Current Affairs Questions: 24th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 24th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Indian Air Force Chief Marshal Birendra Singh Dhanoa has recently visited which of the following country on a four-day tour?
(a) Iran
(b) Israel
(c) Tehran
(d) Azerbaijan
(e) Indonesia

S1. Ans.(b)
Sol. Indian Air Force Chief Marshal Birendra Singh Dhanoa left to Israel on a four-day tour of the country. In Israel, the Chief of the Air Staff will be attending a conference on ‘Air Superiority as a Bridge to Regional Stability’. The conference is part of the Israel Air Force’s 70th-anniversary celebrations.

Q2. Name the Polish author who has won the Man Booker International Prize for her novel ‘Flights’. 
(a) Czeslaw Milosz
(b) Dorota Maslowska
(c) Andrzej Stasiuk
(d) Olga Tokarczuk
(e) Zygmunt Miloszewski

S2. Ans.(d)
Sol. Polish author Olga Tokarczuk has won the Man Booker International Prize for her novel ‘Flights’. The novel, translated by Jennifer Croft, interweaves narratives of travel with explorations of the human body.

Q3. Home Minister Rajnath Singh has announced that the family of a paramilitary jawan who dies in action will be given a minimum compensation of ____________. 
(a) 25 lakh Rupees
(b) 50 lakh Rupees
(c) 75 lakh Rupees
(d) 1 crore Rupees
(e) 1.25 crore Rupees

S3. Ans.(d)
Sol. Home Minister Rajnath Singh has announced that the family of a paramilitary jawan who dies in action will be given a minimum compensation of one crore rupees.

Q4. The Union Finance Ministry has tied up with 40 entities including Flipkart, Swiggy, Patanjali and Amul for extending loans to small entrepreneurs under which of the following scheme?
(a) Sukanya Samriddhi Yojna
(b) Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna
(c) Pradhan Mantri Mudra Yojana
(d) Rajiv Gandhi Jeevandayee Arogya Yojana
(e) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojna

S4. Ans.(c)
Sol. The Union Finance Ministry has tied up with 40 entities including Flipkart, Swiggy, Patanjali and Amul for extending loans to small entrepreneurs under the Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY).

Q5. India's Multi Commodity Exchange had launched the country's first copper options contracts. The Managing Director of MCX is ____________.
(a) Ashwini Murugun
(b) Tejaswini Nath
(c) Mahender Bisla
(d) Prateek Saraswat
(e) Mrugank Paranjape

S5. Ans.(e)
Sol. India's Multi Commodity Exchange had launched the country's first copper options contracts. Three contracts with a lot size of 1 tonne were launched. The Managing Director of MCX is Mrugank Paranjape.

Q6. State-run power equipment maker Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has appointed _______________ as a part-time official director on its board.
(a) Sanyukta Samddar
(b) Kamlesh Shukla
(c) Pravin L. Agrawal
(d) Rajender Ahluwalia
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. State-run power equipment maker Bharat Heavy Electricals Ltd (BHEL) has appointed Pravin L. Agrawal as a part-time official director on its board.

Q7. Name the two Indian sportspersons who have recently signed multi-year agreements with sports management firm IOS.
(a) Neeraj Chopra and Mirabai Chanu
(b) Manika Batra and Mirabai Chanu
(c) Bajrang Punia and Manika Batra
(d) Anish Bhanwala and Bajrang Punia
(e) Heena Sidhu and Anish Bhanwala

S7. Ans.(b)
Sol. Commonwealth gold medal winning table tennis star Manika Batra and weightlifter Mirabai Chanu have signed multi-year agreements with sports management firm IOS.

Q8. Name the lender that has successfully located most of its operational activities at a shared service centre (SSC) at the GIFT City near Ahmedabad.
(a) Bank of India
(b) Syndicate Bank
(c) State Bank of India
(d) DENA Bank
(e) Bank of Baroda

S8. Ans.(e)
Sol. Bank of Baroda has successfully located most of its operational activities at a shared service centre (SSC) at the GIFT City near Ahmedabad. The bank will now offer its services including retail loan processing, deposit account opening, forex and call center from the SSC, which will have a staff strength of 200.

Q9. Name the leader who was recently sworn-in as the New Chief Minister of Karnataka.
(a) HD Kumaraswamy
(b) B. S. Yeddyurappa
(c) Siddaramaiah
(d) Jagadish Shettar
(e) G. Parameshwara

S9. Ans.(a)
Sol. The JD(S)-Congress coalition government head HD Kumaraswamy was sworn-in as the New Chief Minister of Karnataka. Governor Vajubhai Vala administered the oath of office and secrecy to Kumaraswamy.

Q10. The Border Security Force came into existence in ____________.
(a) 1965
(b) 1968
(c) 1972
(d) 1976
(e) 1984

S10. Ans.(a)
Sol. The Border Security Force came into existence on 01 Dec 1965, and Mr K F Rustamji was the 1st chief and founding father. BSF Headquarters in New Delhi. KK Sharma is the present Director General of BSF.

Q11. The Cabinet has approved the MoU between India and ____________ for promoting bilateral cooperation in the field of Electronics and Information Technology.
(a) Morocco
(b) France
(c) Angola
(d) Russia
(e) Japan

S11. Ans.(c)
Sol. The Cabinet has approved the MoU between India and Angola for promoting bilateral cooperation in the field of Electronics and Information Technology.

Q12. The Union Cabinet has recently approved MoU signed between India and France in the field of ___________.
(a) Defence
(b) Education
(c) Power Sector
(d) Heath
(e) Renewable Energy

S12. Ans.(e)
Sol. The Union Cabinet has recently approved MoU signed between India and France in the field of Renewable Energy.

Q13. Name the South African player who has recently announced his decision to retire from international cricket with immediate effect.
(a) Hashim Amla
(b) Imran Tahir
(c) JP Dum
(d) AB de Villiers
(e) Chris Morris

S13. Ans.(d)
Sol. Star South African batsman AB de Villiers has announced his decision to retire from international cricket with immediate effect. In his 14-year career, he played 114 Tests, 228 One-Day Internationals (ODI) and 78 T20 Internationals.

Q14. The Cabinet has approved the USOF scheme for the provision of mobile services in Meghalaya under Comprehensive Telecom Development Plan (CTDP) for North Eastern Region. USOF stands for ________________.
(a) Unified Service Obligation Fund
(b) Universal Service Obligation Fund
(c) Unitech Service Obligation Firm
(d) United Service Obligation Firm
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(b)
Sol. The Cabinet has approved the Universal Service Obligation Fund (USOF) scheme for the provision of mobile services in Meghalaya under Comprehensive Telecom Development Plan (CTDP) for North Eastern Region.

Q15. The Capital of Morocco is ___________.
(a) Dirham
(b) Lima
(c) Rabat
(d) Barka
(e) Narot

S15. Ans.(c)
Sol. The Capital of Morocco is Rabat and its Currency is Moroccan dirham.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments