Current Affairs Questions: 28th May 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th May

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the player, who has won the orange cap for scoring the most runs in IPL 2018?
(a) Chris Gayle (Kings XI Punjab)
(b) Rishabh Pant (Delhi Daredevils)
(c) Shane Watson (Chennai Super Kings)
(d) Virat Kohli (Royal Challengers Bangalore)
(e) Kane Williamson (Sunrisers Hyderabad)

S1. Ans.(e)
Sol. The orange cap is presented annually in the Indian Premier League to the highest run scorer. The batsman with most runs in the tournament during the course of the season would wear the Orange Cap while fielding, with the overall leading run-scorer at the conclusion of the tournament winning the actual Orange Cap award on the day of the season's final. Kane Williamson (Sunrisers Hyderabad) has won orange cup for scoring the most runs in IPL 2018.

Q2. Who has launched a survey on the NaMo App, asking people to rate the performance of the government at the Centre and MPs and MLAs in their constituencies recently?
(a) Finance Minister Piyush Goyal
(b) Prime Minister Narendra Modi
(c) Home Minister Rajnath Singh
(d) External Affairs Minister Sushma Swaraj
(e) HRD Minister Prakash Javadekar

S2. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has launched a survey on the NaMo App, asking people to rate the performance of the government at the Centre and MPs and MLAs in their constituencies. He launched the initiative, to mark the completion of four years of the NDA government, which came to power at the Centre in 2014. 

Q3. Name the person, who was the fourth man to walk on the Moon, has died in Texas, United States recently? 
(a) Sally Ride
(b) Neil Armstrong
(c) Yuri Gagarin
(d) Buzz Aldrin
(e) Alan Bean

S3. Ans.(e)
Sol. Former US astronaut Alan Bean, who was the fourth man to walk on the Moon, has died in Texas, United States. He was 86. Bean went into space twice, the first time in November 1969 as the lunar module pilot on the Apollo 12 moon-landing mission. In 1973 he was commander of the second crewed flight to Skylab- America's first space station.

Q4. E-Way Bill system for intra-State movement of goods has been implemented in _________ more states and Union Territories, with immediate effect.
(a) seven
(b) five
(c) nine
(d) four
(e) six

S4. Ans.(a)
Sol. E-Way Bill system for intra-State movement of goods has implemented in seven more states and Union Territories from 27th May 2018. The States are Maharashtra, Manipur, Chandigarh, Andaman and Nicobar Islands, Dadra and Nagar Haveli, Daman and Diu and Lakshadweep. 

Q5. Which team has lifted Champions Trophy (Football) 2018 defeating Liverpool 3-1 in Kiev, Ukraine? 
(a) Borussia Dortmund
(b) FC Spartak Moscow
(c) Real Madrid
(d) FC Barcelona
(e) Tottenham Hotspur

S5. Ans.(c)
Sol. Real Madrid has lifted Champions Trophy defeating Liverpool 3-1 in Kiev, Ukraine. A sensational overhead strike from Real Madrid substitute Gareth Bale and two calamitous errors by Liverpool goalkeeper Loris Karius gave the Spanish side a third straight Champions League title in an incident-packed final.

Q6. Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation its first smart and green highway, the Eastern Peripheral Expressway in-
(a) Baghpat, Uttar Pradesh
(b) Junagadh, Gujarat
(c) Golaghat, Assam
(d) Katihar, Bihar
(e) Udupi, Karnataka

S6. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has dedicated to the nation its first smart and green highway, the Eastern Peripheral Expressway at Baghpat in Uttar Pradesh. The 135-kilometer six-lane access-controlled expressway is eco-friendly and has world-class safety features. It envisages signal-free connectivity between Ghaziabad, Faridabad, Gautam Budh Nagar and Palwal. It has been built at a cost of 11,000 crore rupees. It is India's first highway to be lit by solar power besides provisions of rainwater harvesting. 

Q7. The 15th Finance Commission has constituted a High-Level Group consisting of eminent experts from across the country to examine the strengths and weaknesses for enabling balanced expansion of Health Sector. High-Level Group on Health Sector will have Convenor by-
(a) Prof. K. Srinath Reddy
(b) Randeep Guleria
(c) Devi Shetty
(d) Naresh Trehan
(e) Bhabatosh Biswas

S7. Ans.(b)
Sol. The Fifteenth Finance Commission has constituted a High-Level Group consisting of eminent experts from across the country to examine the strengths and weaknesses for enabling balanced expansion of Health Sector. High-Level Group on Health Sector will have Convenor by Dr. Randeep Guleria, Director, AIIMS (New Delhi). 

Q8. Which team has defeated SunRisers Hyderabad to clinch their third Indian Premier League title in 2018?
(a) Royal Challengers Bangalore
(b) Mumbai Indians
(c) Chennai Super Kings
(d) Rajasthan Royals
(e) Kolkata Knight Riders

S8. Ans.(c)
Sol. Playing in their seventh Indian Premier League final, Chennai Super Kings has defeated SunRisers Hyderabad to clinch their third Indian Premier League title. With this, Chennai Super Kings equaled Mumbai Indians' record for winning the most number of Indian Premier League titles (3).

Q9. As per the decision of the GST Council, e-Way Bill system has been rolled out from-
(a) 1st January 2018
(b) 1st February 2018
(c) 1st March 2018
(d) 1st April 2018
(e) 1st May 2018

S9. Ans.(d)
Sol. As per the decision of the GST Council, e-Way Bill system has been rolled out from 1st of April this year (2018).

Q10. Which of the following country has clinched the Uber Cup, breezing by surprise finalists Thailand 3-0 in Bangkok to end a 37-year wait to regain the title?
(a) India
(b) Singapore
(c) Malaysia
(d) Japan
(e) China

S10. Ans.(d)
Sol. Japan's women clinched the Uber Cup, breezing by surprise finalists Thailand 3-0 in Bangkok to end a 37-year wait to regain the title. With a team stacked with top-ranked players in both the singles and doubles, Japan made light work of the hosts, who entered the finals for the first time after stunning China in the semis.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF

No comments