Current Affairs Questions: 26th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the country that has recently become the 64th signatory member of the International Solar Alliance. 
(a) Russia
(b) China
(c) Japan
(d) USA
(e) The Netherlands

S1. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and Netherlands Prime Minister Mark Rutte, who is in India at PM Modi's invitation held wide-ranging discussions on bilateral and international issues at the Hyderabad House. The Netherlands has become the 64th signatory member of the International Solar Alliance.

Q2. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has recently launched a scheme named ____________ for school education that focuses on improving quality of education, enhancing the Learning outcomes and using technology to empower children and teachers.
(a) Sarvatra Shiksha scheme
(b) Rashtriya Madhyamk Shiksha Abhiyan
(c) Sarva Shiksha scheme
(d) Samagra Shiksha scheme
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(d)
Sol. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar launched 'Samagra Shiksha scheme' for school education. The scheme focuses on improving quality of education, enhancing the Learning outcomes and using technology to empower children and teachers.
Q3. Name the country with which WHO has recently launched a new video campaign targeting football fans on the occasion of the World Cup 2018 to promote healthier and more active lives.
(a) Portugal
(b) Russia
(c) France
(d) Austria
(e) Malaysia

S3. Ans.(b)
Sol. A new video campaign has been launched targeting football fans on the occasion of the World Cup 2018 to promote healthier and more active lives.  The series of videos have been produced jointly by World Health Organization (WHO), Russia’s Ministry of Health and the 2018 World Cup Russia Local Organising Committee.

Q4. The Ministry of Commerce & Industry of India, along with Ministry of Commerce of Cambodia organized the 5th India-CLMV Business Conclave in __________. 
(a) Siem Reap
(b) Mumbai
(c) Phnom Penh
(d) New Delhi
(e) Sihanoukville

S4. Ans.(c)
Sol. The Ministry of Commerce & Industry of India, along with Ministry of Commerce of Cambodia organized the 5th India-CLMV Business Conclave in Phnom Penh, Cambodia.

Q5. Common Service Centre (CSC) SPV and SIDBI signed an MoU for providing financial support to CSCs across the country. Through the MoU, the SIDBI seeks to extend financial support to VLEs of CSCs, with minimum one year of operation, under the Direct Financing Window of SIDBI. VLE stands for ________.
(a) Virtual Level Entrepreneurs
(b) Village Level Entrepreneurs
(c) Village and Local Entrepreneurs
(d) Virtual and Local Entrepreneurs
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(b)
Sol. Common Service Centre (CSC) SPV and Small Industries Development Bank of India (SIDBI) signed an MoU for providing financial support to CSCs across the country in the presence of Minister of Electronics & IT and Law & Justice, Ravi Shankar Prasad. Through the MoU, the SIDBI seeks to extend financial support to the Village Level Entrepreneurs (VLEs) of CSCs, with minimum one year of operation, under the Direct Financing Window of SIDBI.

Q6. Name the Institute/Organization that has been awarded the Clarivate Analytics India Innovation Award 2018 in the Government Research Organizations Category.
(a) IISC, Bengaluru
(b) ISRO
(c) CSIR
(d) ICMR
(e) ICAR

S6. Ans.(c)
Sol. Council of Scientific & Industrial Research (CSIR) has been awarded the Clarivate Analytics India Innovation Award 2018 in the Government Research Organizations Category. This award yet again recognizes CSIR as the top innovator.

Q7. The World Health Organization (WHO) has recently declared ___________ as free from Trachoma, and with this, that country has become the first in WHO’s South-East Asia Region to eliminate Trachoma. 
(a) Japan
(b) Nepal
(c) Vietnam
(d) India
(e) Thailand

S7. Ans.(b)
Sol. The World Health Organization (WHO) declared Nepal as free from Trachoma, the world’s leading infectious cause of blindness. With this, Nepal becomes the first country in WHO’s South-East Asia Region to eliminate Trachoma.

Q8. Name the country in which the 3rd Mission Innovation Ministerial Meeting was held. The Indian delegation was led by Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Science, Technology and Earth Sciences. 
(a) Nigeria
(b) Philippines
(c) Sweden
(d) Malaysia
(e) East Timor

S8. Ans.(c)
Sol. The 3rd Mission Innovation Ministerial Meeting was held at Malmo, Sweden. The Indian delegation was led by Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Science, Technology and Earth Sciences.  Mission innovation countries launched Mission Innovation Champions Programme to felicitate clean energy innovators.

Q9. Airtel Payments Bank has appointed ___________ as its Managing Director and Chief Executive Officer.
(a) Pravin Agrawal
(b) Anubrata Biswas
(c) Anil Kumar Jha
(d) Ambika Sharma
(e) Uttam Pacharne

S9. Ans.(b)
Sol. Airtel Payments Bank has appointed Anubrata Biswas as its Managing Director and Chief Executive Officer. Biswas fills the position, which was lying vacant since end-December, after Shashi Arora quit the post.

Q10. What is the capital city of Cambodia?
(a) Hanoi
(b) Lamur
(c) Phnom Penh
(d) Bangkok
(e) Vientiane

S10. Ans.(c)
Sol. Cambodia Capital- Phnom Penh, Currency- Cambodian riel.

Q11. Name the former World Shooting Champion who had bagged the gold in the Grand Prix in Munich, Germany.
(a) Chain Singh
(b) Anjum Moudgil
(c) Heena Sidhu
(d) Tejaswini Sawant
(e) Jeetu Rai

S11. Ans.(d)
Sol. Former World Shooting Champion Tejaswini Sawant had bagged the gold in the Grand Prix in Munich, Germany. Tejaswini had won the World Championship gold in prone in 2010 in Munich. She had recently won gold in the Commonwealth Games in Gold Coast.

Q12. In New Delhi, Prime Minister of Netherlands Mark Rutte inaugurated the ____________ to take forward an MoU signed between the Ministry of Water Resources and the Ministry of Infrastructure & Environment of the Netherlands in June 2017. 
(a) Indo-Dutch Yamuna Forum
(b) Indo-Dutch Ganga Frontier
(c) Indo-Dutch Ganga Forum
(d) Indo-Dutch Yamuna Frontier
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(c)
Sol. In New Delhi, Prime Minister of Netherlands Mark Rutte inaugurated the Indo-Dutch Ganga Forum to take forward an MoU signed between the Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, and the Ministry of Infrastructure & Environment of the Netherlands in June 2017.

Q13. Name the country that hosted the two-day conference named SCO-Regional Anti-Terrorist Structure Legal Experts (RATS) of legal experts under the framework of Shanghai Cooperation Organization.
(a) China
(b) Russia
(c) India
(d) Pakistan
(e) Kazakhstan

S13. Ans.(d)
Sol. The two-day conference named SCO-Regional Anti-Terrorist Structure Legal Experts (RATS) of legal experts took place in Islamabad under the framework of Shanghai Cooperation Organization, which comprises China, Russia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, India, Tajikistan, Uzbekistan and Pakistan.

Q14. Joint Military Exercise SURYA KIRAN-XIII is a biannual event that takes place between ___________.
(a) India and Vietnam
(b) India and Nepal
(c) India and China
(d) India and Bangladesh
(e) India and Sri Lanka

S14. Ans.(b)
Sol. Joint Military Exercise SURYA KIRAN-XIII between India and Nepal will be conducted at Pithoragarh, Uttarakhand.

Q15. SIDBI was founded on ____________.
(a) 22 May 1995
(b) 2 June 1983
(c) 14 May 1981
(d) 2 April 1990
(e) 12 June 1992

S15. Ans.(d)
Sol. Chairman of SIDBI- Mohammed Mustafa, Founded- 2 April 1990, Headquarter- Lucknow.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF