Current Affairs Questions: 27th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 27th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Which among the following will be the host country for celebrations of World Environment Day 2018?
(a) France
(b) Russia
(c) India
(d) China
(e) Bangladesh

S1. Ans.(c)
Sol. India will be the host country for celebrations of World Environment Day 2018. The announcement in this regard was made by the Environment Minister Dr Harsh Vardhan. The theme for this year is 'Beat Plastic Pollution'. 

Q2. PM Modi laid the foundation stone of various projects of the Government of India and Government of Jharkhand, at an event in Sindri. The total cost of these projects is __________.
(a) Rs. 15,000 crore
(b) Rs. 27,000 crore
(c) Rs. 30,000 crore
(d) Rs. 35,000 crore
(e) Rs. 40,000 crore

S2. Ans.(b)
Sol. The Prime Minister, Narendra Modi, laid the foundation stone of various projects of the Government of India and Government of Jharkhand, at an event in Sindri. The total cost of these projects is Rs. 27,000 crore.

Q3. Prime Minister Narendra Modi and Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina jointly inaugurate Bangladesh Bhawan at Shanti Niketan in ___________.
(a) Assam
(b) Dhaka
(c) West Bengal
(d) Tripura
(e) Jharkhand

S3. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi and Bangladesh Prime Minister Sheikh Hasina jointly inaugurate Bangladesh Bhawan at Shanti Niketan in West Bengal.

Q4. I&B Minister Col. Rajyavardhana Rathore had recently launched six-day ASEAN India Film Festival in ___________.
(a) Chandigarh
(b) Jalandhar
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Pune

S4. Ans.(d)
Sol. I&B Minister Col. Rajyavardhana Rathore launches six-day ASEAN India Film Festival in New Delhi. India and ASEAN share historical and cultural links.

Q5. Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has asked its field offices to credit what percent rate of interest for 2017-18 into the Provident Fund accounts of around 5 crore subscribers?
(a) 6.75%
(b) 6.35%
(c) 7.85%
(d) 7.55%
(e) 8.55%

S5. Ans.(e)
Sol. Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO) has asked its field offices to credit 8.55% rate of interest for 2017-18 into the Provident Fund accounts of around 5 crore subscribers. According to an order issued by the EPFO, the Labour Ministry has conveyed approval to credit 8.55% rate of interest for last fiscal.

Q6. The second stage of Archery World Cup 2018 has been started in __________.
(a) Oman
(b) Indonesia
(c) China
(d) Portugal
(e) Turkey

S6. Ans.(e)
Sol. The second stage of Archery World Cup 2018 has been started in Antalya, Turkey. India opened its account with a silver and a bronze medal in the compound section.

Q7. Ministry of Culture has organized 3-Day long diversified cultural festival ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav’ festival in __________.
(a) Uttar Pradesh
(b) Odisha
(c) Uttrakhand
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S7. Ans.(c)
Sol. Ministry of Culture has organized 3-Day long diversified cultural festival ‘Rashtriya Sanskriti Mahotsav’ festival which was inaugurated by Chief Minister of Uttarakhand, Trivendra Singh Rawat, Near Tehri Lake, Uttrakhand. It is the ninth edition of this festival.

Q8. The Caribbean island of _____________ has elected Mia Mottley as its first female Prime Minister since gaining independence from the UK in 1966.
(a) Varadero
(b) Barbados
(c) Havana
(d) Nassau
(e) Punta Kana

S8. Ans.(b)
Sol. The Caribbean island of Barbados has elected Mia Mottley as its first female Prime Minister since gaining independence from the UK in 1966.

Q9. Name the leader who has been appointed as the new Governor of Odisha.
(a) Kummanam Rajasekharan
(b) Nirbhay Sharma
(c) SC Jamir
(d) Ganeshi Lal
(e) None of the given options is true

S9. Ans.(d)
Sol. BJP leaders Ganeshi Lal and Kummanam Rajasekharan were appointed as Governors of Odisha and Mizoram, respectively. According to a Rashtrapati Bhavan communique, Prof. Ganeshi Lal will take over as the new governor of Odisha. He has replaced S C Jamir. The President appointed Kerala BJP chief Kummanam Rajasekharan as the Governor of Mizoram. He will be replacing Lt. General (Retd.) Nirbhay Sharma.

Q10. The Indian Navy commissioned the IN LCU L54, the fourth ship of Landing Craft Utility MK-IV, into its fleet at which of the following ports?
(a) Port Blair
(b) Kochi
(c) Visakhapatnam
(d) Chennai
(e) Mumbai

S10. Ans.(a)
Sol. The Indian Navy commissioned the IN LCU L54, the fourth ship of Landing Craft Utility MK-IV, into its fleet at Port Blair, Andaman and Nicobar.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF