Sochi
(d) Murmansk
(e) Penza

S3. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has left on a day-long visit to Russia. Mr Modi will hold an informal summit with Russian President Vladimir Putin in Sochi. The interaction will be part of regular consultation between the leadership of the two countries.

Q4. India is the __________ wealthiest country in the world with a total wealth of 8,230 billion US dollars, according to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review.
(a) Fifth
(b) Sixth
(c) Fourth
(d) Seventh
(e) Eighth

S4. Ans.(b)
Sol. India is the sixth wealthiest country in the world with a total wealth of 8,230 billion US dollars. According to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review, the US is the wealthiest country in the world with a total wealth of 62,584 billion dollars. China stood at the second place with 24,803 billion dollars, while Japan is at the third place with 19,522 billion dollars.

Q5. Name the country that has clinched the Asian Champions Trophy 2018 after defeating Indian team.
(a) Japan
(b) China
(c) North Korea
(d) South Korea
(e) Indonesia

S5. Ans.(d)
Sol. The Indian women’s Hockey team failed to defend its crown at the fifth Asian Champions Trophy, as it lost to hosts South Korea, 0-1 in the summit clash at Donghae City, South Korea. A goal by Youngsil Lee clinched the Korean team as the winner of Champions Trophy.

Q6. Name the bank on which the Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs5 crore on for non-compliance with its directions on Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms.
(a) Allahabad Bank
(b) Central Bank of India
(c) IDFC Bank
(d) IDBI Bank
(e) South Indian Bank

S6. Ans.(e)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a penalty of Rs5 crore on South Indian Bank (SIB) for non-compliance with its directions on Income Recognition and Asset Classification (IRAC) norms, Know Your Customer (KYC) norms and treasury function.

Q7. Name the state that will build India’s next generation Defence Aircraft, the Advanced Medium Combat Aircraft (AMCA).
(a) Kerala
(b) Tamil Nadu
(c) Maharashtra
(d) Rajasthan
(e) Gujarat

S7. Ans.(b)
Sol. Tamil Nadu will Build India’s Next Generation Defence Aircraft in Coimbatore. The project to be implemented in Sulur in Coimbatore district which may house the permanent base of the Tejas squadron marks Tamil Nadu’s first major defence aircraft project.

Q8. Reliance Industries Ltd. (RIL) has received environment clearance for the expansion and optimization of its petrochemical complex at Nagothane in Raigad district of _____________ at an estimated cost of Rs 2,338 crore.
(a) Maharashtra
(b) Kerala
(c) Gujarat
(d) Assam
(e) Uttarakhand

S8. Ans.(a)
Sol. Reliance Industries Ltd. (RIL) has received environment clearance for the expansion and optimization of its petrochemical complex at Nagothane in Raigad district of Maharashtra at an estimated cost of Rs 2,338 crore.

Q9. In the Asian Champions Trophy 2018, Indian striker _____________ was declared player of the tournament.
(a) Rani Rampal
(b) Sunita Puri
(c) Vandana Katariya
(d) Mamta Kharab
(e) Madhu Yadav

S9. Ans.(c)
Sol. In the Asian Champions Trophy 2018, Indian striker Vandana Katariya was declared player of the tournament while youngster Lalremsiami was named as the upcoming player of the tournament.

Q10. According to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review, the US is the wealthiest country in the world with a total wealth of ______________.
(a) 53,584 billion dollars
(b) 43,747 billion dollars
(c) 34,645 billion dollars
(d) 87,373 billion dollars
(e) 62,584 billion dollars

S10. Ans.(e)
Sol. India is the sixth wealthiest country in the world with a total wealth of 8,230 billion US dollars. According to the AfrAsia Bank Global Wealth Migration Review, the US is the wealthiest country in the world with a total wealth of 62,584 billion dollars. China stood at the second place with 24,803 billion dollars, while Japan is at the third place with 19,522 billion dollars.

Q11. Name the person who has won the prestigious T.K. Ramanathan award for the year 2017-18 at the Tamil Nadu Tennis Association (TNTA) annual day function.
(a) Adhibhan Nathaswami
(b) Prajnesh Gunneswaran
(c) T L Vijayan
(d) Adhibu Swami
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. Prajnesh Gunneswaran won the prestigious T.K. Ramanathan award for the year 2017-18 at the Tamil Nadu Tennis Association (TNTA) annual day function at the SDAT tennis stadium. He received a cash prize of Rs. 30,000.

Q12. The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of ______________ as the Chairman and Managing Director (CMD) of Coal India.
(a) Suresh Kumar
(b) Prakash Sachadeva
(c) Rahul Vijay
(d) Anil Kumar Jha
(e) Vijayshankar Sharma

S12. Ans.(d)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of Mahanadi Coalfields chief Anil Kumar Jha as Chairman and Managing Director (CMD) of Coal India. Jha had replaced Coal Ministry's Additional Secretary Suresh Kumar.

Q13. The Anti-Terrorism Day is observed on _____________ every year in our country to make the people aware of the anti-social act of terrorism and its impact on human suffering and lives.
(a) 15 May
(b) 17 May
(c) 19 May
(d) 20 May
(e) 21 May

S13. Ans.(e)
Sol. The Anti Terrorism Day is observed on 21 May every year in our country to make the people aware of the anti-social act of terrorism and its impact on human suffering and lives. The official announcement of National Anti Terrorism Day was made after the assassination of India's seventh Prime Minister Rajiv Gandhi on 21 May 1991.

Q14. Name Venezuela's President who was reelected for a second six-year term in presidential elections, according to the National Electoral Council (CNE).
(a) Hugo Chavez
(b) Rafael Caldera
(c) Nicolas Maduro
(d) Jaime Lusinchi
(e) Luis Herrera Campins

S14. Ans.(c)
Sol. Venezuela's President Nicolas Maduro was reelected for a second six-year term in presidential elections, according to the National Electoral Council (CNE).

Q15. Name the football player who has recently won the European Golden Shoe for the fifth time.
(a) Cristiano Ronaldo
(b) Neymar
(c) Pelé
(d) Lionel Messi
(e) Marcelo Vieira

S15. Ans.(d)
Sol. Barcelona forward Lionel Messi has won the European Golden Shoe for the fifth time. The Argentina international claimed the prize after scoring 34 goals in La Liga this season, helping his club to a 25th league triumph.

Q16. Name the Veteran writer, novelist of Telugu language who heralded a new era in Telugu fictional literature who passed away recently at California.
(a) P. Lalita Kumari
(b) Yaddanapudi Sulochana Rani
(c) Ampasayya Naveen
(d) P. V. Narasimha Rao
(e) Ravuri Bharadhwaja

S16. Ans.(b)
Sol. Veteran writer, the novelist Yaddanapudi Sulochana Rani, who along with her women counterparts Arikepudi Kousalya Devi and Ranganayakamma, heralded a new era in Telugu fictional literature since the 1950s, passed away at California.

Q17. India successfully test-fired the Indo-Russian joint venture BrahMos supersonic cruise missile from a test range along the ___________ coast to validate some new features.
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Goa
(d) Odisha
(e) Kerala

S17. Ans.(d)
Sol. India successfully test-fired the Indo-Russian joint venture BrahMos supersonic cruise missile from a test range along the Odisha coast to validate some new features. The missile was test-fired from a mobile launcher stationed at Launch pad 3 of the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur, according to DRDO.

Q18. Rating agency ICRA Ltd expects gross domestic product (GDP) growth in the fourth quarter of the fiscal 2017-18 at ___________ on account of good Rabi crop harvest and improved corporate earnings.
(a) 7.4%
(b) 7.3%
(c) 7.2%
(d) 7.1%
(e) 7.5%

S18. Ans.(a)
Sol. Rating agency ICRA Ltd expects gross domestic product (GDP) growth in the fourth quarter of the fiscal 2017-18 at 7.4% on account of good Rabi crop harvest and improved corporate earnings, up from 7.2% in the third quarter.

Q19. Who is the Managing Director & Group CEO of ICRA?
(a) Nilesh Soni
(b) Naresh Takkar
(c) Mahesh Thakur
(d) Dinesh Thakral
(e) Mahendra Dhankar

S19. Ans.(b)
Sol. Mr. Naresh Takkar is the Managing Director & Group CEO of ICRA.

Q20. Caracas is the capital city of which of the following country?
(a) Guyana
(b) Colombia
(c) Venezuela
(d) Brazil
(e) Malaysia

S20. Ans.(c)
Sol. Venezuela Capital- Caracas, Currency- Venezuelan bolivar.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments