Current Affairs Questions: 23rd May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Annual MoU was signed between Ministry of Railway & RVNL regarding financial & non-financial targets for the company. RVNL stands for ____________.
(a) Railways Vehicle Nigam Limited
(b) Rail Vikas Nigam Limited
(c) Railways and Vahan Nigam Limited
(d) None of the given options is true
(e) Rail and Vehicles Nigam Limited

S1. Ans.(b)
Sol. Annual MoU was signed between Ministry of Railway & Rail Vikas Nigam Limited (RVNL) regarding financial & non-financial targets for the company.

Q2. The 71st World Health Assembly was held recently in _____________ under the theme "Health for All: Commit To Universal Health Coverage".
(a) New York, USA
(b) Washington DC, USA
(c) Geneva, Switzerland
(d) Paris, France
(e) Bern, Switzerland

S2. Ans.(c)
Sol. The 71st World Health Assembly was held in Geneva, Switzerland. The Indian Delegation was led by Union Health Minister of India, Mr J P Nadda at World Health Assembly. The Event was held under the theme "Health for All: Commit To Universal Health Coverage".

Q3. In Tennis, Rafael Nadal of Spain has beaten ____________ to win Italian Open title for a record eighth time. 
(a) Novak Djokovic
(b) Andy Murray
(c) Andre Agassi
(d) Pete Sampras
(e) Alexander Zverev

S3. Ans.(e)
Sol. In Tennis, Rafael Nadal of Spain has beaten Germany’s Alexander Zverev to win Italian Open title for a record eighth time.  With this win, Nadal regained the world number one ranking before the French Open beginning.

Q4. According to the NITI Aayog vice-chairman Rajiv Kumar, Indian economy will achieve how much percent growth rate on the sustained basis by 2022.
(a) 10
(b) 9
(c) 8
(d) 7
(e) 8.5

S4. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog vice-chairman Rajiv Kumar exuded confidence that Indian economy will achieve 9% growth rate on sustained basis by 2022 on the back of reforms like GST, demonetisation and the Insolvency and Bankruptcy Code (IBC).

Q5. Name the lender that has recently reported a loss of Rs. 7,718 crore in the January-March quarter, hurt by higher provisions for bad loans.
(a) Allahabad Bank
(b) Punjab National Bank
(c) Dena Bank
(d) State Bank of India
(e) Indian Overseas Bank

S5. Ans.(d)
Sol. State Bank of India (SBI), the country's biggest lender, reported a loss of Rs. 7,718 crore in the January-March quarter, hurt by higher provisions for bad loans. The loss for the three months to March 31 was deeper than the expected Rs. 1,285 crore on average by 16 analysts, according to Thomson Reuters data.

Q6. Name the Indian racer who has won the Formula Junior Racing Series 2018 Championship in Coimbatore, Tamil Nadu.
(a) C Venkatesan
(b) Swaminathan Prakash
(c) Bala Prasath
(d) Ram Naresh Swami
(e) Karneshwar Shah

S6. Ans.(c)
Sol. Coimbatore racer Bala Prasath has won the Formula Junior Racing Series 2018 Championship in Coimbatore, Tamil Nadu.

Q7. The Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan has launched a portal named _____________ to provide jobs to the youths of the state.
(a) MP Swawalamban Portal
(b) My MP Rojgar Portal
(c) Employed MP Portal
(d) Sashakta MP Portal
(e) None of the given options is true

S7. Ans.(b)
Sol. The Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan has launched 'My MP Rojgar Portal' to provide jobs to youths as per their educational qualification, skills and interest and ensure availability of able candidates to employers as per the need of their business.

Q8. The International Day for Biological Diversity is observed across the world on ____________.
(a) May 22
(b) May 19
(c) May 17
(d) May 15
(e) May 12

S8. Ans.(a)
Sol. The International Day for Biological Diversity is observed across the world on May 22, with an aim to raise awareness about the conservation of biodiversity. The theme of International Day for Biological Diversity 2018 is ‘Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity’ as the year 2018 marks the 25th anniversary of the Convention on Biological Diversity.

Q9. The New York Stock Exchange (NYSE) has promoted ____________ to President, making her the first sole woman head of the 226-year-old exchange.
(a) Jill Abramson
(b) Stacey Cunningham
(c) Sheryl Sandberg
(d) Janet Napolitano
(e) Oprah Winfrey

S9. Ans.(b)
Sol. The New York Stock Exchange (NYSE) has promoted Stacey Cunningham to President, making her the first sole woman head of the 226-year-old exchange.

Q10. What is the theme for the International Day for Biological Diversity 2018?
(a) Biodiversity and Sustainable Tourism
(b) Mainstreaming Biodiversity, sustaining people and their livelihoods
(c) Biodiversity and Sustainable Plantation
(d) Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity
(e) None of the given options is true

S10. Ans.(d)
Sol. The International Day for Biological Diversity is observed across the world on May 22, with an aim to raise awareness about the conservation of biodiversity. The theme of International Day for Biological Diversity 2018 is ‘Celebrating 25 Years of Action for Biodiversity’ as the year 2018 marks the 25th anniversary of the Convention on Biological Diversity.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF