Current Affairs Questions: 25th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 25th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. What is the ranking of India among 195 countries in terms of quality and accessibility of healthcare, according to a Lancet study?
(a) 134th
(b) 123rd
(c) 145th
(d) 116th
(e) 19th

S1. Ans.(c)
Sol. India ranks 145th among 195 countries in terms of quality and accessibility of healthcare, according to a Lancet study. In 2016, India’s healthcare access and quality scored at 41.2 (up from 24.7 in 1990). The top 3 countries with the highest levels of healthcare access and quality in 2016:
1. Iceland (97.1 points),
2. Norway (96.6),
3. The Netherlands (96.1).

Q2. NITI Aayog and ___________ have recently signed a pact to help the country derive the benefits of latest technologies including robotics and artificial intelligence.
(a) One Signal
(b) ABB India
(c) A-one India
(d) Digital Mara
(e) Indo-Space

S2. Ans.(b)
Sol. NITI Aayog and ABB India have signed a pact to help the country derive the benefits of latest technologies including robotics and artificial intelligence. The Statement of Intent to work together to realise the ambitious make in India vision of the government was signed in the presence of NITI Aayog CEO Amitabh Kant.

Q3. A three-day Smart Cities India 2018 Expo has begun recently in _____________ to help develop attractive and safe cities that evoke pride, passion and a sense of belonging among citizens.
(a) Mumbai
(b) Jaisalmer
(c) Jaipur
(d) New Delhi
(e) Jodhpur

S3. Ans.(d)
Sol. A three-day Smart Cities India 2018 Expo, began in New Delhi. The mega event, consisting five expos is being held with a vision to help develop attractive and safe cities that evoke pride, passion and a sense of belonging among citizens.

Q4. Name the Prime Minister of the Kingdom of Netherlands who has arrived in India for a two-day official visit.
(a) Geert Wilders
(b) Mark Rutte
(c) Willem-Alexander
(d) Jesse Klaver
(e) Alexander Pechtold

S4. Ans.(b)
Sol. Prime Minister of the Kingdom of Netherlands Mark Rutte has arrived in India for a two-day official visit. Rutte is scheduled to meet a Business Delegation at Hotel Taj Diplomatic and then participate in the Clean Ganga Event.

Q5. Name the Leading digital financial services platform which has recently announced the launch of Unified Payments Interface (UPI) on its platform via its own Virtual payment address (VPA) handle.
(a) MobiKwik
(b) Paytm
(c) Freecharge
(d) Oxygen
(e) Paypal

S5. Ans.(a)
Sol. Leading digital financial services platform, MobiKwik, announced the launch of Unified Payments Interface (UPI) on its platform via its own Virtual payment address (VPA) handle @ikwik. MobiKwik's users can, by default, use their mobile number as their own VPA which will be '@ikwik'.

Q6. Name the Joint Military Exercise between India and Nepal that will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand.
(a) Antyodaya-XI
(b) Prahar- XII
(c) Harimau Shakti- X
(d) Vijay Lakshya- XII
(e) Surya Kiran-XIII

S6. Ans.(e)
Sol. Joint Military Exercise SURYA KIRAN-XIII between India and Nepal will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand. The exercise will comprise of nearly 300 soldiers from both Indian and Nepal Army who would be sharing their experiences gained during the conduct of various counter-insurgency and counter-terrorism operations in the past.

Q7. India raised one place to _______________ this year in the global competitive rankings out of 63 countries that were ranked by the IMD World Competitiveness Center.
(a) 34th
(b) 44th
(c) 40th
(d) 30th
(e) 50th

S7. Ans.(b)
Sol. India rose one place to 44th this year in the global competitive rankings out of 63 countries that were ranked by the IMD World Competitiveness Center. India started from the 40th position in 2013 and dropped to the 44th rank in 2014.

Q8. Minister for Women and Child Development, Smt. Maneka Sanjay Gandhi presented the prestigious Nari Shakti Puraskar 2017 to the members of which of the following team in New Delhi?
(a) Indian Women Table Tennis Team
(b) Indian Women Commonwealth Wrestling Team
(c) INSV Tarini team
(d) Indian Airforce Women Pilot Team
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(c)
Sol. Minister for Women and Child Development, Smt. Maneka Sanjay Gandhi presented the prestigious Nari Shakti Puraskar 2017 to the members of the INSV Tarini team in New Delhi. The Six-member all-women team led by Lieutenant Commander Vartika Joshi have received the Puraskar from the Minister.

Q9. Name the Bollywood actor who has joined hands with NITI Aayog to collaborate towards promoting two major initiatives of NITI Aayog, promotion of BHIM and the Women Entrepreneurship Platform.
(a) Shahrukh Khan
(b) Akshay Kumar
(c) Ranveer Singh
(d) Sushant Singh Rajput
(e) Ranbeer Kapoor

S9. Ans.(d)
Sol. NITI Aayog and Sushant Singh Rajput have decided to collaborate towards promoting two major initiatives of NITI Aayog, promotion of BHIM and the Women Entrepreneurship Platform.

Q10. Name the country that has topped the list in terms of quality and accessibility of healthcare, according to a Lancet study.
(a) Norway
(b) The Netherlands
(c) Denmark
(d) Iceland
(e) Finland

S10. Ans.(d)
Sol. India ranks 145th among 195 countries in terms of quality and accessibility of healthcare, according to a Lancet study. In 2016, India’s healthcare access and quality scored at 41.2 (up from 24.7 in 1990). The top 3 countries with the highest levels of healthcare access and quality in 2016:
1. Iceland (97.1 points),
2. Norway (96.6),
3. The Netherlands (96.1).




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments